Od:
Do:

Vjernici iz Župe svetog Roka u Draškovcu posjetili sajam cvijeća u Pordenoneu

Vjernici iz Župe svetog Roka u Draškovcu posjetili sajam cvijeća u PordenoneuDRAŠKOVEC - PORDENONE, 10. 3. 2018.
Ljepota cvijeća privlači čovjeka i duhovno ga uzdiže prema ljepoti Božje prirode. Župa svetog Roka u Draškovcu posjetila je nadaleko poznati sajam cvijeća u talijanskom gradu Pordenoneu. U ranim jutarnjim satima u subotu 10. ožujka vjernici su se uputili ka svom odredištu, autobus je bio pun župljana, a pridružila im se i nekolicina vjernika iz susjednih župa.

Vodič Mijo Rak iz agencije “Smisao život” je osigurao ulaznice, a puna tri sata gosti su uživali u razgledavanju. Ruke su im bile pune raznog cvijeća i voća. Da spoje ljepotu cvijeća sa duhovnim krenuli su prema gradiću Akvileji. Ovaj drevni antički gradić danas broji oko 3.400 stanovnika, a pripada provinciji Udine, i uz Ravennu, najvažnije je arheološko nalazište sjeverne Italije. Kao godina osnivanja bilježi se 181. prije Krista.

Patrijarhalna bazilika je veličanstvena građevina s podnim mozaikom, a igrala je ključnu ulogu u pokrštavanju velikog dijela središnje Europe u ranom srednjem vijeku. Ovu baziliku s ravnim krovom podigao je patrijarh Poppo 1031. godine na mjestu starije crkve, a dogradio ju je 1379. godine patrijarh Marquad u gotičkom stilu. U bazilici je slavljena u sveta misa, u kojoj su se vjernici iz Draškovca sjetili svih dragih prijatelja i župljana, a potom su razgledali i unutrašnjosti same bazilike. Predivne freske u kripti te prekrasan podni mozaik ostavili su sve bez daha.

Nakon ovoga putovanja Župa svetog Roka se usmjerava prema sljedećem hodočašću, a to je austrijski Mariazell predviđen za 7. travnja.

Fotografije: Danijela Smolek-Lengelić
Tekst: župnik Matija Vonić