Od:
Do:

Biskup Mrzljak predvodio svetu misu na mariborskom groblju

Biskup Mrzljak predvodio svetu misu na mariborskom grobljuMARIBOR, 22. 10. 2017.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak na Misijsku nedjelju 22. listopada pohodio je Hrvatsku katoličku misiju Bl. Alojzija Stepinca u Mariboru u susjednoj Sloveniji te tom prigodom predvodio svetu misu na mariborskom groblju Dobrava, u blizini Tezanskoga Gozda, najvećega grobišta pripadnika hrvatskog naroda izvan Hrvatske. U zajedništvu s biskupom Mrzljakom suslavio je i mons. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije. U suslavlju s biskupima, uz sudjelovanje okupljenih vjernika, bili su preč. Igor Novak, dekan Šentiljskog dekanata i izaslanik mariborskog nadbiskupa, mons. Alojzija Cvikla, preč. Mirko Horvatić, ravnatelj Svećeničkog doma u Varaždinu, preč. Anđelko Košćak, rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, don Ante Luburić, kancelar u Mostaru, zatim vlč. dr. Krunoslav Novak i vlč. dr. Ivan Dodlek, voditelji HKM u Mariboru. Svima prisutnima pozdravnu riječ i dobrodošlicu izrazio je vlč. Dodlek.

Biskup Mrzljak je u uvodu napomenuo da smo se kod ove svete mise okupili na molitvu za sve one žrtve komunističkog terora, kojima ne znamo gdje im se nalazi grob. Oni su potrebni naše molitve, kao i njihovi progonitelji i krvnici.

Prigodnu homiliju izrekao je biskup Perić u kojoj je na izražajan način progovorio o razlogu okupljanja na ovome mjestu.
Okupili smo se danas ovdje da prikažemo sv. Misu za duše tolike naše braće koju su pobili braća Kaini, bez dokazane krivnje i bez ikakva suda. I ne samo ovdje u Teznom, nego na gotovo svih 60-ak stratišta u Sloveniji, i deset puta više u Hrvatskoj i drugim prostorima u vremenu kada je bezbožnička komunistička ruka sijala smrt i sakrivala je u zemlju. – kazao je biskup Perić.

Nastavio je kako smo se okupili da molimo i za nalogodavce i počinitelje, da priznaju svoja nedjela, da se za njih pokaju. To je jedini put kojim će društvo, opterećeno tolikim nevinim žrtvama komunističkog terora, biti oslobođeno tereta neistine, zla i mržnje. No, ni danas se ne čuje glas priznanja ni pokajanja. Zbog toga nam i nakon 28 godina od pada Berlinskoga zida i komunističko-ateističkoga sustava nema boljega života. Jer samo u katarzi - pročišćenju od svih nečistoća grijeha moguće je nadati se i imati bolji život. – istaknuo je u svojoj homiliji biskup Perić.

Liturgijsko pjevanje tijekom misnog slavlja animirao je Bogoslovski oktet iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu.

Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni program i molitva za sve žrtve komunističkog sustava iz svibnja 1945. godine. Prigodnom programu i molitvi prisustvovali su, uz prisutne biskupe, svećenike i bogoslove, duhovnica Evangeličke crkve Augsburške vjeroispovijesti Violeta Vladimira Mesarič Jazbinšek, mariborski dogradonačelnik Zdravko Luketič, počasni konzul Republike Hrvatske u Republici Sloveniji prof. dr. sc. Šime Ivanjko, zatim opunomoćena ministrica Veleposlantva RH u Republici Sloveniji gospođa Božena Leš te predstavnici udruga iz Hrvatske: Počasni bleiburški vod, Hrvatski križni put i Udruga Macelj 1945.

Nakon molitve okupljeni su zapalili svijeće i položili vijence u spomen na sve žrtve poraća.

Valja i ovom prilikom napomenuti da je komemoracija održana u blizini posebnog groba u kojem počivaju hrvatski vojnici i civili koje je u okolici Maribora sustigao vihor komunističke mržnje te ih pokosio u proljeće njihova života po završetku II. svjetskog rata, u svibnju i lipnju 1945. godine. U listopadu 2016. godine na ovo groblje preneseni su ostatci tijela žrtava iz masovnog poratnog grobišta u napuštenom rudniku Barbarin rov, u naselju Huda jama. Na tom području ubijene su i tisuće Hrvata. Iz tog razloga na ovogodišnjoj komemoraciji ponovljena je želja da se dio tih kostiju prenese u Hrvatsku, u jedan poseban grob, kao znak molitve, istinoljubivosti i pijeteta prema svim Hrvatima okrutno mučenima i pogubljenima na raznim stratištima komunističkog terora koji su se nalazili i izvan Hrvatske.
 
Nikola Tomašević