Od:
Do:

Župljani župe svetog Roka iz Draškovca posjetili Hrvate Bunjevce u Bačkoj

Župljani župe svetog Roka iz Draškovca posjetili Hrvate Bunjevce u BačkojBAČKA, 22. - 25. 6. 2018.
Župljani župe Sv. Roka iz Draškovca bili su u posjeti Hrvatima Bunjevcima u Bačkoj od 22. do 25. lipnja 2018. Cilj putovanja su bili Sombor, Subotica, Stari Žednik,Tavankut i Baja.

U spomenutim mjestima, između ostalog, posjetili su mnoge sakralne objekte, ali i Marijansko svetište. Tako su u Somboru posjetili župnu crkvu Presvetog Trojstva te najstariji Karmelićanski samostan. Kroz župnu crkvu, koja je u davnini bila franjevačka, proveo ih je domaći župnik Josip Pekanović, rođeni Somborac. Posjetili su i karmelićansku crkvu i samostan Gospe Karmelske i sv. Stjepana kralja, a kroz crkvu ih je proveo o. Zlatko Žuvela.

U spomenutoj crkvi nalazi se i grob sluge Božjega p. Gerarda Stantića čija je uzoritost u radu, ispovjednička blagost i velika brižnost prema bolesnicima pridonijela tome da se za njega danas vodi postupak proglašenja blaženim.

U Subotici su hodočasnici posjetili katedralu Sv. Terezije Avilske te kapelu Sv. Roka. Zatim župu Marije Majke Crkve, gdje su prisustvovali na svetoj misi koju je predvodio vlč. Marinko Stantić.

Posjetili su i Bajsko groblje – staro subotičko groblje na kojem se nalazi i franjevačka grobnica, a u kojoj je pokopan i župljanin župe Sv. Roka u Draškovcu fra Gothardo Goričanec, rođen u Donjem Kraljevcu. Župljani hodočasnici pomolili su se za pokoj njegove duše, a neki su se sjetili i slatkih bombona koje ja fra Gothard dijelio njima kad su bili djeca.

U Starom Žedniku hodočasnici su posjetili i svetu misu slavili u župnoj crkvi Sv. Marka evanđeliste, a nakon mise ih je ugostio župnik Željko Šipek koji im je progovorio o pripremama za „dužijancu“ (žetvene svečanosti zahvale Bogu za dobar urod pšenice).

Hodočasnici iz Draškovca bili su i u Svetištu Majke Božje – Bunarić. Svetište je to koje godišnje okuplja najveći broj Hrvata katolika.

U Tavankutu su također posjetili franjevačku crkvu gdje im je misu predvodio gvardijan fra Zdenko Gruber. Odande su se uputili prema Baji, Pečuhu i Kaposvaru, a potom i na povratak u Hrvatsku. Župnik župe Sv. Roka u Draškovcu Matija Vonić kaže kako su svojim kućama hodočasnici stigli prepuni lijepih doživljaja te svima rado preporuča posjet Bačkoj.