Od:
Do:

Večer dobročinitelja za Udrugu "Hrvatska za život" i inicijativu "40 dana za život" u Koprivnici

Večer dobročinitelja za Udrugu "Hrvatska za život" i inicijativu "40 dana za život" u KoprivniciKOPRIVNICA, 20. 2. 2020.
Nakon Zagreba i Čakovca, Večer dobročinitelja za Udrugu „Hrvatska za život“ i inicijativu „40 dana za život“ po prvi puta održana je u Koprivnici u četvrtak 20. veljače 2020. Time je Koprivnica postala dio nacionalnog projekta Večeri dobročinitelja uz još 8 hrvatskih gradova.

Predsjednik udruge „Hrvatska za život“ i inicijative „40 dana za život“ Ante Čaljkušić tom prigodom izrazio je radost što je Večer dobročinitelja ove godine postala nacionalnom inicijativom gdje je, kako je rekao, atmosfera veličanstvena u slavu Boga Stvoritelja budući da su i suze radosnice potekle na mjestima gdje su organizirane večeri.

- Okupljene je posebno oduševilo svjedočanstvo trudnica, jer su one govorile kako im Udruga „Hrvatska za život“ i Inicijativa „40 dana za život“ pomažu: u stanarini, režijama, školovanju, poklon bonovima za hranu i tome slično, ali sve trudnice kažu da ono najvrjednije što su dobile od nas jest zajedništvo, prisutnost. Bog je kroz nas prisutan. Onaj koji mijenja živote onih koji su u teškoj muci i dvojbi hoće li roditi ili pobaciti svoje dijete. – poručio je Čaljkušić.

Na ovu Večer u Koprivnici okupilo se dvjestotinjak dobročinitelja među kojima su bili i supružnici Švenda i Jambrušić te nam posvjedočili zašto su se odlučili postati donatori baš za Udrugu „Hrvatska za život“ te inicijativu „40 dana za život“.

- Odlučili smo podržati ovu inicijativu zato što je to dobra stvar koja pomaže onima koji se još nisu rodili, koji se budu rodili, a svaki život na zemlji ima svoju vrijednost i cijenu koja se ni sa čime ne može platiti. Tako da, sve što mi u životu napravimo za takve stvari je i više nego dobro. - poručio je poduzetnik Zoran Švenda te izrazio vjeru da, ako se ova akcija bude ponavljala, dogodine će biti još više poduzetnika koji će se odazvati i postati donatori upravo za inicijativu „40 dana za život“.

- Kad saberem svoj dan što sam danas napravila ili ako hoćete svoj mjesec, godinu… mislim da nismo mogli bolju i ljepšu odluku donijeti. Ono što nas čini radosnima su djeca, mladost i mislim da svatko tko se odluči za ovu akciju bit će stostruko nagrađen, i Bogu hvala da imamo prilike, i rado smo se odazvali. – poručila je Katarina Jambrošić.

Na početku večeri svima okupljenima je na dolasku zahvalio koordinator inicijative 40 dana za život u Koprivnici Marko Bunić te poručio dobročiniteljima kako čine uistinu veliku stvar. I sam otac četvero djece, zahvalio je Bogu za djecu koja su, kako je rekao, činila ovu pripremu zanimljivijom te njega i suprugu za vrijeme organizacije ovog događaja podsjećala svakodnevno zbog koga i za koga sve ovo čine.

Duhovnik Inicijative u Koprivnici, vlč. Davor Šumandl, svojim svjedočanstvom nastojao je prisutnima posvjestiti kako Bog ima plan za svakoga te ih potaknuo da “otpuste kočnice“, da ne brinu za ono što će drugi reći ili o njima misliti i govoriti te neka se daju za život.
- Dajte se  na post, molitvu, svete mise, klanjanja za život… u tom davanju ćete shvatiti koliko ste više primili, potaknuo je okupljene vlč. Šumandl.

I na Večeri dobročinitelja u Koprivnici okupljeni su imali prilike čuti dva dirljiva svjedočanstva, a glazbom su ovu večer uveličali Apostoli mira, Sestre Halužan te Porinom nagrađeni bend Ogenj.

Predsjednik Udruge „Hrvatska za život“ i Inicijative „40 dana za život“ tjekom večeri je objavio nekoliko novosti. Jedna od njih, važna za prolife Hrvatsku te veliki korak naprijed u izgradnji kulture života, jest magazin za život: tromjesečnik u kojem će se moći pročitati svjedočanstva majki, a čitatelji će moći osjetiti djelovanje živoga Boga kroz Udrugu „Hrvatska za život“.

- Taj magazin će biti poslan na ravnateljstva bolnica, adrese ginekoliških odjela, a isto tako i političarima pojedincima, zakonodavcima, kako bi i oni mogli na svoj način izgraditi kulturu života u hrvatskome narodu. – naglasio je Čaljkušić. Ovaj magazin bit će moguće nabaviti na mjestima molitvenih bdjenja te u crkvama.

Još jedna velika vijest je i ta da je Udruga „Hrvatska za život“ pronašla prostor budućeg Centra za život u Splitu te ulaze u novi prostor u Zagrebu što znači da će Hrvatska biti obogaćena za još 2 mjesta gdje će majke moći naći smiraj, utjehu i gdje će moći donijeti odluku za život.

Na kraju, podsjećamo kako na pepelnicu, kreće nova korizmena kampanja inicijative „40 dana za život“ koja će i ove godine biti najveća do sad budući da će u njoj sudjelovati čak 35 hrvatskih gradova na 37 mjesta bdjenja, među kojima su i gradovi Varaždinske biskupije: Varaždin, Čakovec te Koprivnica, a novi gradovi su Samobor i Labin. Osim toga, kao Udruga „Hrvatska za život“ i inicijativa „40 dana za život“ po prvi puta ove godine bit će prisutni na svim mjestima gdje se službeno rade pobačaji. To znači da će, uz spomenutih 35 gradova, Udruga jednom tjedno pohoditi bolnicu u Našicama, Pakracu, Ogulinu te preostale bolnice u Zagrebu gdje još nemaju službenog bdjenja 40 dana za život.

 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Silvije Peti