Od:
Do:

Proslavom Mise Večere Gospodnje započelo Vazmeno trodnevlje

Proslavom Mise Večere Gospodnje započelo Vazmeno trodnevljeVARAŽDIN, 18. 4. 2019.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak je na Veliki četvrtak, 18. travnja, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio Misu Večere Gospodnje.

S biskupom su suslavili preč. Josip Koprek, kanonik Stolnog kaptola te vlč. Marko Domiter. U liturgijskom slavlju Mise Večere Gospodnje kršćani se spominju Isusove Posljednje večere kojom se na otajstven način proslavlja i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda.

U uvodnom obraćanju okupljenim vjernicima mons. Mrzljak je kazao kako slavljem Mise Večere Gospodnje ulazimo u slavlje Vazmenog otajstva. Večeras slavimo euharistiju kao Isusovu oporuku kojom je želio neprestano ostati s nama, poručio je biskup te dodao kako zajedno s Kristom idemo u njegovu muku, smrt i uskrsnuće.

Razmatrajući o Knjizi Izlaska, u propovijedi je biskup naglasio kako smo tijekom korizmenog vremena pratili put izabranog izraelskog naroda iz ropstva u Obećanu Zemlju. Događaji pashalne večere u izraelskom ropstvu bili su već tada navještaj onoga što će se dogoditi u Vazmenom otajstvu, kazao je biskup.

- Izraelski narod je prolazio kroz razne kušnje. Put je bio naporan, rađale su se i sumnje, a bilo je i mnogih koji su se željeli vratiti nazad u Egipat. Bog tada naređuje Mojsiju i Aronu neka svake godine slave blagdan Pashe, kako bi se sjećali što je sve učinio za njihov narod. Pasha bi se mogla na hrvatski prevesti kao ‘Prijelaz’. Upravo se to slavi - prijelaz iz ropstva u slobodu. Izlazak iz ropstva zla i grijeha kada Bog čovjeka poziva na slobodu. Pitanje je kako će se čovjek odazvati na Božji poziv da ide iz ropstva u slobodu. Je li današnji čovjek spreman vjerovati i krenuti putem koji je nepoznat, naporan i težak? Ali tim putem treba ići. Izraelski izlazak iz ropstva i proslava blagdana Pashe trebali bi nas voditi do onoga što mi kršćani slavimo u Vazmenom otajstvu. Upravo se čudo Vazmenog otajstva dogodilo u vrijeme kada se u Jeruzalemu slavila Pasha. No, tada dolazi novo žrtveno Janje, nova Krv koja spašava čovjeka - rekao je biskup.

Govoreći o pranju nogu apostolima na Posljednjoj večeri, biskup Mrzljak je kazao kako je Isus Krist tim činom svima nama pokazao kako se izlazi iz ropstva zla i grijeha prema slobodi.

- Pomažući i služeći jedni drugima prepoznat ćemo Isusovu zapovijed ljubavi. Veliki četvrtak je upravo dan kada želimo njegovu ljubav još više vidjeti. Isus je govorio riječima, ali još više životom. Nije došao na ovaj svijet samo ozdravljati bolesne ili radeći druga čudesa, nego pokazati nama kako treba živjeti za prijelaz iz vremenitog života u onaj vječni. Želimo ga na tom putu slijediti - poručio je varaždinski biskup.

Posebnost Mise Večere Gospodnje jest pranje nogu. Slikovita je to gesta kojom svećenik, u ovom slučaju biskup, ponavlja ono što je Isus činio svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje njegove vlasti. Tako je nakon propovijedi biskup mrzljak oprao noge dvanaestorici ‘varaždinskih apostola', angažiranih vjernika laika naše mjesne Crkve.

Nakon pričesti uslijedio je obred prijenosa Presvetog Oltarskog Sakramenta u svetohranište pokrajnje kapele svetog Franje Ksaverskog, gdje je pohranjeno za pričest u Službi Muke Gospodnje na Veliki petak.

Biskup je u zajedništvu s braćom svećenicima, bogoslovima i ostalim vjernicima sudjelovao u klanjanju uz prigodne meditacije i pjesme, a liturgija Velikog četvrtka završila je obredom u kojem se ogolio oltar budući da do Vazmenog bdjenja u Uskrsnoj noći neće biti euharistijske žrtve.

Nakon obreda vjernici se u tišini razišli svojim kućama te u ozbiljnosti, sabranosti i molitvi nastavili svoj trodnevni hod prema svetkovini Uskrsa.
 
Goran Damjanić