Od:
Do:

Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje uz 451. obljetnicu junačke pogibije Nikole Zrinskog

Biskup Mrzljak predvodio misno slavlje uz 451. obljetnicu junačke pogibije Nikole ZrinskogČAKOVEC - ŠENKOVEC, 6. 9. 2017.
U znak sjećanja na hrvatskog junaka i bana Nikolu IV. Zrinskog u srijedu 6. rujna organizirana je 451. obljetnica njegove junačke pogibije u Sigetskoj bitci. Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomenika Nikoli Zrinskom na Trgu Republike te kod spomenika Nikoli Zrinskom Sigetskom u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. Kod Mauzoleja obitelji Zrinski u Šenkovcu te na Trgu svete Jelene kod spomenika Nikoli Šubiću odana je počast velikom hrvatskom junaku, a svečanost je potom nastavljena u župnoj crkvi svete Jelene Križarice u Šenkovcu koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Pogibija Nikole Zrinskog Sigetskog koji je 7. rujna 1655. godine, nakon višetjedne opsade, junački poginuo u proboju iz utvrde Siget protiv brojčano nadmoćnije osmanlijske vojske, čin je koji je ostavio duboke tragove u europskoj povijesti. Organizator obljetnice i sjećanja na bitku kod Sigeta, jedan od najpoznatijih i najhrabrijih događaja hrvatske povijesti, bila je Zrinska garda Čakovec, a među uvaženim gostima bili su, između ostalih, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, izaslanstvo Međimurske županije na čelu sa županom Matijom Posavcom, izaslanstvo Grada Čakovca i Općine Šenkovec te izaslanstvo Grada Sigeta i županije Baranya.

- Na obljetnicu Sigetske bitke položili smo cvijeće. Cvijeće je uvijek znak poštovanja i ljubavi prema nekome, ali ima još darova koji se mogu dati kao što su ova sveta misa i molitva. Kada ih se spominjemo u svetoj misi tada više nisu oni koji su nekada živjeli, nego mi vjerujemo da oni i dalje žive, ne samo u našoj uspomeni, nego u vječnosti. Čovjek je stvoren ne samo za ovaj zemaljski, raspadljiv život, nego za vječnost. Na ovaj način želimo na poseban način moliti za Nikolu Zrinskoga, kao i za sve ostale koji su stradali u toj borbi. Možda ne znamo njihova imena, ali njihova su imena sigurno zapisana u knjizi života - kazao je u uvodu mons. Mrzljak.

U svojoj je propovijedi biskup Mrzljak naglasio važnost molitve za domovinu.

- Znamo kako su se kroz povijest mijenjale granice. Naša domovina se sastoji od mnogo domova i mnogo obitelji. Kada molimo za domovinu, dakako da ne molimo za neki teritorij, već za ljude koji žive u njoj. Zato i kaže uvodna molitva, “ljudima na položaju daj mudrosti, a građanima poštenje, da ojača sloga i pravda, mir i napredak”. Zaista je čovjeku potrebna mudrost, posebno onima kojima je povjereno da vode narod. Što je to mudrost? Upravo ono o čemu govori sveti Jakov kada kaže: “Tko je mudar i razborit među vama neka uzornim životom pokaže svoja djela s blagošću koja je svojstvena mudrosti”. U Bibliji ima Knjiga mudrosti koju je dobro pročitati i o njoj razmišljati da bismo zaista mogli biti mudri, posebno oni koji su u vodstvu svojega naroda. “Onima koji su na položajima daj mudrost i poštenje”. Dakako da je poštenje jedan pojam o kojem moramo razmišljati i definirati što bi to točno bilo poštenje. Kada Bog ljudima na položaju da mudrost, a građanima poštenje, onda jačaju sloga, pravda, mir i napredak. Upravo tim redoslijedom; na slozi i zajedništvu, koji počivaju na pravednosti, rađa se mir. Ali što je danas mir? Mir nije samo odsutnost rata, već vrijednost koja se rađa u čovjeku. To je onaj mir koji treba njegovati. Mir kao i zlo, se rađa u čovjeku. Najprije svatko treba u sebi pronaći i prepoznati taj mir. Nakon toga bit će, kako i kaže molitva, napretka. To je ono što želimo kada molimo za svoju domovinu. Kada se spominjemo događaja iz naše povijesti, nekih i vrlo tragičnih, sigurno nas trebaju nadahnuti takvi ljudi da se i mi trudimo biti na njihovom tragu - poručio je otac biskup.

Nakon euharistijskog slavlja u izložbenom salonu Centra za kulturu u Čakovcu održana je promocija zbornika radova sa znanstvenog skupa "Nikola IV. Zrinski i njegovo doba u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke", a potom je uslijedio koncert Klape “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice i Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske.
Goran Damjanić