Od:
Do:

Spomen na 400. obljetnicu smrti i 10. godišnjicu izgradnje kapele posvećene sv. Marku Križevčaninu

Spomen na 400. obljetnicu smrti i 10. godišnjicu izgradnje kapele posvećene sv. Marku KriževčaninuKRIŽOVLJAN, 31. 8. 2019.
U zahvalu Bogu za zdravlje obitelji 12. rujna 2009. godine obitelj Jadranke i Slavka Lazar podigla je kapelu svetog Marka Križevčanina. Sama kapela sagrađena je na južnoj strani obiteljskog posjeda, uz raskršće puteva koji istočno vode prema Vinica Bregu i Župi Vinica te predjelu Gradišće iznad Gornjeg Vratna, južno prema crkvi i Župi svete Barbare Natkrižovljan, a treći krak vodi u dolinu, prema sjeverozapadu i sjedištu Župe Uzvišenja Svetog Križa Križovljan i općini Cestica.

Povodom blagdana svetog Marka Križevčanina uz kapelu se svake godine slavi misa pa je tako bilo i ove godine. Zahvalnu misu za vlč. Zdravka Boraka, dobročinitelje izgradnje i pokojne iz njihovih obitelji, u subotu 31. kolovoza 2019. predvodio je preč. dr. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i crkvenu arhitekturu Varaždinske biskupije. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na životni put sv. Marka Križevčanina koji je mučeničkom smrću umro 7. rujna 1619. u Košicama u 31. godini života, a svetim ga je u istom gradu 2. srpnja 1995. godine proglasio papa Ivan Pavao II. Sveti Marko Križevčanin je uz blaženog Alojzija Stepinca suzaštitnik Varaždinske biskupije.  

U koncelebraciji je sudjelovao i vlč. Ivan Žmegač, župnik Župe sv. Josipa u Varaždinu, a uz obitelj Lazar i rodbinu misi je i ove godine bio prisutan susjed prof. Ivan Kreč iz Varaždina, brojni vlasnici vinograda i klijeti te čelnici općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj i zamjenik Žarko Rodeš.
Spomen na 400-tu obljetnicu smrti sv. Marka Križevčanina uzveličali su članovi župnog zbora Župe Uzvišenja Svetog Križa, a pjevanje je uz pratnju na orguljama predvodio Marijan Županić, orguljaš Župe Križovljan.
 
Franjo Talan