Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak predvodio svečano misno slavlje na proslavi blagdana sv. Roka u Draškovcu

Biskup Josip Mrzljak predvodio svečano misno slavlje na proslavi blagdana sv. Roka u DraškovcuDRAŠKOVEC, 16. 8. 2018.
U četvrtak 16.kolovoza, na blagdan svetog Roka, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predvodio je svečano euharistijsko slavlje na otvorenom pored župne crkve u Draškovcu posvećene upravo ovom francuskom svecu iz 14. stoljeća.

Velikom je slavlju prethodila svečana procesija s kipom svetog Roka ulicama ovog pitoresknog međimurskog mjestašca, u kojoj su sudjelovali vjernici iz župa Donjomeđimurskog dekanata, Varaždinske biskupije, ali i šire. Ove se godine obilježava 258. obljetnica zavjeta svetom Roku iz 1760. godine. Po tom je zavjetu u Draškovcu sagrađena crkva posvećena svetom Roku, budući da je taj svetac Međimurje očuvao od pošasti stočne kuge. U tradicionalnoj se procesiji, kao i svake godine, nosila pokaznica s moćima svetog Roka, kao i svečev kip, kojeg su nosili članovi domaće udruge “Prijatelji svetog Roka”, prve u Hrvatskoj, u posebnim odorama.

S biskupom je u zajedništvu suslavilo desetak svećenika Varaždinske biskupije, a sve je prisutne najprije srdačno pozdravio domaći župnik, vlč. Matija Vonić.

- Zajedništvo je ta riječ koja nas okuplja oko lika sv. Roka. Uz našeg dragog oca biskupa i braću svećenike koji rado dolaze na naše slavlje, pozdrav upućujem svim štovateljima svetoga Roka i hodočasnicima. Na poseban način pozdravljam sve bolesnike, utamničenike, veterinare, doktore, pekare, poljoprivrednike, invalide, kirurge, hodočasnike, ljekarnike, grobare, krivo optužene osobe, a i uzgajivače pasa i stoke koji danas slave svojeg nebeskog zaštitnika - kazao je, između ostaloga, vlč. Vonić.

U svojoj je propovijedi okupljenom mnoštvu u Draškovcu biskup Mrzljak promišljao o svecima iz povijesti Crkve. Pitamo se što znači biti svet i kako se to postane svetac, kazao je u uvodu varaždinski biskup.

- Svetost je za svakoga čovjeka i svatko je pozvan biti svet. Najprije se postaje svet po krštenju, a potom po svom načinu života, svom humanizmu. Potrebno je približiti svetost svima nama i vidjeti da ti sveti ljudi koji su živjeli u neka druga vremena i danas nama imaju što poručiti. Za nas sveci nisu samo prošlost, kao što niti mi danas nismo na nekom skupu na kojem se sjećamo svetoga Roka. No, moramo se vraćati u davna vremena i vidjeti poruku svetaca za naše vrijeme. Ponekad čujemo ljude kako govore: “Nećemo se valjda vraćati u Srednji vijek?” Pri tome misle, naravno, na ono što u Srednjem vijeku nije bilo dobro. Sveti Rok je bio dionik jedne od bolesti koja je harala u tom Srednjem vijeku. Danas više nemamo takvih zaraznih bolesti, ali potrebno je vraćati se i u Srednji vijek, ali i još dalje u prošlost kako bismo prepoznali, po Isusovu učenju, bližnjega koji je potreban naše pomoći. Pozvani smo danas biti sveti - poručio je mons. Mrzljak.

U nastavku svoje homilije biskup Mrzljak je pročitao nekoliko zanimljivih rečenica iz apostolskog pisma “Radujte se i kličite” (Gaudete et exsultate) pape Franje iz ove godine, u kojem sveti otac poziva ljude na svetost. U Vatikanu je, podsjetimo, 9. travnja predstavljena nova, treća po redu apostolska pobudnica pape Franje o pozivu na svetost u suvremenom svijetu.

Nakon mise i blagoslova kruha, vjernici su iskazali štovanje svetom Roku u procesiji oko njegova kipa i oltara unutar crkve. Inače, župa Draškovec je i ove godine svečano proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika brojnim duhovnim događanjima u sklopu manifestacije “Rokovo u Međimurju”. Za proslavu svog nebeskog zaštitnika župljani Župe sv. Roka u Draškovcu pripremali su se trodnevnom duhovnom obnovom koju je predvodio vlč. Josip Drvoderić, župnik u Goričanu. Uz to je, ponedjeljak 13. kolovoza, nakon euharistijskog slavlja predstavljena je knjiga "Međimurska narodna, katolička, običajna baština" prof. emer. Stjepana Hranjeca. Dan kasnije je prof. dr. sc. Damir Žubčić, održao predavanje na temu "Što je svetom Roku značio pas?", tijekom kojeg je, između ostaloga, govorio o pozitivnom utjecaju životinja na zdravlje ljudi.

Na sam župni blagdan misna slavlja bila su još u 7.30 sati, zatim u 9 sati misa za bolesnike uz poseban blagoslov koju je predvodio pater Lujo Jeđut, a u poslijepodnevnim satima i večernica.
 
Goran Damjanić