Od:
Do:

Varaždinska biskupija proslavila svog zaštitnika sv. Marka Križevčanina

Varaždinska biskupija proslavila svog zaštitnika sv. Marka KriževčaninaVARAŽDIN, 7. 9. 2019.
Sveti Marko Križevčanin, zaštitnik Varaždinske biskupije svečano je proslavljen u Varaždinskoj katedrali gdje je svetu misu, u zajedništvu sa kanonicima Stolnog kaptola, Čazmansko-varaždinskog zbornog kaptola te pedesetak svećenika varaždinske biskupije, predslavio mons. Josip Mrzljak, apostolski administrator Varaždinske biskupije. 

Prije svete mise svećenici su se okupili na prvom mjesečnom svećeničkom susretu u novoj pastoralnoj godini. Na početku susreta sve ih je srdačno pozdravio mons. Antun Perčić. Bila je to prilika da se svećenici upoznaju s predstojećim događajima i pastoralnim planovima pojedinih biskupijskih ureda i djelatnosti. Najznačajniji događaj koji očekuje Varaždinsku biskupiju svakako je biskupsko ređenje novoimenovanog biskupa varaždinskog mons. Bože Radoša koje će biti na nedjelju Krista Kralja, 24. studenog 2019. godine. - Prethodi nam vrijeme pripreme tog velikog događaja, ali i vrijeme primopredaje u kojoj ja osobno predajem novom biskupu sve vas - rekao je biskup Mrzljak dodavši - mi želimo primiti novoga biskupa otvorena srca, kao onoga kojega nam Crkva šalje po sili i snazi Duha Svetoga i želimo zajedno s njime graditi ovu Crkvu koja nam je povjerena. 

U svojoj pak je propovijedi za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja mons. Mrzljak podsjetio svećenike varaždinske biskupije i okupljene vjernike kako se danas, 7. rujna 2019. godine navršilo točno 400 godina od mučeničke smrti sv. Marka Križevčanina koji je s još dvojicom isusovaca, jednim Poljakom i jednim Mađarem, u Slovčkoj, u mjestu Košice umro mučeničkom smrću jer se nije htio odreći Katoličke Crkve i pape. Pitajući se što taj povijesni događaj mučeničke smrti ove trojice svećenika govori vjernicima danas biskup Mrzljak je rekao kako njihova mučenička smrt govori o zajedništvu i prepoznavanju zajedničkih vrijednosti. Iako različitih nacionalnosti, različitih službi u Crkvi ovi su svećenici mučeničkom smrću posvjedočili svoju zajedničku vjeru u Isusa Krista. - Hrvat, Poljak i Mađar u Slovačkoj, mogli bismo reći “Europa u malom”. Što ih je povezivalo? Što povezuje danas Europu? Mi danas govorimo kako se Europa treba ujediniti, kako treba biti zajedno, ali kada se o tome govori misli se na gospodarstvo, politiku, vojsku, novac. Malo tko govori o tome kako tu Europu stoljećima povezuje Katolička Crkva kako je povezuje vjera koja je ostavila duboke tragove upravo u tim narodima iz kojih nam dolaze mučenici kojih se danas spominjemo. To je taj zalog koji bi nas trebao povezivati i u današnje vrijeme, a iz toga bi proizlazilo svo drugo povezivanje - istaknuo je mons. Mrzljak. 

Sveti Marko Križevčanin živio je i u Hrvatskoj, Rimu, Austriji i Slovačkoj, bio je svjestan svojeg nacionalnog određenja, ali je znao i vjerovao da je njegovo poslanje Crkva koja nema granice jer je Isus stvarao jedan novi narod, Crkvu. I te se Crkve nije mogao odreći ni po cijenu vlastitog života. Vjernici danas prolaze kroz različita iskušenja i izazove u nastojanju da autentično žive i svjedoče svoju vjeru. Danas se pridružujemo molitvi Crkve da nasljedovanjem sv. Marka i mi možemo svjedočiti svoju vjeru tamo gdje smo poslani. Za to nam treba i Božja pomoć, milost i snaga Duha Svetog kao što je trebala i mučenicima koje danas slavimo.  - Želimo da sve vjernike naše biskupije Marko Križevčanin nadahnjuje svojom čvrstinom vjere da i mi možemo iz te vjere živjeti naš svagdanji život - zaključio je biskup Mrzljak.

Na kraju svete mise pedesetak članova Zdruga katoličkih skauta Varaždinske biskupije obnovili su svoja obećanja vjernosti Bogu, Crkvi i domovini.

Anita Treščec