Od:
Do:

Spomen na žrtve grobišta Leš – Kotoriba

Spomen na žrtve grobišta Leš – KotoribaKOTORIBA, 30.5.2021.
U organizaciji Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava na Dan državnosti Republike Hrvatske 30. svibnja u Kotoribi je održana komemoracija za žrtve ratnih i poratnih stradanja u ratovima XX stoljeća, kao i za stradale od posljedica vladanja diktatura i totalitarnih režima u tom razdoblju.

U prvom dijelu komemoracije za gore spomenute žrtve, s početkom u 8 sati, misu zadušnicu je u crkvi Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Sv. Križa predvodio vlč. Ivan Kljunić, župnik župe Kotoriba, a pod misom pjevao je po prvi puta nakon popuštanja mjera „korone“ zbor župe Kotoriba, uz pratnju na orguljama orguljaša Damira Kadije.

Nastavak sjećanja na žrtve i stradale nastavljen je potom kod spomen križa postavljenog kraj pruge, nedaleko od lokacije grobišta Leš, a zahvaljujući popuštanju mjera odavanju počasti stradalima bilo je prisutno pedesetak župljana, članova obitelji stradalih kao i članova Društva iz Varaždinske i Međimurske županije. Na samom početku zbor župe Kotoriba, pod ravnanjem orguljaša Damira Kadije, otpjevao je hrvatsku himnu Lijepa naša domovino, a potom je Dan državnosti svim okupljenima čestitao predsjednik Društva Franjo Talan, nakon čega su položeni vijenci i zapaljene svijeće. U ime obitelji žrtava i članova Društva vijenac su položili Ivan Trojko, Dragica Markan i Jasenka Zdelar, a potom je predsjednik Društva naglasio da je realizacija dosadašnjeg plana spomen na žrtve realizirana u skladu s preporukama Stožera, pa je tako u ožujku mjesecu (21. do 31. ožujka..) održan 12. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije te spomen na žrtve grobišta Repova šuma Štrigova, poubijane u ožujku 1947. godine. U spomen na žrtve Bleiburga i križnog puta komemoracija je održana 16. svibnja 2021. godine u župi Donja Voća, a tradicionalni spomen na žrtve grobišta Pancerica održat će se kao i prethodnih 26 godina, na drugu nedjelju mjeseca lipnja, 13. 06. 2021. godine. Spomen na vlč. Vilima Cecelju planiran je kao i prethodnih godina, 3. srpnja, a potom su na redu komemoracije na grobištu Ksajpa u Šenkovcu (10. srpnja 2021.) te u Gornjem Jesenju, spomen na vlč. Matiju Žigrovića, prvu svećeničku žrtvu partizansko-komunističke vojske i vlasti na području Varaždinske biskupije (stradao u srpnju 1943. godine). Nakon toga planom je predviđen spomen na žrtve grobišta Sep – Gornji Hrašćan, kao i za žrtve grobišta Leskovec na području župe Sveta Tri kralja Svibovec. Spomenuto grobište nastalo je nakon partizanskog zauzimanja Varaždinskih Toplica, 29. rujna 1943. godine, a žrtve prvih masovnih likvidacija na sjeveru Hrvatske pogubljene su na predjelu Višograd, potom slijedi Kolnjak Gornji Kneginec, Dravsku šumu Varaždin, Vratišinec i ostala mjesta, a u planu Društva je i nastavak realizacije projekta Spomen na žrtve Istre gdje se u suradnji s vjernicima Porečke i Pulske biskupije, nakon jame Golubinčina (22. 08. 2020. ), planira spomen križem obilježiti još jedno grobište u Istri.

U završnom dijelu obraćanja predsjednik Društva pozvao je okupljene da se u skladu s mogućnostima odazovu komemoracijama i sjećanjima na žrtve ostalih grobišta i stratišta diljem Hrvatske i susjedne Slovenije, a jedna od prvih je komemoracija za žrtve je grobišta Macelj, 6. lipnja 2021. godine.

Komemoracija za žrtve grobišta Leš Kotoriba završila je molitvom koju je predvodio vlč Ivan Kljunić, a na druženju nakon komemoracije razmatrale su se mogućnosti kako u hrvatsko društvo, uz sva ostala ljudska prava, usaditi i poštivanje i pravo na grob i postojanje svake ljudske osobe bez obzira na bilo koju njegovu opredijeljenost, boju kože i razmišljanje. Od strane Društva komemoraciji za žrtve grobišta Leš i poginule Kotoripčane u ratovima XX stoljeća i stradale od progona diktatura i totalitarnih režima bili su prisutni: Dragica Markan, Barbara Turk, Jasenka Zdelar, Stanko Cecelja, Franjo Črep, Ivo Ivanović, Boris Veselnik i Franjo Talan.

Franjo Talan



 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika