Od:
Do:

Biskup Mrzljak predvodio euharistiju na proslavi župnog blagdana u Margečanu

Biskup Mrzljak predvodio euharistiju na proslavi župnog blagdana u MargečanuMARGEČAN, 13. 7. 2018.
U petak 13. srpnja mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, pohodio je Župu svete Margarete djevice i mučenice u Ivanečkom dekanatu, gdje je u župnoj crkvi, u zajedništvu s 25-ero svećenika iz cijele Varaždinske biskupije, predvodio sveto euharistijsko slavlje povodom proslave župnog blagdana.

Prije početka misnog slavlja sve je srdačno pozdravio domaći župnik Alojzije Pakrac zahvalivši pritom na dolasku biskupu, kao i svim ostalim svećenicima. Podsjetio je kako na današnji dan slavimo i blagdan Majke Božje Bistričke na koji se prisjećamo 7. srpnja 1935. godine i svečanosti krunjenja kipa Čudotvorne Majke Božje Bistričke.

Biskup Mrzljak je u uvodu mise čestitao svim župljanima blagdan njihove nebeske zaštitnice, svete Margarete. Molit ćemo za sve koji nisu s nama, ali i za sve žive, jer euharistija je susret Crkve, a to smo svi, i mi ovdje na zemlji, i oni proslavljeni na Nebu. To je zajedništvo jedne Svete Katoličke i Apostolske Crkve, kazao je mons. Mrzljak.

U svojoj homiliji, koju je započeo govorom o kršćanskim mučenicima, biskup je naglasio važnost riječi jednog starokršćanskog pisca koje kažu kako je ‘krv mučenika, sjeme kršćana’.

- Kada razmišljamo o Crkvi, kao nečemu što već 20 stoljeća raste na zemlji, pitamo se na temelju čega raste zajednica vjernika Božjeg naroda. Crkva je božanska ustanova jer ju je ustanovio sam Gospodin, ali ona raste po ljudima koje nadahnjuje Duh Božji. Zato je krv prvih mučenika, najprije dvanaestorice apostola, toliko dobro sjeme. Vidimo kako Crkva neprestano raste i kako je zalijeva krv novih mučenika, pa i u ovom našem vremenu kada su mnogi proganjani zbog svoje vjere. Upravo to mučeništvo daje snage Crkvi da ona živi i prepoznaje vrijednosti u životu čovjeka za koje vrijedi živjeti. Crkva raste tamo gdje ima mučenika i svjedoka vjere. Zato, kada govorimo o svetoj Margareti kao svjedokinji vjere i jednoj od mnogih mučenica iz prvih kršćanskih vremena, vidimo jedan simbol čvrste vjere koja nadahnjuje naše vrijeme. Gledajući svjedoke vjere iz prvih kršćanskih vremena, možemo vidjeti kako je riječ o uglavnom mladim ljudima. Margareta je imala tek 15 godina, bila je tek djevojčica pred kojom je bio život. No, ona je izgubila zemaljski život da bi dobila život vječni, onaj koji traje. Zato su prvi mučenici nadahnuće za sva vremena i govore nam kolika je Riječ Božja velika vrijednost koju treba držati. Možda i u našem narodu možemo vidjeti kako ta Božja riječ nema čvrstu vjeru. Voljeli bismo je promijeniti, prilagoditi. No, s Božjom Riječi nema kompromisa, jer bi to značilo nijekanje Isusa. Svetoj Margareti Bog je dao potrebnu snagu, tako je i nama danas potrebna Božja snaga da bismo živjeli iz svoje vjere. To je poruka svete Margarete, da čvrsto držimo vjeru i život živimo po vjeri - poručio je biskup tijekom propovijedi.
 
Goran Damjanić