Od:
Do:

Varaždinski biskup Josip Mrzljak krstio malenu Juditu, peto dijete u obitelji Kontrec

Varaždinski biskup Josip Mrzljak krstio malenu Juditu, peto dijete u obitelji KontrecMURSKO SREDIŠĆE, 28. 12. 2017.
U četvrtak 28. prosinca varaždinski biskup Josip Mrzljak, tijekom svetog misnog slavlja kojeg je predvodio u župnoj crkvi Marije Kraljice i svetog Ladislava u Murskom Središću, krstio je Juditu Kontrec, peto dijete Nikole i Janje rođene Sabo.

U zajedništvu s ocem biskupom euharistiju su slavili domaći župnik Tomislav Antekolović i preč. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, koji vrlo dobro poznaje ovu međimursku župnu zajednicu budući da je od 2007. do 2008. godine ondje kao župnik vršio svoju svećeničku zadaću. Također, na svetoj misi koncelebrirao je i fra Josip Šoštarić iz Franjevačkog samostana u Cerniku nedaleko Nove Gradiške, inače vjenčani kum roditelja malene Judite koji je, isto tako, krstio njezinu stariju braću i sestre; Veroniku, Emanuela, Rutu i Joakima.

U propovijedi okupljenim vjernicima koji su u župnoj crkvi odlučili proslaviti velik i radostan događaj obitelji Kontrec, otac biskup je poručio kako smo ovih dana proslavili svetkovinu Božića, no otajstvo Božića morali bismo, poručio je mons. Mrzljak, doživjeti iznova svakoga dana.

- Bog ne progovora čovjeku samo jedan dan, nego svaki dan. Zato zaista možemo protegnuti blagdan Božića na svaki dan našega života, posebno našeg kršćanskog života, kada kao kršćani promišljamo o Božjoj riječi. Božićno vrijeme i blagdani su posebno vrijeme kada intenzivnije o tome promišljamo. Sigurno da blagdani koje slavimo u božićnom vremenu su posebno vrijeme kada učvršćujemo svoju vjeru i promišljamo o svemu onome što i kako nam Bog progovara. Taj Božji govor je vrlo interesantan, jer On se pojavljuje u obliku malog djeteta koje, iako nam ništa ne govori riječima, je velik i snažan govor. Advent je vrijeme priprave i to je vrlo važno vrijeme u kojem spoznajemo koga mi to čekamo. U Starom zavjetu su, čekajući, mnogi posustali, misleći da Bog neće ispuniti obećanje. No, ustajali su proroci koji su govorili narodu da bude strpljiv ,jer će Bog ispuniti svoje obećanje. A Bog se potom pojavljuje na način na koji ljudi nisu očekivali. Umjesto spektakularnog dolaska Boga na ovaj svijet, u Betlehemu se rađa maleno dijete. Dakako da mnogi to nisu prihvatili, već su u to povjerovali tek obični ljudi, pastiri. Već onaj drugi dan nakon Božića, blagdan svetog Stjepana, govori nam o svoj ozbiljnosti kršćanske vjere. Sveti Stjepan je prvi i stoji na čelu mučenika koji su svjedočili vjeru životom. Također, sveti Ivan apostol i evanđelist piše o Božjoj riječi koja je sišla ljudima: “Svojim dođoše, njegovi ga ne primiše”. To je ta sudbina Božje riječi. Danas slavimo i blagdan Nevine dječice, onih koji su podnijeli veliku žrtvu samo zato, jer se tadašnji kralj Herod pobojao da je među njima i onaj koji bi mu mogao biti konkurencija za prijestolje. No, Isus nije imao zemaljsko kraljevstvo, već kraljevstvo što se rađa u čovjekom srcu kada život ispunimo dobrotom, ljubavlju, istinom i poštenjem. Tada to Božje kraljevstvo dolazi već ovdje na Zemlji, a puno ostvarenje se očekuje pobjedom tog kraljevstva na koncu. Isus već odlazeći na križ govori o svom kraljevstvu. Neka naše kršćanstvo ne bude samo slavlje Božića, nego poticaj da još više i snažnije doživimo i živimo svoju vjeru - poručio je biskup Mrzljak.
 
Goran Damjanić