Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak u Ludbregu krstio Miriam Filipašić, šesto dijete u obitelji

Biskup Josip Mrzljak u Ludbregu krstio Miriam Filipašić, šesto dijete u obiteljiLUDBREG, 13. 10. 2019.
Na 28. nedjelju kroz godinu, 13. Listopada, apostolski administrator Varaždinske biskupije mons. Josip Mrzljak predslavio je svetu misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu i krstio Miriam Filipašić, šesto dijete Ivana i Jelene r. Đurinek, nakon Marte, Katje, Doris, Graciele i Ivana. Kumovi kod krštenja bili su Igor i Ines Bobetić.

Na početku misnog slavlja okupljenoj zajednici obratio se mons. Josip Đurkan, župnik i upravitelj ludbreškog svetišta i izrazio radost zbog biskupove nazočnosti u tome slavlju. Istaknuo je tri razloga zajedničkog slavlja toga dana – spomen posljednjeg ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi 1917. godine, Nedjelja zahvale za Božja dobročinstva i plodove rada ljudskih ruku te krštenje 6. djeteta u obitelji Filipašić. Između ostalog, naglasio je kako je obitelj ozračje gdje se prenosi baština vjere, nade i ljubavi koju djeca upijaju od svojih roditelja, a spomenuo je i važnost kumova čija je zadaća duhovno pomoći roditeljima u rastu njihove djece.  U slavlju svete mise sudjelovali su i župljani župe Novi Travnik sa svojim župnikom vlč. Markom Majstorovićem koji su toga dana hodočastili u Ludbreg.

U uvodnim riječima biskup Mrzljak izrazio je radost svog dolaska u ovu župu zbog krštenja male Miriam i pozvao je okupljene vjernike na prisjećanje vlastitog krštenja, na posvješćivanja toga da smo svi kršteni, da smo kršćani te naglasio kako je ovo slavlje krštenja prilika za obnovu svoje vjere u kojoj smo kršteni. Uslijedio je obred primanja, a potom služba riječi.
U svojoj homiliji biskup Mrzljak je podsjetio kako slavimo Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva.

- Nedjelja je zahvalnosti, zahvalnosti Bogu. Na čemu? Nije li euharistija već po svome imenu jedna velika zahvala Bogu i zato se svake nedjelje sastajemo da bismo Bogu zahvalili, da bismo prepoznali njegova dobročinstva, sve ono što nam je učinio – poručio je mons. Mrzljak.

U svom promišljanju biskup je istaknuo kako čovjek može prigovoriti stavu zahvalnosti prema Bogu jer on sam radi svojim rukama, sije, obrađuje zemlju i čini što je potrebno.
- Ipak, čovjek može prepoznati Boga kao onoga koji daje da sjeme raste i donosi plod, koji čovjeku daje pamet, mudrost života, sposobnost i talente da radi i stvara. Prepoznajući te Božje darove, u čovjeku se rađa zahvalnost za sve te darove, a ponajprije za sam život. Bog je izvor života. Poznato nam je da novi život dolazi u obitelji, u ljubavi između muškarca i žene, ali isto tako u stvaranju čovjeka sudjeluje i Bog, stoga možemo govori o svetosti života i o Bogu koji daruje život – govorio je biskup.

- Slušajući u evanđelju događaj o ozdravljenju deset gubavaca, od kojih je jedan došao zahvaliti, nalazimo poruku i za današnje vrijeme gdje je Isus i danas na putu u svojoj Crkvi. Isus ide zemljom , prepoznaje bolesti koje muče ljude, ne toliko fizičke, koliko „gube ovoga vremena“. Jedna od guba ovoga vremena je nastojanje da se razori obitelj, zatim nepoštivanje svetosti života, osobito nepoštivanja prava života koji se nalazi u utrobi majke. Guba grijeha može se pojaviti u našem osobnom životu i u našem društvu. Ali postoji Liječnik koji tu gubu može izliječiti, no pitanje je hoćemo li doći k njemu poput gubavaca iz Evanđelja i hoćemo li znati, kad nas izliječi, zahvaliti. U našem životu često se molimo kada nam je teško i kada nam nešto treba, ali kada nam je dobro i lijepo, onda zaboravimo reći: „Bogu hvala!“ - kazao je biskup.

Zaključujući homiliju, obratio se roditeljima novokrštenice i napomenuo da se zadaća roditelja sastoji u tome da djecu uče prepoznavati Boga u životu po njegovim djelima te da mu na tome znaju zahvaliti.

Uslijedio je obred krštenja i euharistijska služba. Na kraju svete mise biskup je izrekao čestitke obitelji Filipašić te je plodove zemlje i kruh, koji se podijelio vjernicima poslije svete mise.


Tekst: Marko Domiter
Fotografije: Anita Pretković