Od:
Do:

Proslavom Mise Večere Gospodnje započelo Vazmeno trodnevlje

Proslavom Mise Večere Gospodnje započelo Vazmeno trodnevljeVARAŽDIN, 29. 3. 2018.
Na Veliki četvrtak, 29. ožujka, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu predvodio je Misu Večere Gospodnje.

S biskupom su suslavili preč. Ivan Rak, kancelar Varaždinske biskupije, zatim kanonici Stolnog kaptola; preč. Josip Koprek i preč. Damir Bobovec, preč. Damjan Koren, kanonik Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola, i vlč. Nikola Tomašević.

U liturgijskom slavlju Mise Večere Gospodnje kršćani slave Isusovu Posljednju večeru kojom se na otajstven način proslavlja i obnavlja ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda.

U uvodnom obraćanju okupljenim vjernicima mons. Mrzljak je kazao kako slavljem Mise Večere Gospodnje ulazimo u slavlje Vazmenog otajstva. Prije svoje muke i smrti, Isus se želio oprostiti od svojih učenika zbog čega je sjeo s njima za stol i ostavio im samoga sebe. No, samoga sebe nije ostavio samo njima, nego i nama svima, poručio je biskup Mrzljak.

U propovijedi je biskup naglasio kako čovjek teško može shvatiti veliko otajstvo naše vjere kada Bog postaje jednim od nas. Nije stoga lako prihvatiti da Bog među ljudima živi običnim ljudskim životom.

- Teško je to razumjeti, može se prihvatiti samo vjerom. Taj Bog u Isusu Kristu želi biti jedan od nas, običan čovjek, ali još i više od toga, želi se poniziti kao sluga. Želi biti najmanji i najponizniji čovjek. Prije Posljednje večere Isus je učenicima prao noge. Nimalo nas ne čudi Petrova reakcija kada ga odbija, ne želeći da mu Isus pere noge. To je ljudska reakcija. Ali Isus mu govori kako neće imati udjela s njime ako mu ne dozvoli oprati mu noge. Petar mu odgovara ‘tada, Gospodine, ne samo noge, već također ruke i glavu!’ To Isus zaista čini s nama ljudima - on nas pere od zla i grijeha te nam svojom blizinom poručuje kakvi mi trebamo biti jedni prema drugima. A kada čovjek misli da je Isusovo pranje nogu vrhunac poniznosti, On ide još niže, još dublje - samoga sebe nam daje za hranu. Govori apostolima: “Ako ne budete jeli tijela Sina Čovječjega i ne budete pili Njegove krvi, nećete imati života u sebi”. Čovjek se pita pa kako je to moguće. Kakva je to tajna naše vjere i našega Boga koji dolazi k nama i želi nam biti tako blizu? On nam želi biti život. Često nam ne dolazi do svijesti kako i koliko Bog želi biti blizu čovjeka, ali isto tako koliko On želi da mi idemo k Njemu. To je vrhunac ljubavi koje Bog pokazuje prema čovjeku onda kada samoga sebe daje za čovjeka, kada odlazi na križ da bi nas otkupio i na taj način nam pokazao svoju ljubav. Zato je Vazmeno otajstvo, Isusova muka, smrt i uskrsnuće, središte naše vjere i sigurno da s posebnim raspoloženjem i vjerom želimo proživjeti ova tri dana - poručio je u homiliji varaždinski biskup.

Posebnost Mise Večere Gospodnje je pranje nogu. Slikovita je to gesta kojom svećenik, u ovom slučaju biskup, ponavlja ono što je Isus činio svojim učenicima na Posljednjoj večeri, kada im je služenje drugima predstavio kao obilježje njegove vlasti. Tako je nakon propovijedi biskup Mrzljak oprao noge dvanaestorici 'apostola', angažiranih vjernika laika.

Nakon pričesti je uslijedio obred prijenosa Presvetog Oltarskog Sakramenta u svetohranište pokrajnje kapele svetog Franje Ksaverskog, gdje je pohranjeno za pričest u Službi Muke Gospodnje na Veliki petak.

Biskup je u zajedništvu s braćom svećenicima i ostalim narodom sudjelovao u klanjanju uz prigodne meditacije i pjesme, a liturgija Velikog četvrtka završila je obredom u kojem se ogolio oltar budući da do Vazmenog bdjenja u Uskrsnoj noći neće biti euharistijske žrtve.

Nakon obreda vjernici se u tišini razišli svojim kućama te u ozbiljnosti, sabranosti i molitvi nastavili svoj trodnevni hod prema blagdanu Uskrsa.
 
Goran Damjanić