Od:
Do:

Komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje i žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća

Komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje i žrtve totalitarnih režima 20. stoljećaVARAŽDINSKE TOPLICE, 26.9.2021.
Pod pokroviteljstvom grada Varaždinske Toplice održana je u nedjelju 26. rujna komemoracija povodom 78. obljetnice prvih masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske u kojima je, nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi, 29. rujna 1943.g. na blagdan Svetog Mihovila, bez suđenja mučeno i poubijano stotinjak ratnih zarobljenika, a koje su poubijane i pokopane na nekoliko lokacija na području Grada.

Polaganje vijenaca i paljenje svijeća bilo je u Kalničkoj Kapeli gdje je molitvu predvodio vlč. Stjepan Makar, župnik iz Ljubeščice, zatim u Leskovcu, kod OŠ Svibovec, uz spomenik poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu župe Sveta Tri kralja Svibovec te kod spomenika civilnim žrtvama grada Varaždinske Toplice na groblju u V. Toplicama.

Komemoraciju su organizirali Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin i Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Jalševec.

U sklopu komemoracje u 11 sati je u župnoj crkva Sveta Tri kralja u Svibovcu vlč Juraj Kopjar predslavio svetu misu za poginule, mučene i ubijene hrvatske vojnike i civile stradale u ratovima 20. stoljeća i progonima totalitarnih režima i vlasti. Nakon svete mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na groblju Svibovcu uz crkvu sv. Tri kralja u spomen na župnika vlč. Josipa Lesjaka i ostale prešućene žrtve župe Svibovec.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika