Od:
Do:

Pastirski pohod biskupa Mrzljaka župi Virje

Pastirski pohod biskupa Mrzljaka župi VirjeVIRJE, 16. 5. 2017.
Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u utorak 16. svibnja boravio je u pastirskom pohodu župi Sv. Martina biskupa u Virju. U pratnji župnika, preč. Ivice Bačanija, biskup je cijeli dan obilazio župu, te pohodio župljane na njihovim radnim mjestima i u domovima.

Pohod je započeo poklonom Presvetom Oltarskom Sakramentu u župnoj crkvi sv. Martina, gdje je biskup predvodio molitvu i susreo se s prisutnim vjernicima. Potom je pohodio mjesno groblje na kojem se pomolio na grobovima pokojnih svećenika i redovnica, a zatim i kod središnjeg križa za sve pokojne župljane.

Nakon toga biskup Mrzljak se u zgradi općine Virje susreo s načelnikom i njegovim suradnicima. Na susretu je istaknuta dobra suradnja mjesne civilne vlasti sa župom na dobro stanovnika i župljana. Uslijedio je pohod osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju gdje se biskup susreo s djelatnicima škole i školarcima zadržavši se u razgovoru. Nakon posjete osnovnoj školi biskup je pohodio dječji vrtić „Zrno“ Virje. Najmlađi su biskupu otpjevali nekoliko pjesama, te pokazali čime se sve zanimaju u zajedničkom vremenu koje provode u vrtiću.

Popodnevni dio pohoda biskup je započeo posjetom obitelji Lukanec i radionice gospođe Željke Lukanec koja se bavi izradom kreativnih unikatnih proizvoda.
Zatim je pohodio samostan sestara dominikanki koje između ostalog pastoralno djeluju u župi Virje, te se zadržao u kratkom razgovoru.

Biskup Mrzljak tijekom svog pastirskog pohoda posjetio je i galeriju Turković, pokojnog slikara Josipa Turkovića kojeg je susreo još za vrijeme službe župnog vikara u Koprivnici. U Galeriji su ga pozdravili supruga i kćer pokojnog slikara te predstavili sadržaj Galerije. Potom je uslijedio posjet bioelektrani Matvej koja se bavi proizvodnjom električne energije na bazi bioplina koji se dobiva preradom biomase.

U nastavku biskup je pohodio dvije filijalne kapele župe Virje. Jednu u Sv. Ani, a drugu u Šemovcima. U obje kapele biskup se zadržao u molitvi i susretu s okupljenim vjernicima.

Na kraju pastirskog pohoda biskup Mrzljak je u župnoj crkvi razgovarao s ovogodišnjim krizmanicima, a potom predvodio misno slavlje za sve župljane. U homiliji je istaknuo kako je svatko od nas na putu hoda i rasta u vjeri te da u tome jedni drugima trebamo biti podrška i poticaj. Nakon mise uslijedio je susret sa zajednicama aktivnim u pastoralnom djelovanju župe.

Pastirski pohod biskupa Mrzljaka završit će svečanim misnim slavljem u subotu 10. lipnja kada će biskup podijeliti sakrament svete potvrde.
 
Nikola Tomašević