Od:
Do:

Biskup Mrzljak na spomendanu žrtava komunističkog terora u Vukovaru

Biskup Mrzljak na spomendanu žrtava komunističkog terora u Vukovaru

VUKOVAR, 12. 4. 2018.


Varaždinski biskup Josip Mrzljak posjetio je u četvrtak 12. travnja Vukovar, grad koji je toga dana prije sedamdeset i tri godine bio svjedok tragičnih zbivanja kada su preko noći odvedeni i ubijeni mnogi kao žrtve komunističkog terora. 

Biskup Mrzljak, rođeni Vukovarac, čiji je otac Vladimir bio jedna od za sada ustanovljenih 760 žrtava tog strašnog terora koji se dogodio na kraju Drugog svjetskog rata te na početku komunističke strahovlade, tom je prigodom predvečer predvodio molitvu kod spomen-križa svim žrtvama komunističkog terora te nakon toga svetu misu u crkvi sv. Filipa i Jakova.

Prije molitve, u popodnevnim satima, biskup Mrzljak susreo se u Vukovaru s grofom Georgom Eltzom Vukovarskim. Zajedno su u pratnji fra Ivice Jagodića, župnika i gvardijana u Vukovaru posjetili kriptu ispod crkve sv. Filipa i Jakova u kojoj su pokopani članovi obitelji Eltz. Zatim su posjetili Kapelicu Kristova Uzašašća, koja se nalazi na Novom groblju u Novom Vukovaru, te stan u kojem je živjela obitelj Mrzljak za vrijeme svog boravka u Vukovaru. Kapelicu Kristova Uzašašća sagradila je obitelj Eltz kao svoju obiteljsku grobnicu 1909. godine u stilu neobaroka s elementima neoklasicizma. Nekada se nalazila u lijepo njegovanom parku oko kapelice, ali se krajolik bitno izmijenio izgradnjom športskog stadiona i okolnih stambenih zgrada. U Domovinskom je ratu potpuno uništena, ali je prije nekoliko godina započela njezina obnova. 

Na početku molitve kod spomen-križa, uvodeći u prigodni program spomendana žrtava komunističkog terora, sve okupljene pozdravio je fra Ivica Jagodić. Biskup Mrzljak je svom obraćanju prilikom molitve kod spomen-križa istaknuo kako uz polaganje vijenaca u spomen na naše drage pokojnike za čija grobna mjesta ne znamo, za čiju sudbinu nikada nismo saznali, želimo dodati i vijenac naših molitava. Želimo moliti, tješiti se uzajamno, iako nas boli što i danas žive ljudi koji znaju što se dogodilo s našim dragim “nestalima” kako su ih nazivali, te što nam istinu o njihovom završetku nikada neće otkriti. Ojačani primjerom Kristove muke i smrti na križu želimo moliti i za njih.

U homiliji tijekom misnog slavlja biskup Mrzljak je, između ostalog, istaknuo kako je uvijek postojao otpor prema Božjoj riječi i Božjoj istini. Svjedoci smo iz naše ljudske povijesti kako su totalitarni režimi prošlog stoljeća htjeli napraviti poredak u svijetu zanemarujući Božju istinu o čovjeku i svijetu. Danas se na poseban način sjećamo naših vukovarskih žrtava komunističkog terora koji su upravo žrtve stvaranja poretka bez Boga. U početcima kršćanstva bilo je mnogo otpora Božjoj riječi i Božjoj istini. Taj otpor je prisutan uvijek, kroz čitavu povijest naviještanja Božje riječi. Apostoli su posebno snažno doživjeli taj otpor, ali se nisu umorili svjedočiti istinu Božje objave u Isusu Kristu. Znali su da je važnije u ovome svijetu slušati Boga, nego ljude.

Nakon euharistijskog slavlja, u velikoj dvorani pastoralnog centra sv. Bono predstavljena je knjiga novinarke, publicistkinje, scenaristice i redateljice Višnje Starešina "Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda”, koju je uz autoricu, predstavio prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Nikola Tomašević