Od:
Do:

Susret župa Križovljan i Vinica (HR) i Ormož (SLO)

Susret župa Križovljan i Vinica (HR) i Ormož (SLO) KRIŽOVLJAN/VINICA, 19. 6. 2017.
Na druženju nakon održane komemoracije žrtvama grobišta Pancerica, održane u nedjelju 11. lipnja, razgovaralo se o mogućim oblicima suradnje pa je na prijedlog ormoškog župnika, do prvog susreta došlo u Ormožu, u ponedjeljak, 19. lipnja 2017. godine. Od čelnika susjedne tri općine susretu su prisustvovali, iz općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj i zamjenik mu Žarko Rodeš te predsjednik Vijeća Darko Majhen. Iz općine Vinica bio je načelnik Marijan Kostanjevec, a iz općine Ormož župan Alojz Sok. Na susretu je bio prisutan i dekan Gornjovaraždinskog dekanata preč. Valent Posavec, vinički župnik te križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran.

Na početku susreta dobrodošlicu gostima poželio je p. Drago Avsenak, ormoški župnik. Potom je uslijedila razmjena prigodnih poklona te je od domaćina susreta svaki sudionik dobio knjigu „Križniki v Sloveniji“,  koju je izdao redovnički križnički red povodom 800. obljetnice njihove prisutnosti u Sloveniji.

Pater Drago objasnio je da ta redovnička zajednica u Sloveniji djeluje u desetak župa na području Bele krajine te Ormoža i Velike Nedjelje s okolicom, a potom se razgledala crkva sv. Jakoba u kojoj su najstarije freske nastale oko 1400. godine. Po razgledavanju crkve krenuli se na groblje gdje su se zapalili svijeću kod spomen križa podignutog u spomen na četrdesetero djece umrle u razdoblju od 12. kolovoza do 23. rujna 1945. godine,  a koja su umrla od neishranjenosti i bolesti u logoru koji je bio smješten u starom gradu Ormož. Najmlađe dijete umrlo u logoru bila je Carmen Muller rođena 21. travnja 1945. osamnaestero djece rođeno je 1944. godine, a ostala su bila nešto starija. Nakon molitve za djecu, posjetio se i predio groblja u kojem su pokopane časne sestre križarske redovničke zajednice, a među njima je bila i s. Matilda Komez rođena u župi Križovljan (Lovrečan 1912. – Ormož 1983.).

Nakon posjete crkvi i groblju, sudionici susreta uputili su se u vinorodni kraj na područje župe Sveti Miklavž, gdje je rođen mariborski biskup Ivan Tomažić (1976. – 1949.), a tu se sudionicima susreta pridružio i prior križarske redovničke zajednice u Sloveniji p. Janko Štampar.
Franjo Talan