Od:
Do:

Biciklijada vjernika Župe svetoga Roka u mađarski Serdahelj

Biciklijada vjernika Župe svetoga Roka u mađarski SerdaheljDRAŠKOVEC - SERDAHELJ, 17. 9. 2017.
U nedjelju 17. rujna, na poticaj župnika Matije Vonića i u organizaciji Župe svetoga Roka Draškovec, održala se 16. biciklijada Župe Draškovec. Ovo je bila četvrta ovogodišnja biciklijada. Dužina rute iz Draškovca preko Donjeg Kraljevca do Serdahelja i natrag bila je preko 40 km. Sam polazak bio je u 13 sati ispred crkve sv. Roka u Draškovcu te u 13:15 sati ispred crkve Marije Magdalene u Donjem Kraljevcu gdje je uz pratnju redara slijedila vožnja kroz Hodošana do Serdahelja u Republiku Mađarsku.

Na ovoj biciklijadi je sudjelovalo tridesetak biciklista koji su po hladnom vremenu i kiši biciklirali do Serdahelja te desetak vjernika koji su bili pratnja u osobnim automobilima. U Serdahelju u kuriji Fedak bicikliste su dočekali načelnik općine Stjepan Tišler i domaćini Hajnalka Proszenyak Matola, ravnateljica kulturno-prosvjetnog zavoda Stipan Blažetin u Serdahelju, Bernadeta Blažetin i Margit Mirić, ravnateljica Osnovne škole u Draškovcu, koji su mokre i umorne bicikliste poslužili vodom i domaćim kolačima, da bi se nakon pozdravnog govora i dobrodošlice načelnika Stjepana uputili u razgledavanje Serdahelja.

Najprije se posjetila župnu crkva i župni dvor gdje je župnik Istvan Marton pokazao unutrašnjost crkve te napravio kraći domjenak u župnom dvoru. Nakon toga posjetilo se groblje u Serdahelju gdje se posjetio grob Karola Košnjaka svećenika, kojem je otac rodom iz Donjeg Kraljevca, a zanimljivi su za razgledavanje bili spomenici izrađeni od samog drveta.

U povratku se panoramski razgledao sam Serdahelj te osnovna škola  i dječji vrtić da bi se natrag vratilo u kuriju Fedak gdje je bicikliste dočekao fini gulaš kojeg je skuhao i počastio sam načelnik Stjepan Tišler. Zadovoljni i puni dojmova te uz dogovoreni ponovni susret u Hrvatskoj biciklisti su se sretno vratili preko Goričana svojim kućama.

Nova, 17. župna biciklijada, zakazana je za 1. listopada 2017., a vozi se u Križovec.

Fotografije i tekst : Dobriša Habuš