Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio Dan molitve i spomena na žrtve komunizma u Mariboru

Varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio Dan molitve i spomena na žrtve komunizma u MariboruMARIBOR, 21. 10. 2018.
Na Misijsku nedjelju, 21. listopada, varaždinski biskup Josip Mrzljak pohodio je Hrvatsku katoličku misiju Bl. Alojzija Stepinca u Mariboru u susjednoj Sloveniji te tom prigodom predvodio svetu misu na mariborskom groblju Dobrava, u blizini Tezanskoga Gozda, najvećega grobišta pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske.

Euharistijsko slavlje i molitva za sve nevine žrtve komunizma o okolici Maribora po završetku Drugog svjetskog rata već se tradicionalno održava svake godine u danima prije svetkovine Svih svetih. U zajedništvu s biskupom Mrzljakom suslavili su stolni kanonik i župnik župe Maribor-Pobrežje preč. Stanko Praznik, koji je ujedno bio delegat mariborskog nadbiskupa mons. Alojzija Cvikla, ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu preč. dr. Tomislav Markić, delegat dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu za Sloveniju i voditelj-dušobrižnik HKM Ljubljana fra Marko Prpa, ravnatelj Svećeničkog doma i kanonik Stolnog kaptola u Varaždinu preč. Mirko Horvatić, tajnik varaždinskog biskupa vlč. Marko Domiter, te svećenici koji vode pastoralnu brigu o HKM Maribor, vlč. dr. Ivan Dodlek i vlč. dr. Krunoslav Novak.

U homiliji mons. Mrzljak je tumačeći Božju riječ govorio i o žrtvama komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata kojima nije preostalo drugo nego se pouzdati u Božje milosrđe kada im je zla ljudska ruka oduzimala život bez mogućnosti da se brane.

Nakon misnog slavlja na kojemu je liturgijsko pjevanje predvodio Zbor Instituta za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, uslijedila je komemoracija i ekumenska molitva. Molitvi se pridružila duhovnica Evangeličke crkve Augsburške vjeroispovijesti Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek.

Uz spomenute sudionike, te članove Hrvatske katoličke misije bl. Alojzija Stepinca u Mariboru, na misi i komemoraciji sudjelovali su Romana Franulović-Bušić, izaslanica Veleposlanstva RH u Sloveniji, Stjepan Sučić, pomoćnik ministra branitelja, Marko Mandir, predsjednik HKD Maribor, te predstavnici udruga: Počasni bleiburški vod, Hrvatski Domobran – Zaprešić, Hrvatski Domobran – Duga Resa, Hrvatski Domobran – Sv. Ivan Zelina, Društvo za obilježavanje grobišta žrtava komunizma iz Međimurske županije.

U završnom govoru biskup Mrzljak podsjetio je na inicijativu biskupa gospićko-senjskoga u miru mons. Mile Bogovića o izgradnji „Svehrvatskog groba“ na Udbini, kao mjesta na kojemu se će odavati počast i paliti svijeće svima za koje se ne zna ni mjesto stradanja ni gdje su im pokopani zemaljski ostatci. Potaknuo je nazočne da podrže taj projekt napose apelirajući na mjerodavne društvene i političke strukture u Republici Hrvatskoj.

Nakon molitve okupljeni su zapalili svijeće i položili vijence u spomen na sve žrtve poraća.
 
Krunoslav Novak