Od:
Do:

Molitvene inicijative vezane uz blagdan Navještenja Gospodinova

Molitvene inicijative vezane uz blagdan Navještenja GospodinovaVARAŽDIN, 24. 3. 2020.
Uz stalni poziv „ostanite doma i slušajte upute civilnih vlasti“ Crkva u Hrvatskoj traži i pronalazi nove načine kako biti sa svojim vjernicima. Društvene mreže pune su različitih poticaja i duhovnih ponuda kako bi se njegovalo zajedništvo, ohrabrilo, potaknulo na molitvu te promišljalo ovo vrijeme koje živimo u svjetlu Riječi Božje. Evo nekoliko inicijativa za dane koji su pred nama.

Poticaj i poziv pape Franje

Sutra, 25. ožujka na blagdan Navještenja Gospodinova ili Blagovijest papa Franjo poziva vjernike cijeloga svijeta da „u ovim danima kušnje, kada čovječanstvo drhti od prijetnje pandemije koronavirusa, želio bih predložiti svim kršćanima da zajedno zavape u nebo“ – rekao je papa Franjo nakon  nedjeljnog Angelusa i dodao – „Pozivam sve poglavare Crkvi, vođe svih kršćanskih zajednica i sve kršćane različitih ispovijesti da zajedno zazivamo Svevišnjeg i Svemogućega Boga, izgovarajući molitvu koju nas je naučio naš Gospodin Isus. Dakle, sve pozivam da mole Oče naš sljedeće srijede, 25. ožujka, u podne. Na dan kada se mnogi kršćani sjećaju navještenja utjelovljenja Riječi Božje Djevici Mariji, neka Gospodin čuje jednodušnu molitvu svih svojih učenika koji se pripremaju slaviti pobjedu Krista uskrsloga.

S tom istom nakanom, sljedećega petka, 27. ožujka, u 18.00 sati, na praznom trgu pred Bazilikom svetoga Petra predvodit ću molitvu“ – rekao je Papa i napomenuo – „Već sada sve pozivam na duhovno sudjelovanje putem sredstava društvenog priopćivanja. Slušat ćemo Božju riječ, uzdizati svoje molitve i klanjati se Presvetom Sakramentu, nakon čega ću podijeliti blagoslov 'Urbi et orbi' kojem će biti pridružena mogućnost primanja potpunog oprosta. Na pandemiju virusa želimo odgovoriti s općom pandemijom molitve, suosjećanja i nježnosti. Ostanimo ujedinjeni.“

Poticaj i poziv Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj

U povodu 25. obljetnice enciklike »Evanđelje života« svetoga pape Ivana Pavla II. Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj predlaže Veliku molitvenu devetnicu »Hrvatska moli za život« svakog 25. dana u mjesecu od ožujka do prosinca 2020.

Opća nakana devetnice je da hrvatski narod svjedoči evanđelje života poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život i služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem (usp. Evanđelje života, 5). Ta je nakana aktualna i u kontekstu pandemije koronavirusom koja osobito ugrožava živote starijih osoba.

Priređeni materijal za devetnicu dostupan je na mrežnim stranicama Ureda HBK za život i obitelj.

U datim okolnostima, na provođenje ove devetnice ponajprije se potiču obitelji, koje su kao »domaće Crkve« pozvane na intenzivniju molitvu u ovom kriznom vremenu.
Uvod u devetnicu bit će euharistijsko klanjanje koje će, na uočnicu svetkovine Navještenja Gospodinova u utorak 24. ožujka s početkom u 20 sati, u dubrovačkoj katedrali predvoditi dubrovački biskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj.

Prijenos uživo euharistijskog klanjanja moći će se pratiti na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije i na osobnom Facebook profilu biskupa Mate Uzinića, a prenosit će ga i Laudato televizija i preuzimati Hrvatski katolički radio.


IZVOR: IKA i VATICAN NEWS