Od:
Do:

Biskup Mrzljak na 76. obljetnici ratnog zločina u Donjim Mostima: „Treba naći snage i oprostiti“

Biskup Mrzljak na 76. obljetnici ratnog zločina u Donjim Mostima: „Treba naći snage i oprostiti“DONJI MOSTI, 8. 4. 2017.
U bilogorskom selu Donji Mosti na istoku Varaždinske biskupije, u subotu 8. travnja, prigodnim je programom obilježen spomen na 76. obljetnicu ratnog zločina počinjenog nad jedanaestoricom Hrvata na Veliki četvrtak 10. travnja 1941.


Naime, u svom pohodu na Bjelovar II. konjički puk „Car Dušan Silni“ iz Virovitice u selu Donji Mosti, ubivši dan prije u selu Peterancu 5 hrvatskih seljaka, 10. travnja 1941. oko 11,30 sati pogubio je 11 bespomoćnih hrvatskih seljaka čiji posmrtni ostaci počivaju na groblju u Donjim Mostima. To je prvi ratni zločin počinjen petog dana rata na ovim prostorima i početak krvavog ratnog puta budući da su od 8. do 25. travnja četnici i velikosrbi u Bjelovaru i okolici ubili ukupno 33 Hrvata. Osim njih, nakon 10. travnja 1941. u tijeku II. svjetskog rata i poraća teško su stradala sela Donji, Srednji i Gornji Mosti. Poginuo je i ubijen 71 mještanin, a među njima u ožujku 1945. i župnik Viktor Miler.

Na spomen-obljetnici  je, među brojnim predstavnicima državne i lokalne vlasti, sudjelovao i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak. Program obilježavanja započeo je na groblju u Donjim Mostima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća brojnih političkih i civilnih udruga te blagoslovom i molitvom.
- Kada je naneseno toliko puno zla nevinim ljudima, čovjek se pita što učiniti? Jer, kada se čovjeku nanese zlo, u njemu se rađa misao: „A što ću ja sad njemu učiniti?“ Ovdje imamo primjer blaženog Miroslava Bulešića, mladog svećenika, kojeg su u Istri neposredno nakon II. svjetskog rata ubili komunisti. On je rekao: „Moja osveta je praštanje“. U prvi tren čini se da je to slabost, ali to je snaga. Jedino na taj način možemo biti okrenuti prema budućnosti. Moramo se sjećati, ne smijemo zaboraviti, ali potrebno je oprostiti kada to nije lako, jer to nam jedino otvara put prema budućnosti. A na tom putu čovjek nikada nije sam, već mu u tome pomože Bog – kazao je okupljenim uzvanicima na groblju u Donjim Mostima mons. Mrzljak.

Uslijedio je procesijski odlazak u župnu crkvu svetog Benedikta gdje je varaždinski biskup predvodio koncelebriranu svetu misu zajedno s mons. Stjepanom Ptičekom, generalnim vikarom Bjelovarsko-križevačke biskupije, vlč. Nikolom Tomaševićem, tajnikom varaždinskog biskupa, vlč. Milanom Keršom, župnikom župe Sv. Mihaela Arkanđela u Zrinskom Topolovcu te vlč. Ivanom Munđarom, župnikom župe Svetog  Benedikta op. u Donjim Mostima.

U svojoj je propovijedi varaždinski biskup istaknuo period korizme kao posebno vrijeme kada molimo za pobožnost Križnoga puta i promatramo Isusov zemaljski životni put.
- Taj Isusov Križni put mogli bismo često puta učiniti sličnim našim osobnim životnim putovima, ali i s križnim putem čitavog našeg naroda. Križni put hrvatskog naroda počinje u Bleiburgu, on je prva postaja. Isusov Križni put ima 14 postaja, a križni put hrvatskog naroda ih ima daleko više. Tako i ovdje u Donjim Mostima može biti jedna od tih mnogih postaja križnog puta hrvatskog naroda. Isus je tri puta pao, ali se digao, pa tako i naš pad ne smije biti konačni pad. Treba hrabro prihvatiti životne prilike i neprilike, a vrlo je važno naći snage i oprostiti – naglasio je biskup Mrzljak.

Spomenimo kako su organizatori obljetnice ratnog zločina u Donjim Mostima bili Bjelovarsko-bilogorska županija, Odbor za obilježavanje spomena prešućivanim hrvatskim žrtvama Drugog svjetskog rata i poraća s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i Općina Kapela.
 
Goran Damjanić