Od:
Do:

Susret svećenika i misno slavlje na blagdan svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Varaždinske biskupije

Susret svećenika i misno slavlje na blagdan svetog Marka Križevčanina, zaštitnika Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 7. 9. 2017.
U četvrtak 7. rujna u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu održan je susret svećenika Varaždinske biskupije, prvi u novoj pastoralnoj godini. Prisutne je najprije pozdravio mons. Antun Perčić, generalni vikar Varaždinske biskupije, a potom je biskup Josip Mrzljak dao svećenicima nekoliko informacija vezanih uz početak nove pastoralne godine. Biskup je najviše govorio o 20. obljetnici Varaždinske biskupije. Podsjetio je kako će u nedjelju 1. listopada biti središnji događaj, sveta misa koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić. Prije svete mise, u 16 sati, bit će otvorena izložba o 20 godina biskupije, koju su pripremili biskupijski suradnici laici iz biblioteke, Ureda za pastoral u medijima i Katehetskog ureda.

- Izložba će potom biti i u Čakovcu, Koprivnici i Lepoglavi. Uz to, snima se i film o Varaždinskoj biskupiji, režisera Jakova Sedlara i scenarista Hrvoja Hitreca, koji je pri kraju i uskoro ćemo ga moći pogledati. Najvrjednije u proslavi godišnjice Biskupije je dovršetak Caritasovog doma na Banfici gdje će biti nova pučka kuhinja. Radovi idu prema kraju i nadamo se da će za otprilike mjesec dana biti gotov - kazao je otac biskup.

Biskup je  progovorio i o hrvatsko-slovenskom hodočašću u Stično 14. listopada prigodom 100. obljetnice ukazanja Majke Božje u Fatimi. Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, vlč. Siniša Dudašek, najavio je hodočašće ministranata u sklopu 20. obljetnice Varaždinske biskupije, a najavljeno je i đakonsko ređenje koje će u varaždinskoj katedrali biti u subotu 30. rujna. Predstojnik Ureda za pastoral mladih, vlč. Tihomir Kosec, govorio je o radu s mladima i o tome kako ih što više animirati i privući u život s Crkvom. Također bilo je riječi i o Križnom putu mladih Varaždinske biskupije koji bi iduće godine trebao biti u topličkom kraju, no točna ruta i sve informacije znat će se uskoro.

Svećenicima se službeno predstavio i novi kancelar Varaždinske biskupije, preč. Ivan Rak, koji radi na Međubiskupijskom sudu u Zagrebu, pa je dao vrijedne informacije, ponajprije župnicima, kako se postaviti u slučaju kada primjerice župljani odluče pokrenuti parnicu proglašenja ništavosti ženidbe. Preč. Josip Koprek govorio je o zaručničkim tečajevima, a predstavio je potom i Šematizam Varaždinske biskupije. Preč. Koprek je podsjetio okupljene svećenike da su autori Šematizma zapravo svi oni, jer bez podataka koje su župnici prikupljali ne bi bilo moguće napraviti ovaj rad.

- Ima mnogo fotografija, pa stoga zahvaljujem Damjanu Korenu, Silviju Benču i Tomislavu Korenu koji su si uzeli mnogo truda. Najveći dio Šematizma čini popis arhiđakonata, đakonata i župa Varaždinske biskupije - kazao je, između ostaloga, preč. Josip Koprek.

Susret je nastavljen u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo koncelebriranim euharistijskim slavljem kojim je Varaždinska biskupija proslavila svog zaštitnika svetog Marka Križevčanina. Također, ovom svetom misom u predvečerje blagdana Rođenja Blažene Djevice Marije, molilo se i za Varaždinsku županiju, koja na blagdan Male Gospe, 8. rujna, proslavlja svoj dan, pa su misnom slavlju prisustvovali, između ostalih, predstavnici Varaždinske županije predvođeni predsjednikom Županijske skupštine Alenom Runcom sa suradnicima.

- Želimo moliti zagovor Blažene Djevice Marije i svetog Marka Križevčanina za našu biskupiju koja ove godine obilježava 20 godina od osnutka. To su relativno male godine, ali i u tih 20 godina mnogo je toga učinjeno. Želimo i ovom svetom misom biti zahvalni za sve ono dobro što je učinjeno, ali i zamoliti za oproštenje svega onoga što nismo dobro učinili, svih grijeha i pogrešaka - kazao je otac biskup.

U svojoj je propovijedi okupljenim vjernicima u katedrali govorio kako se u 2000 godina povijesti Crkve rodilo mnogo svetih ljudi. Neki sveci su nam malo bliži i poznatiji, po nekima smo dobili imena. Danas slavimo svetog Marka Križevčanina, koji nam je posebno blizak, rekao je biskup.

- On je cijelog sebe žrtvovao za čovjeka u kojemu je prepoznao samog Gospodina Isusa. Mogli bismo nabrajati mnogo svetih ljudi i svatko bi se u nečem posebno istaknuo. Imaju li svi ti sveci nešto zajedničko? Svima im je Božja riječ bila najvažnija u životu. Isus nam danas govori u evanđelju: “Tko se ne odrekne sebe, ne može ići za mnom”. Mi se čudimo kako se to čovjek može odreći sebe. Odricanje sebe znači da čovjek bude svjestan kako nije on najvažniji i najpametniji, već prihvaća Božje riječi. Prihvaća ići tim putem koji se zove Isus Krist. Isusove riječi često su u suprotnosti s našim razmišljanjem. One nas često vode nekim težim putem. To znači odricati se sebe i svojih razmišljanja i prihvatiti Božji plan. Do kraja. Čak i ako je potrebno žrtvovati vlastiti život. Ne možemo se odreći onoga što Bog govori čovjeku. Moramo prepoznati u svakome čovjeku, pogotovo onome u potrebi, Gospodina Isusa. Možda nam ponekad netko predbacuje i kaže “pa dajte vi malo prilagodite te riječi stare 2000 godina 21. stoljeću”. Isusovi nam učenici dokazuju kako je to nemoguće, kako se to ne smije činiti. Tko ne uzme svoga križa svaki dan, ne može biti moj učenik, kaže Isus. Te su riječi mučenici kroz povijest na poseban način pokazali. Kada pogledamo Blaženu Djevicu Mariju vidimo kako njezin život nije bio lagan i kako je bilo potrebno prihvatiti Božju volju u svakom trenutku - poručio je mons. Josip Mrzljak.
Goran Damjanić