Od:
Do:

Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Varaždinskim Toplicama

Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Varaždinskim ToplicamaVARAŽDINSKE TOPLICE, 30. 8. 2019.
Mons. Josip Mrzljak predslavio je svetu misu za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u petak 30. kolovoza u župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama.

U organizaciji Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine u Varaždinskim je Toplicama održan 17. Zdravstveno-savjetodavni simpozij za članove Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine i članove njihovih obitelji pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske. Cilj održavanja Simpozija je upoznati sudionike s najnovijim saznanjima, pravima i mogućnostima za što kvalitetniji život te pronalaženje rješenja u suradnji sa stručnjacima i nadležnim institucijama.

Već nekoliko godina zaredom u sklopu simpozija varaždinski biskup mons. Mrzljak predslavi svetu misu u župnoj crkvi u Varaždinskim Toplicama za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, tako se i ove godine spremno se odazvao pozivu organizatora. Na početku misnog slavlja riječ pozdrava uputio je domaći župnik i dekan preč. Stjepan Mostečak koji je biskupu izrazio dobrodošlicu i radost zajedništva oko Kristovog oltara te je istaknuo kako se prije Simpozija održala i trodnevna duhovna obnova koju je za branitelje i njihove obitelji predvodio vlč. Ivica Martić, župnik Župe Uzvišenja sv. Križa u Osijeku.

Prigodnu homiliju biskup je započeo pitanjem „Kakva je naša vjera?“ te je ustvrdio kako bi svatko od prisutnih mogao dati drugačiji odgovor, ali, istaknuo je, kako je vjera važna za život svakoga čovjeka te da uvijek pred Gospodina dolazimo s molitvom „Gospodine, umnoži nam vjeru.“ U povezanosti s proslavom Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, biskup se prisjetio događaja prije više od 600 godina kada je svećenik, slaveći svetu misu, posumnjao u Kristovu stvarnu prisutnost pod prilikama kruha i vina te je, kada je trebao ispiti vino iz kaleža, u njemu ugledao pravu svježu krv. Uplašivši se, tekućinu je ulio u jednu posudicu i zazidao u zid crkve te je tek na smrtnoj postelji otkrio što se dogodilo.

Oslanjajući se na svetopisamska čitanja biskup je progovorio o Starom i Novom savezu koje je Bog sklapao sa svojim narodom. Stari savez, koji je Bog sklopio preko Mojsija s izraelskim narodom na Sinaju, donosi nam deset zapovijedi koje, da se poštuju, mogu zamijeniti mnoge zakone, pravila, ustave. Isus, sklapajući novi savez u svojoj Krvi prolivši je na križu, dolazi dopuniti Stari savez i sve zakone i pravila sažima u dvije zapovijedi koje su kao jedna: ljubiti Boga i bližnjega. I mi smo dionici toga Novog saveza i kao

Razmišljajući o Isusovoj Krvi, biskup Mrzljak je dodao kako je krv uvijek znak života, ali i znak žrtve. Isusova Krv nije bila uzaludno prolivena, tako krv naših branitelja, koji su se žrtvovali i dali svoj život za našu hrvatsku domovinu nije uzaludno potekla.
 
Marko Domiter