Od:
Do:

Varaždinski biskup u zajedništvu s više od stotinu svećenika slavio Misu posvete ulja

Varaždinski biskup u zajedništvu s više od stotinu svećenika slavio Misu posvete uljaVARAŽDIN, 29. 3. 2018.
Na Veliki četvrtak, 29. ožujka, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predvodio je u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu Misu posvete ulja u zajedništvu s velikim brojem svećenika Varaždinske biskupije koji su tom prilikom obnovili svoja svećenička obećanja dana na ređenju.

Pozdravljajući okupljene svećenike, đakone, redovnice i redovnike, biskup je podsjetio da je Veliki četvrtak dan sjećanja na Isusov susret s dvanaestoricom oko stola, dan ustanovljenja sakramenta euharistije i svećeničkog reda.

- Isus je za stolom s dvanaestoricom, ali u toj dvanaestorici smo i svi mi. Sve nas koje će pozvati, već je tada vidio. Za sve nas je molio. Zato smo na poseban način ovdje zajedno u molitvi, te želimo obnoviti svoja obećanja, ali još više učvrstiti vjeru i obnoviti svoje svećeništvo, časnu službu koja nadvisuje svakoga od nas. To je nešto Božje u nama - kazao je biskup.

U propovijedi je mons. Mrzljak, obraćajući se braći svećenicima, rekao da kada svakoga danas služe svetu misu, najčešće se radi o nekoj nakani na koju se posebno želi moliti. Koju ćemo nakanu kod ove svete mise uzeti - dakako da će to biti najprije svatko za sebe - svatko od nas koji smo primili sakrament svetoga reda, molimo za sebe, kazao je uvodno biskup Mrzljak.

- Bogu ponajprije zahvaljujemo na tom daru kojeg nismo zaslužili, a kojega nam je On darovao i pozvao nas, a mi smo se odazvali. Svojim umom teško možemo shvatiti kakav je to veličanstven dar u kojem nas je Bog pozvao da budemo Njegovi pomazanici u ovome svijetu. Želimo stoga moliti za otvorenost da Duh Sveti zaista bude prisutan u našim životima, u svemu što činimo i služimo Božjemu narodu. Osim vlastitih nakana, molimo i za cijeli prezbiterij naše biskupije, za sve nas koji smo ovdje, za bolesne koji ne mogu biti u našem zajedništvu, za sve koji su inkardinirani po svijetu u drugim službama - svi smo mi jedna zajednica i danas smo povezani. Danas ćemo obnoviti svoja obećanja i moliti Božju pomoć u našoj velikoj i važnoj službi  - u služenju Božjem narodu. Blagoslivljajući ulje molit ćemo za one koji će biti pomazani tim uljem. To su u prvom redu naši krštenici koje ćete već kod krštenja pomazati svetom krizmom, a onda i oni koji će kod sakramenta svete potvrde biti pomazani i primiti silu i snagu Duha Svetoga. Sakramenti su uvijek znaci Božjeg djelovanja i Njegove milosti. Molit ćemo i za one koji će ove godine, ako Bog da, biti pomazani za prezbitere, našu petoricu đakona koji će primiti sakrament svetoga reda, a koji će upravo ovim krizmenim uljem biti pomazani. Molit ćemo i za bolesnike, za njihovo ozdravljenje. Bolesničko pomazanje nije posljednje pomazanje, već pomazanje za zdravlje, i duše i tijela - poručio je mons. Mrzljak.

Varaždinski biskup blagoslovio je i posvetio ulje koje će se tijekom godine koristiti u sakramentima krštenja, svete potvrde i bolesničkog pomazanja u svim župama naše mjesne Crkve.
 
Goran Damjanić