Od:
Do:

Svećeničkim susretom i svetom misom Varaždinska biskupija proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Marka Križevčanina

Svećeničkim susretom i svetom misom Varaždinska biskupija proslavila blagdan svog zaštitnika sv. Marka KriževčaninaVARAŽDIN, 7. 9. 2018.
Varaždinska biskupija je u petak 7. rujna  proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika, svetog Marka Križevčanina.

Tim je povodom u dvorani Biskupskog ordinarijata održan mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije, prvi nakon ljetne pauze.

U sklopu svećeničkog susreta preč. mr. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda i Ureda za katoličke škole Varaždinske biskupije, održao je izlaganje pod nazivom “Vjeronauk - kateheza - duhovnost”.

Na početku predavanja govorio je preč. Damjan o razlikovanju pojmova vjeronauka i kateheze.

- Vrlo često ćemo reći kako su nam stvari jasne. Ipak, moramo ukazati na nejasnoće glede pojma vjeronauk i njegova značenja. Jedan od puteva boljeg razumijevanja što vjeronauk jest svakako može biti ako si odgovorimo na pitanje na što najčešće misle naši vjernici kada mi svećenici izgovorimo riječ vjeronauk. Prva asocijacija najčešće jest kako je to pouka o vjeri za djecu, odnosno način na koji se djeci želi prenijeti nauk o katoličkoj vjeri. U tom nam je kontekstu jasna opravdanost nekadašnjih katekizama s pitanjima i odgovorima jer je tako bilo najbolje točno odrediti ono o čemu govorimo. No, vjeronauk nije samo suho poznavanje činjenica, nego svoj potpuno smisao traži u tome da vodi prema katehezi, odnosno prema konkretnom življenju sadržaja koje smo na vjeronauku naučili - kazao je preč. Koren.

Ukazivanje na povezanost vjeronauka i kateheze

Spomenuo je predstojnik Katehetskog ureda i nekoliko brojaka koje se tiču vjeronauka u školama naše biskupije. Tako se moglo čuti kako u nedavno započetoj školskoj godini u 92 osnovne i 27 srednjih škola Varaždinske biskupije ima 29 974, odnosno 14 255 učenika. Od toga u osnovnim školama njih 28 463, odnosno 95 posto, pohađa školski vjeronauk, dok srednjoškolaca 11 368 ide na vjeronauk, što je oko 80 posto. Njih u školama podučava i o njima brine 247 vjeroučitelja. Bilo je govora o provođenju vjerskog odgoja u dječjim vrtićima, o suradnji svećenika sa školama na području župa, ali i o suradnji svećenika i vjeroučitelja. U nastavku preč. Koren je govorio o problematici u provođenju vjeronauka od čega je dio izlaganja bio posvećen upisivanju, kao i ispisivanju djece na vjeronauk te uvjetima za primanje sakramenata, itd.

- Važno je započeti s učenjem vjeronauka u vrtićima, isto kao što je važno učiti od malih nogu pisanje, strani jezik i ostalu pripremu za školu. Zato smo pozvani kao svećenici odgovoriti si na pitanje kako izgleda naša suradnja s vrtićem u župi. Što se tiče suradnje svećenika i škole u nekim se biskupijama na vjeronauk gleda kao na priliku koja svećeniku omogućava da bude prisutan u školi, čime dobiva određene materijalne beneficije za nekoliko sati rada. U našoj biskupiji praksa nije takva. Pokojni biskup Marko je odredio, a i sadašnji biskup Josip zadržao praksu, da svećenik može biti na mnogo drugih načina prisutan u školi, ne samo kroz rad u razredu, a posao vjeroučitelja vrše vjernici laici. Svojom povremenom prisutnošću u školi župnik ustvari “priprema teren” i ukazuje na povezanost vjeronauka i kateheze. Na tom putu traženja suradnje i korištenja mogućnosti da budemo prisutni u školi valja biti strpljiv i uporan. Najvažnije je biti svjestan cilja i svrhe naše prisutnosti u školi. U ovom slučaju vrijedi ona naša narodna - tko hoće nađe način, a tko neće nađe izgovor - poručio je preč. Damjan Koren.

Vjeronauk - kockica u mozaiku katehetskog nastojanja Isusove Crkve

Govoreći o katehezi, preč. Damjan je naglasio kako katehiziranje nije ‘sestra od vjeronauka’. Katehizacija slijedi nakon evangelizacije, iliti prvog navještaja, poručio je.

- Vjeronauk je teorija, a kateheza praksa naučene teorije. Zato se u katehezu ubraja i propovijedanje, slavljenje sakramenata, tribine, molitveni susreti, ispovijedanje, razgovori... Kateheza nije samo naziv za vjeronauk u župi za djecu, nego taj pojam obuhvaća mnogo širi spektar pastoralnog djelovanja. Vjeronauk je jedna kockica u mozaiku katehetskog nastojanja Isusove Crkve - kazao je preč. Koren.

Duhovnost je briga za naš duh i dušu

Što se tiče treće velike teme s predavanja, duhovnosti, preč. Damjan Koren je rekao kako bez nje ni vjeronauk ni kateheza ne mogu opstati, odnosno da nemaju smisla.

- Duhovnost je briga za dobar život našeg duha i duše. Vrlo često i mi, kao i naši vjernici, zaboravljamo na stvarnost duhovnog života. Zato je nužno podsjetiti se što je bit govora o duhovnosti o toj brizi za dušu. Duhovnost je život s Duhom Svetim. Prva stvar je briga i molitva za dobar svećenički molitveni život. Iz dana u dan paziti kako i koliko molim i kakva je molitva. U svojoj molitvi ne bismo trebali izostaviti dio gdje ćemo Duha Svetoga konkretno pitati što danas imamo za činiti. Duh Sveti je onaj koji nam nadahnjuje misli i potiče vjernike. Sveti papa Ivan Pavao II. je svoje enciklike pisao uglavnom u kapelici uz molitve - poručio je preč. Damjan stavivši veliki naglasak na duhovne vježbe, kao i na svećeničko zajedništvo i bratstvo uz iskreniji i otvoreniji odnos.

- Zajedništvo i ljubav te iskrena briga jednih za druge ono je što je Isus stavio u temelje svih odnosa braće i sestara u njegovoj Crkvi - završio je preč. Koren.

Hodočašće u Krašić 3. listopada

Nakon predavanja biskup Josip Mrzljak je najavio dva hodočašća koja su pred nama. Najprije će 3. listopada biti održan hodočasnički dan svećenika Varaždinske biskupije u Krašić, rodno mjesto blaženog Alojzija Stepinca, povodom 120. obljetnice rođenja i 20. obljetnice proglašenja blaženim. U subotu 3. studenoga, najavio je biskup Mrzljak, bit će održano biskupijsko hodočašće u zagrebačku katedralu, a u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani vjernici.

Predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije preč. Josip Koprek najavio je 3. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će idućeg vikenda, 15. i 16. rujna, biti održan u Splitu i Solinu, dok je predstojnik Ureda za pastoral mladih vlč. Tihomir Kosec informirao župnike i druge svećenike o aktivnostima na području pastorala mladih u predstojećem razdoblju.

Mučenici - najizvrsniji članovi Crkve

Nakon svećeničkog susreta u katedrali Uznesenja BDM biskup Mrzljak je predvodio misno slavlje povodom proslave blagdana svetog Marka Križevčanina. U zajedništvu s biskupom bilo je 50-ak svećenika Varaždinske biskupije.

U svojoj propovijedi biskup je govorio o svecima, ponajprije mučenicima, kao najizvrsnijim članovima Crkve.

- Mučenici ili svjedoci su prvi među svecima, jer su svojom mučeničkom smrću posvjedočili svoju vjeru. I mi možemo reći kao u hrvatskom narodu imamo puno svetaca mučenika. Poput sv. Marka Križevčanina kog danas slavimo, imamo sv. Nikolu Tavelića, blaženog Alojzija Stepinca, blaženog Miroslava Bulešića i druge. Ima i puno onih za koje i ne znamo, ali koji su svjedočili svoju vjeru i tada kada je trebalo dati svoj život za istinitost onoga u što su vjerovali. Ali i mi smo pozvani biti svjedoci. Trebamo svjedočiti i, na neki način, propovijedati svoju vjeru. Ne možemo svoju vjeru sakriti u svoje srce. Ona se mora vidjeti i pokazati. Sveti Petar nam kaže: “Neka se nitko ne stidi svoje vjere”. Pitamo se stoga, da li zaista u našem vremenu svjedočimo i ispovijedamo svoju vjeru onoliko koliko trebamo - upitao je tijekom homilije biskup Mrzljak.

“Da vaša radost bude potpuna”

Govorio je mons. Mrzljak o početku nove školske i vjeronaučne godine te je spomenuo dokument Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju HBK izdan povodom početka školske godine pod nazivom “Da vaša radost bude potpuna”.

- I mi smo poslani svjedočiti, pa se pitamo kako svjedočiti i propovijedati kršćansku vjeru u Europi i našoj domovini koja se često stidi svoje vjere. Zato smo mi biskupi izdali pismo “Da vaša radost bude potpuna” u kojoj zajedno pokušavamo reći kako svjedočiti, propovijedati i navješćivati radosnu vijest evanđelja u ovom vremenu. U tom se dokumentu nalaze razni stupovi navješćivanja i svjedočenja evanđelja, počevši ponajprije od obitelji, kao najveće svetinje i najveće škole. Jer obitelj je najvažnija škola, temeljna zajednica u kojoj se najizvrsnije učimo  kako treba živjeti. Govori se puno o reformi škole, pa se često čuje izraz ‘škola za život’. Zaista je potrebno učiti kako živjeti i što to znači živjeti. Može li nam sv. Marko Križevčanin govoriti što je to život kada je isti taj život dao? U obitelji su učitelji otac i majka. Oni su svjedoci. Možda ne govore puno, ali svjedoče svojim životom. Sada vidimo kako je u prvim godinama bilo presudno upijati svjedočenje u obitelji - poručio je biskup.

Na kraju svete mise Zdrug katoličkih skauta Varaždinske biskupije svečanim je činom u svoje redove primio nove članove, dok su dosadašnji članovi obnovili svoje zavjete.
 
Goran Damjanić