Od:
Do:

Biskup Mrzljak na spomendanu Zrinskih i Frankopana u Čakovcu

Biskup Mrzljak na spomendanu Zrinskih i Frankopana u ČakovcuČAKOVEC, 22. 4. 2017.
Varaždinski biskup Josip Mrzljak sudjelovao je u subotu 22. travnja 2017. godine na spomendanu Zrinskih i Frankopana te Danu Međimurske županije. U župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa,  mons. Mrzljak predvodio je svečano euharistijsko slavlje.


Uz biskupa Mrzljaka između ostalih, suslavili su dekan čakovečkog dekanata preč. Vladimir Kolarić, dekan Donjomeđimurskog dekanata preč. Antun Hoblaj te domaći župnik i gvardijan franjevačkog samostana u Čakovcu fra Željko Železnjak.
 
S obzirom da smo još uvijek u uskrsnom vremenu liturgijske godine, biskup Mrzljak je na početku svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs, ali je i podsjetio kako je sveta misa uvijek okupljanje oko Isusa uskrsnuloga živoga.

U svojoj propovjedi biskup Mrzljak najprije je podsjetio kako ovih dana na svetim misama slušamo ulomke iz Svetoga pisma  koji, osim povijesnih činjenica, donose i zapise o trenutku koji nadilazi povijest – pronalazak praznoga groba.
- Isusovo tijelo više nije tamo gdje bi se očekivalo da bude nakon smrti. On je živ, naglasio je biskup Mrzljak.

U tom se trenutku zapravo rađala vjera. No, da bi čovjek povjerovao, nisu dovoljne samo tjelesne oči, niti ljudsko iskustvo nego su potrebne oči vjere. Te oči vjere čovjek otvara ako želi. Kao, uostalom i tjelesne oči - možemo ih držati zatvorene, no onda nam nitko ne može biti kriv što ne vidimo. Ipak, vjera se rađa pomalo, ali ne bez teškoća.
- Javljaju se teškoće i sumnje, ali možemo reći kako je i sumnja dio vjere i kako učenici malo-po-malo dolaze do vjere. I Petar i Ivan činili su čudesa na temelju svoje vjere u uskrsnuće, a protivnici jednostavno nisu željeli vjerovati, nego su ih nastojali prognati i maknuti da o tome ne govore. ‘Da nam ne prigovaraju zašto smo nevinoga osudili na smrt. Bolje da to zataškamo, da to nije istina.’, govorili su protivnici. No, biskup Mrzljak podsjeća da je bilo mnogih svjedoka, a to svjedočanstvo koje tada nastaje – svjedočanstvo uskrsnuća – na temelju svjedoka širi se kroz svih ovih 20 stoljeća do današnjega dana.
- I mi možemo na neki način sebe promatrati u tom vremenu u kojem se to dogodilo i vidjeti gdje sam zapravo ja u svemu tome. Jesam li ja onaj koji ću otvoriti oči vjere i koji ću pokušati vidjeti ono što mi ljudsko iskustvo ne može dokazati, nego jednostavno vjerujem zato, jer je to netko rekao. Vjerujem zato jer postoje svjedoci koji su to doživjeli, istaknuo je biskup.

Prigodno, spomenuo se i Petra Zrinskog te Frana Krste Frankopana koji su upravo iz vjere živjeli. Iz vjere su ljubili i svoju obitelj, i svoj narod. Ali, isto tako, bili su svjesni da i onda kada gube ovozemaljski život, to nije tragedija, nego je to zapravo jedan prijelaz.
- I zaista vidimo kako su oni dobili, vjerujemo, vječni život. Ali dobili su i život u našim mislima, u našim srcima i našoj svijesti. Vidimo da je to život koji se isplatio živjeti bez obzira što je prerano prekinut i što je to bila muka onoga vremena, a možemo reći i muka cijelokupne povijesti. No, jednostavno to je onda život koji ne završava u ništavilu nego život koji vrijedi živjeti, poručio je biskup Mrzljak. 

Na kraju, podsjetio je još da vjera nije samo vjera pojedinca i premda pojedinac za sebe odlučuje, on u zajednici vjeruje.  Kao što ni apostoli nisu svaki za sebe bili, nego su stvorili zajednicu iz koje je nastala Crkva te smo i mi dionici tog zajedništva.
- Zato, zajedništvo koje nas povezuje, uvijek je nešto dobro, plemenito, da bismo i mi mogli učvrstiti svoju vjeru poput prvih učenika koji su tako teško dolazili do vjere. Dakako da se stvari uvijek ponavljaju i da i mi danas možemo prolaziti kroz teškoće i sumjne, jer živimo u vremenu kada ćemo naići na mnoge suprotnosti. No, i apostoli su na njih nailazili: progonili su ih, osuđivali, htjeli su im zabraniti propovjedati da je Isus uskrsnuo. ‘To nama ne odgovara, našoj politici, našem vladanju nad ljudima.’ Dakako, pojavljuje se neka druga snaga, koja više nije od ovoga svijeta. Snaga koja se ne pokazuje u oružju ili nekim materijalnim dobrima. To je sada snaga Duha kojega Isus šalje svojim učenicima. I zato ćemo mi kroz ovih 50 dana, od Uskrsa do Duhova, itekako moliti da taj Duh Božji i nas prožme i da nam učvrsti vjeru iz koje ćemo mi živjeti u našem svagdanjem životu, zaključio je biskup Mrzljak.

Euharistisko slavlje svojim pjevanje uzveličao je pjevački zbor ‘Josip Štolcer Slavenski’, a slavlju su nazočili i predstavnici lokalne i državne vlasti.

Spomenimo i to kako se program obilježavnja spomendan Zrinskih i Frankopana nastavlja sutra, u nedjelju 23. travnja, na groblju i kod spomen ploče u Bečkom Novom Mjestu, na mjestu pogubljenja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana 30. travnja 1671. godine.
 
Spomen na žrtve zrinsko-frankopanske urote održati će se i u Zagrebu. U nedjelju 30. travnja biti će polaganje vijenaca kod kripte s posmrtnim ostacima Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u zagrebačkoj katedrali gdje će nakon toga, u 10 sati, vojni biskup u miru, mons. Juraj Jezerinac, predvoditi misno slavlje. Obilježavanje spomendana Zrinskih i Frankopana organizira Zrinska garda Čakovec pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Međimurske županije.
 
TEKST: Iva Kuzmić
FOTOGRAFIJE: Anita Treščec