Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak u Margečanu krstio Petra Vinceka, peto dijete u obitelji Antonija i Sandre

Biskup Josip Mrzljak u Margečanu krstio Petra Vinceka, peto dijete u obitelji Antonija i SandreMARGEČAN, 30. 3. 2019.
Varaždinski je biskup Josip Mrzljak u subotu 30. ožujka u župnoj crkvi sv. Margarete dj. mč. u Margečanu predslavio svetu misu tijekom koje je krstio Petra, peto dijete u obitelji Antonija i Sandre Vincek r. Roginek. Maleni je Petar najmlađi brat Jakova, Pavla, Sare, Ivana.

Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio domaćin, župnik Alojzije Pakrac. Posebno je pozdravio pastira naše mjesne Crkve kojem je zahvalio na pohodu. Biskup Mrzljak je na početku euharistije rekao kako je iznimno važno u životu razmišljati o svom krštenju i tome što zapravo znači biti kršten. Krštenje se dogodi jednom, ali ono traje cijeli život, dodao je biskup.

U svojoj propovijedi biskup je okupljenim vjernicima govorio o značenju i važnosti svetkovine Navještenja Gospodnjega - Blagovijesti koju smo nedavno proslavili, kao i o važnosti što bolje korizmene priprave za svetkovinu Uskrsa.

- Na Blagovijest slavimo trenutak kada se Bog utjelovljuje i ulazi u našu ljudsku povijest te postaje jednim od nas. Tih devet mjeseci do Isusovog rođenja, On također živi i to pod srcem svoje majke Marije. I onda kada ne vidimo život, govorimo o svetosti života. Isus dolaskom na svijet ostaje neprestano s nama i osniva zajednicu vjernika - Crkvu - čiji smo članovi svi mi postali na krštenju. Nalazimo se u korizmi, a upravo su se u to vrijeme u prvim kršćanskim vremenima ljudi pripremali za krštenje i krstili u vazmenoj noći. Zato je korizma dragocjeno vrijeme i za nas kada se pripremamo obnoviti svoja krsna obećanja. Jako je važno to vrijeme iskoristiti i prisjetiti se svoga krštenja. U vazmenoj noći kada slavimo Isusovu pobjedu nad smrću i mi palimo svijeću koja nam predstavlja Uskrsloga Krista koji je živ. Važna je zato priprema. Trebamo pritom razmišljati o tome kako mi kršćani živimo i kako Božja Riječ djeluje među nama. Roditelji koji krste svoje dijete daju obećanje da ća ga odgajati u vjeri. Biti kršćaninom učimo cijeli život. Neprestano. U toj školi nema razreda, ali naš život je neprestana škola. Osim što roditelji pomažu u toj školi svojoj djeci, isto činimo i svi mi jedni drugima - poručio je tijekom misnog slavlja u homiliji mons. Mrzljak.

Na kraju svečanog misnog slavlja varaždinski je biskup kazao kako je ovo završetak mise, ali ne i krštenja, jer krštenje, ponovio je misao od početka, traje cijeli život. Zazvao je potom preuzvišeni otac biskup blagoslov na majku i oca malenog Petra, a potom i na sve okupljene vjernike u Margečanu.
 
Goran Damjanić