Od:
Do:

Služba Muke Gospodnje održana u varaždinskoj katedrali

Služba Muke Gospodnje održana u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 14. 4. 2017.
Na Veliki petak, 14. travnja, zapovijedani post i nemrs, varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je u katedrali službu Muke Gospodnje. Kako na Veliki petak, dan Isusove muke i smrti na križu, u cijeloj Katoličkoj Crkvi nema euharistijske službe, slave se isključivo obredi Muke Gospodnje.

Tako je bilo i u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo. Mons. Josip Mrzljak vodio je službu Muke Gospodnje u zajedništvu s kanonicima Stolnog kaptola, s preč. Josipom Koprekom, preč, Mariom Kopjarom, preč. Damirom Bobovcem, preč. Mirkom Horvatićem, te vlč. Damjanom Korenom, vlč. Nikolom Tomaševićem i vlč. Hrvojem Damišem.

U prvom dijelu, službi riječi, nakon odlomka iz knjige proroka Izaije i poslanice Hebrejima pjevana je  Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Preč. Josip Koprek (pripovjedač) i Hrvoje Damiš (Isus) uz pomoć mješovitog katedralnog zbora “Chorus Liturgicus” pod ravnanjem mo Višeslava Jaklina približili su vjernicima Isusove posljednje sate zemaljskog života. Služba riječi obreda Muke Gospodnje završava velikom i posebnom molitvom vjernika u kojoj je biskup molio za potrebe Crkve, za Svetog Oca Franju, za katekumene, za zajedništvo svih koji vjeruju u Krista, za Židove kojima je Bog prvima dao obećanja, za sve one koji ne vjeruju u Krista da ih Duh Sveti prosvijetli i privede na put spasenja, za sve državne poglavare da traže mir i slobodu, kao i za sve one koji su nevolji.

U središnjem dijelu službe Muke Gospodnje, nakon molitve, svi nazočni pojedinačno su se imali prilike pokloniti križu. Liturgija je zaključena svetom pričesti hostijama posvećenima na Veliki četvrtak, na Misi Večere Gospodnje.
 
Goran Damjanić