Od:
Do:

Mons. Mrzljak predvodio uskrsno misno slavlje: "U Isusovom uskrsnuću gledamo smisao našeg života"

Mons. Mrzljak predvodio uskrsno misno slavlje: "U Isusovom uskrsnuću gledamo smisao našeg života"VARAŽDIN, 16. 4. 2017.
Varaždinska katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo bila je ispunjena kada je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na nedjelju Uskrsnuća Isusova, 16. travnja, predvodio uskrsno misno slavlje u 11 sati. Biskupu su se u slavlju pridružili kanonici Stolnog kaptola i drugi svećenici.

 
U svojoj uskršnjoj propovijedi biskup Mrzljak je rekao kako smo se okupili na proslavi jednog od najvećih događaja u povijesti ljudskoga roda.

- Mada će neki reći da to nije čisto povijesni događaj, mi ćemo reći da on nadilazi povijest i naše ljudsko iskustvo. Kada govorimo o Isusu i njegovim posljednjim danima, njegovi su učenici mogli vidjeti što se s njime događa, mogli su ga vidjeti pred Pilatom, zatim kada su ga bičevali, razapinjali, kada je umro i položen u grob. No, sada dolazi nešto što nadilazi ljudsko iskustvo - dolazi život. To je ono što mi ljudi nismo iskusili i tu počinje vjera. No, vjera u Isusa Krista se nije rađala bez teškoća. Možda ponekad mislimo kako bi bilo lijepo da smo živjeli u Isusovo vrijeme, da smo ga vidjeli kako propovijeda, na posljednjoj večeri, itd. Tada bi nam vjera možda bila čvršća. No, upravo suprotno. Danas možemo lakše vjerovati nego što su to mogli Isusovi učenici. Uostalom, čuli smo kako su oni imali velikih teškoća kada je trebalo povjerovati - poručio je mons. Josip Mrzljak.

Odlomak iz evanđelja po Ivanu koji je navješten na današnjoj sv. misi opisuje kako su jedan od učenika i Petar trčali na Isusov grob.

- Neki misle da je taj učenik kojeg Ivan nije imenovao, on sam, a neki tumači Svetog Pisma misle da su to bili Petar i svaki od nas. Svatko od nas može biti onaj učenik koji zajedno s Petrom trči na Isusov grob. Zbog te vjere smo i mi danas ovdje, jer želimo sami sebi odgovoriti na pitanje vjere, ali i nevjere. Čuli smo kako se u Isusovo vrijeme u učenicima rađala vjera, ali bilo je i onih koji su odmahivali rukom kazavši da je to izmišljeno. Kada je pitanje o vjeri i nevjeri u ovom našem vremenu, zar ne nailazimo na slične situacije? - upitao se biskup pred vjernicima.

- U Isusovom uskrsnuću gledamo smisao našeg ljudskog života. Nedjelja je tako važan događaj za nas kršćane. Isusove riječi nisu samo prošlost, one su sadašnjost, ali i svjetlo prema budućnosti koju čovjek želi ostvariti, jer Isus želi da čovjek živi u miru, ljubavi i poštenju - poručio je u uskrsnoj propovijedi pred ispunjenom katedralom biskup Mrzljak.

Središnje misno slavlje na Uskrs svojim je pjevanjem animirao mješoviti katedralni zbor “Chorus Liturgicus” pod ravnanjem mo. Višeslava Jaklina.
Goran Damjanić