Od:
Do:

Spomen na žrtve Bleiburga i križnog puta 1945. godine

Spomen na žrtve Bleiburga i križnog puta 1945. godineDONJA VOĆA, 16.5.2021.
Uslijed opasnosti od širenja bolesti koronavirusa COVID-19, preporuka i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao i sličnih mjera u susjednim  zemljama, te nemogućnosti odlaska u Austriju, komemoraciju za žrtve Bleiburga i križnog puta, u dogovoru s vlč. Markom Zadravec, Društvo za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, organiziralo je ove godine u nedjelju, 16. svibnja 2021. godine u župi Donja Voća.

Sjećanje na žrtve ratova i totalitarnih režima dvadesetog stoljeća započelo je u 10,30 sati kod Spomen obilježja stradalim i poginulim župljanima u 1. svjetskom ratu, 2. svjetskom ratu i poraću te  u Domovinskom ratu. Nakon izvođenja hrvatske himne kod spomen križa je položen vijenac i zapaljene svijeće, a potom je predsjednik Društva zahvalio svima koji su se u nemogućnosti odlaska na komemoraciju žrtvama poratnih likvidacija 1945. godine na drugim mjestima (Udbina. Zagreb…) došli za žrtve pomoliti u Donju Voću. Kod spomen obilježja potom je pročitana Izjava koju je za hodočašća u Bleiburg i Salzburg, 24. kolovoza 2019. godine, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, pročitala prof. Jasenka Vidić, a isto je te godine organizirano i u spomen na 110. godišnjicu rođenja i 30 obljetnicu smrti vlč Vilima Cecelje. Molitvu za žrtve predvodio je vlč. Marko Zadravec, voditelj Hrvatske katoličke misije blaženi Alojzije Stepinac Maribor, ujedno i župnik župe sv. Martina Donja Voća.

Vlč. Vilim Cecelja založio se za održavanje molitve i komemoracije u Bleiburgu

U završnom dijelu komemoracije uputili smo se do obnovljene kapele sv. Tome, a koja je sjeverno od groblja, iznad spomen obilježja nestalim i poginulim Voćancima u ratovima XX stoljeća koje je 26. travnja 2009. godine blagoslovio mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup. Misa je kod kapele sv. Tome bila u cintoru, a oltar je bio postavljen ispod sjenice-nadstrešnice koja je uz sjeverni dio ograde, nasuprot ceste koja vodi prema Slivarskom i Višnjici i kojom se može i do Lepoglave i Trakošćana. 

Pod misom  pjevao je zbor, uz glasovirsku pratnju Ivana Mihaljevića, a misna čitanja i molitvu vjernih pročitali su Lidija Vukalović i Franjo Črep. Misu je predvodio vlč. Marko Zadravec, a u propovijedi je između ostalog rekao: - Ovih dana u svibnju, oko Majčinog dana, prisjećamo se tragičnog stradanja pripadnika hrvatske vojske, ali s njima i brojnih civila, na Bleiburškom polju i na brojnim drugim mjestima u Sloveniji i Hrvatskoj. Zadnji dani rata i vrijeme poraća, umjesto da donesu dugo očekivani mir i prestanak stradanja, donijeli su pokolje nad poraženima i ideološki nepoćudnima. Tragove počinjenih zločina pokušalo se sakriti i prešutjeti, ali želje za obilježavanjem posljednjih počivališta i za molitvom za duše pokojnika bile su jače. Te su želje vodile svećenika vlč. Vilima Cecelju da iz Salzburga, kamo ga je vihor rata i poraća odnio, djeluje na čuvanju uspomene i komemoriranju bleiburških žrtava. Osim što je uspio ishoditi kod austrijskih vlasti da se o Majčinom danu i o blagdanu Svih svetih svake godine održava molitva i komemoracija u Bleiburgu, neumornim radom postigao je i podizanje spomen-obilježja na Bleiburškom polju. To bi mjesto trebalo biti mjesto gdje se svatko može doći pomoliti, prisjećati, žalovati. Pogotovo u današnje vrijeme, suočeni s novim pošastima koje odnose živote, moramo uvidjeti dragocjenost svakog života, žaliti za svim izgubljenim životima i shvaćati opasnosti koje dovode do novih gubitaka.
Tragična iskustva prošlosti govore nam da se stoljećima u važnijim povijesnim događajima hrvatski narod gotovo uvijek dijelio i nalazio na suprotnim, sukobljenim stranama. U sukobima uvijek ima pobjednika i gubitnika. Žrtava ima na obje strane, a poražena strana obično ima više žrtava. Još je tragičnija činjenica da žrtava ima i nakon službenog završetka ratova, u vrijeme mira, među civilima i vojnicima koji su položili oružje te da su i nakon ratova živote gubili civili, ljudi u zbjegovima kao i intelektualci i politički lideri nepoćudni pobjedničkim režimima.rekao je između ostalog vlč Marko, a u završnom dijelu homilije  naglasio je - Zato je ovo mjesto danas mjesto sjećanja i mjesto molitve – da duše stradalnika dobiju utjehu i zadovoljštinu kod Stvoritelja, a da mi živi cijenimo Njegov dar života, čuvajući sebe i druge od novih stradanja. (cijela propovijed je u prilogu).

Spomen na svećenike, Antuna Klasića i Ivana Šimunovića i učiteljicu Maricu Stanković, te žrtve ostalih grobišta

Po završetku mise članovi Društva svijeće su zapalili i na grobove svećenika župe Donja Voća koji su pokopani u cintoru kapele sv. Tome, uz istočni zid kapele, a potom su se prisjetili i na žrtve totalitarnog jugo-komunističkog režima među kojima su bili i svećenici, voćanski kapelani, vlč. Antun Klasić (1914.-1945.) i dr. Ivana Šimunovića (1892.-1945.) te učiteljicu Maricu Stanković, koja je pred Drugi svjetski rat djecu podučavala na tamošnoj školi. Spomenuti su u Donjoj Voći djelovali na početku svojeg službovanja. Učiteljice Marica Stanković od 1922. do 1924. godine. Vlč. Ivan Šimunović bio je na Voći kapelan od 1930. do 1931. godine, a vlč. Antun Klasić za kapelana je došao 1939. i ostao do 1942. godine. Za zasluge što je djecu podučavala, učiteljica Marica Stanković, je od jugo-komunističkog režima dobila „smještaj“ u logoru Stara Gradiška, a  mjesta gdje su ubijeni i pokopani svećenici nisu ni danas poznata.
U spomen na spomenute mučenike i žrtve župa Donja Voća postavila je u dvorištu župnog dvora njihova poprsja, a iste je u nedjelju, 8. studenoga 2015. godine blagoslovio mons Josip Mrzljak, varaždinski biskup.
Kako su na komemoraciju žrtvama Bleiburga i križnog puta 1945. godine članovi Društva došli iz raznih smjerova Varaždinske biskupije, na povratku svojim domovima svijeće su zapaljene i na grobištu Dravska šuma Varaždin, a i na grobištu Pancerica u Otok Virju.

Od strane Društva na komemoraciji za žrtve Bleiburga i križnog puta 2021. godine, u župi Donja Voća ( 16. svibnja 2021. godine) bili su: Lidija Vukalović, Miroslav Kocijan, Ivo Ivanović, Stanko Cecelja, Franjo Črep, Boris Veselnik i Franjo Talan.

Predstojeće komemoracije od strane Društva za obilježavanje grobišta 
  1. Spomen na žrtve grobišta Leš – Kotoriba – na Dan državnosti – Kotoriba 30. 05. 2021. u 8 sati misa – potom polaganje vijenaca – molitva  
  2. Spomen na žrtve grobišta Pancerica – Otok Virje,  župa Križovljan – općina Cestica, nedjelja, 13. lipnja 2021. – 10 sati – Spomen kapela bl. Alojzija Stepinca – Otok Virje
Franjo Talan