Od:
Do:

Radosno u Margečanu - biskup Mrzljak krstio čak devetero djece

Radosno u Margečanu - biskup Mrzljak krstio čak devetero djeceVARAŽDIN, LUDBREG, MARGEČAN, 17. 6. 2017.
Neizmjerno radosno, raspjevano, s mnogo dječjih glasova i osmjeha bilo je u župnoj crkvi svete Margarete u Margečanu u subotu 17. lipnja. Razlog je nesvakidašnji - krštenje čak devetero djece, od čega troje iz obitelji s petero ili više djece.
 
Tako su sakrament krštenja po rukama varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, primili Iris Slunjski, sedmo dijete u obitelji Zvonka i Štefice Slunjski, Adam Biškup, peto dijete u obitelji Danijela i Barbare Biškup, Marta Pejaković, peto dijete u obitelji Tomislava i Silvije Pejaković, zatim Rafael Grbac, sin Vedrana i Tihane, Leon Kalanjuš, sin Steve Bogdana i Mirjane Kalanjuš, dok su Zdenko Kalanjuš i Behara Balog iz Tužnog sakrament krštenja tražili za svoje četvero djece; Dominika, Rosanu, Merimu i Matijasa.
 
Osim njih, varaždinski je biskup u subotu prije toga krstio još dvoje djece iz višečlanih obitelji. Najprije je u crkvi Dobroga Pastira u Varaždinu u jutarnjim satima krstio Stjepana Ilčića, šesto dijete u obitelji Ladislava i Lidije Ilčić, a nešto kasnije, u 15,30 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu članom kršćanske zajednice, također po biskupovim rukama, postao je i Ivano Filipašić, peto dijete u obitelji Ivana i Jelene Filipašić.
 
Na svetoj misi u Margečanu, otac biskup u kraćoj je homiliji podsjetio sve, a pogotovo roditelje i kumove, da je nama kršćanima Božja riječ uvijek neka novost, makar napisana prije 2 000 godina.
 
- Božja riječ govori nama danas i to onima koji je žele čuti i slušati. Slušati ne samo ušima, već da Božja riječ uđe u našu pamet, u naše srce, u naš život. Isus je rekao apostolima: ”Idite po svijetu, krstite one koji budu vjerovali. Krstite ih učeći u ljubavi sve što sam vam zapovjedio.” Dakle, po krštenju mi čuvamo i slušamo Božju riječ. Zato je ovaj čin krštenja početak kršćanskoga života koji vrijedi za sve nas da po toj riječi živimo. Da nam krštenje ne bude samo uspomena koja se dogodila i da je zaboravimo. To je riječ iz koje treba živjeti. Isus je svoje učenike poučavao, predao im je svoj nauk i rekao im: “Sada vi dalje nastavite”. Crkva to čini već skoro 2 000 godina. Ona naučava i okuplja ljude, krsti, dijeli sakramente, velike znakove Božje ljubavi. Bog nije čovjeka napustio. Nije otišao, već želi biti s nama ljudima. U prvom redu po tim vidljivim znakovima nevidljive Božje prisutnosti koje zovemo sakramentima. Temeljni sakrament je krštenje. Tu sve počinje i tada živimo dalje kao kršćani. Danas krstimo puno male djece koja svega ovoga nisu svjesna. Ali roditelji obećavaju da će odgajati svoje dijete u kršćanskoj vjeri. Onoj vjeri koju je Isus propovijedao, naučavao i predavao apostolima. Ovi mali sada postaju dionici Katoličke Crkve. U njoj nas ima i mladih i starih, i učenih i neukih, ali svima nam je zajedničko da vjerujemo u Isusa, da želimo prihvatiti Njegovu riječ i da želimo iz te vjere živjeti - naglasio je mons. Mrzljak.

 
Goran Damjanić