Od:
Do:

Misu za sve stradale u ratovima 20. stoljeća i progonima diktatura i totalitarnih režima predslavio biskup Mrzljak

Misu za sve stradale u ratovima 20. stoljeća i progonima diktatura i totalitarnih režima predslavio biskup MrzljakNOVA VES PETRIJANEČKA, 8. 3. 2020.
Nova Ves Petrijenčeka bila je u nedjelju, 8. ožujka domaćin komemoracije za poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata i stradale u Drugom svjetskom ratu i poraću, a koju već nekoliko godina početkom ožujka mjeseca priređuje Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. Sjećanje na stradale započelo je u 9 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima naselja Nova Ves Petrijanečka.

U crkvi sv. Katarine, nasuprot spomenika, potom je misu za sve stradale u ratovima 20. stoljeća i progonima diktatura i totalitarnih režima, u koncelebraciji s pertijanečkim župnikom Ivanom Sakačem, predvodio i održao prigodnu propovijed umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak. Uz stradale u ratovima, članovi Društva podsjetili su se i na preminule članove koji su umrli lanjske godine (Stjepan Borak Pekić iz Velikog Lovrečan - travanj 2019. i Branko Lazar iz Klenovnika - lipanj 2019. ).

Nakon mise, članovi Društva i gosti uputili su se prema groblju gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa, gdje je postavljena i spomen ploča s imenima poginulih mještana naselja Nova Ves Petrijanečka u Drugom svjetskom ratu i stradalih nakon  njegova završetka.

Kod oba spomenika molitvu je predvodio biskup Mrzljak, a uz članove obitelji poginulih i stradalih, vijenac su položili i predstavnici Društva za obilježavanje grobišta te ostali sudionici komemoracije. Uime Ministarstva hrvatskih branitelja vijenac je položila i svijeću zapalila Ivana Horvat, voditeljica Službe za obilježavanje mjesta masovnih grobnica i suradnju s organizacijama civilnog društva, a na čelu izaslanstva općine Petrijanec bio je načelnik Željko Posavec. U spomen na stradale svijeće su zapalili i predstavnici Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba na čelu s predsjednikom Antom Beljom, a odavanju počasti bili su prisutni i predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Petrijanec, kao i predstavnici Udruge branitelja iz Varaždina te članovi Društva za obilježavanje grobišta žrtava komunizma iz Čakovca.

Nakon odavanja počasti stradalima, održana je 20. sjednica skupštine Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava osnovane u Varaždinu 20. rujna 2000. godine.
 
Franjo Talan