Od:
Do:

U Draškovcu proslavljena župna svetkovina sv. Roka

U Draškovcu proslavljena župna svetkovina sv. RokaDRAŠKOVEC, 16.8.2021.
Blagdan sv. Roka osobito  je svečano proslavljen u župi Draškovec u Donjem Međimurju u sklopu manifestacije "Rokovo u Međimurju 2021." Duhovna priprava i mnogobrojna događanja započela su u petak, 13. kolovoza. Svete mise su bile u  20 sati, a prethodile su molitva Gospine krunice i Litanije sv. Roku.

Prvog dana trodnevnice tema je bila "Sveti Rok, pješak", a predvodio je vlč. Ivan Kljunić. Drugi dan trodnevnicu je predvodio vlč. Darko Kelemenić, a tema je bila "Sveti Rok, putnik", dok je posljednjeg dana trodnenice temu "Sveti Rok, hodočasnik" iznio i misno slavlje predvodio vlč. Mirko Pilaj.

Središnje hodočasničko misno slavlje na blagdan sv. Roka u ponedjeljak 16. kolovoza u 11 sati predslavio je na otvorenome u perivoju sv. Roka mons. Josip Mrzljak, varaždinski umirovljeni biskup. Misi je prethodila svečana procesija s kipom sv. Roka, a nakon mise uslijedio je ophod oko zavjetne crkve i štovanje moći sv. Roka. U zajedništvu s biskupom Mrzljakom suslavilo je desetak svećenika iz susjednh župa i dekanata.

Pred početak svete mise sve je okupljene vjernike i hodočasnike pozdravio domaći župnik vlč. Matija Vonić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u organizaciji vjerske, kulturne i društvne manifestacije „Rokovo u Međimurju“ te podsjetio na povijest zavjetne crkve sv. Roka u Draškovcu, kao i na važnost pobožnosti svetom Roku u Međimurju. Župnik Vonić zahvalio je i zaželio dobrodošlicu predsjedatelju misnog slavlja mons. Josipu Mrzljaku koji je za vrijeme svoje aktivne službe u Varaždinskoj biskupiji podržavao i poticao razvoj pobožnosti sv. Roku u Draškovcu i Međimurju.

U svojoj homiliji okupljenim vjernicima biskup Mrzljak je podsjetio na ulogu i važnost povijesti u životu čovjeka jer nas ona uči živjeti. No važno je na povijesne događaje gledati u kontekstu njihovog događanja, a ne iz naše suvremene perspektive. Svetački lik sv. Roka pripada tzv. mračnom srednjom vijeku, o kojem znamo da mnogo toga nije bilo mračno. Srednji vijek osvjetljavaju mnogi dobri ljudi, inicijative i događaji. Jedan od njih je i sveti Rok koji odgajan u vjeri rasprodaje svoje veliko imanje i odlazi kao siromah hodočastiti u Rim, ali putem prepoznaje potrebe ljudi oboljelih od kuge i njima posvećuje svoj život. Sveti Rok je znao, kao što i danas znamo, kako se sačuvati od zaraznih bolesti, od kuge, tako da se ne prilazi drugima, da se izoliraju bolesnici, ali kako im onda pomoći? Tu na scenu stupaju herojski likovi kao što je bio sveti Rok, kao što su danas u borbi s pandemijom covida mnogi liječnici i medicinsko osoblje. Kada danas slušamo one koji su preboljeli bolest korone svjedoče nam da im je najteži bio osjećaj osamljenosti, rekao je biskup Mrzljak te dodao: „oni vide da netko dolazi k njima, da im pomaže, ali jednostavno, tada im je potrebna i riječ, pogled, stisak ruke, blizina: evo to je Rok osjetio i on je želio biti blizu ljudima, želio je pomagati ljudima i u tome je njegova veličina.“

Kad gledam živote svetaca postaje nam jasno zašto moramo učiti iz povijesti, jer svi smo po krštenju pozvani na svetost, nadahnjivati se Božjom riječju koja je zapisana u dalekoj prošlosti, ali koja je uvijek aktualna za naš život, pojasnio je biskup Mrzljak te rekao kako su nam sveci primjer u nasljedovanju Božje riječi i hrabrosti da po njoj žive. „Božja riječ sigurno je jedno veliko nadahnuće za nas, da je nastojimo primijeniti u ovom našem vremenu, u mojem životu, u vašem životu, u našim životima. Kako ta Božja riječ postaje život? Ne samo nešto naučeno, ne samo ono što smo na vjeronauku čuli i naučili, nego nešto iz čega ćemo živjeti u ovom našem vremenu. Tu su nam sveci uzor, ali i pomoćnici i zagovornici u nebu“, rekao je biskup te pozvao na molitvu i pobožnost svetom Roku, posebno u borbi protiv ove pandemije koju živimo.

Završno je mons. Mrzljak potaknuo okupljene da se posebno mole svetom Roku da nas svojim zagovorom očuva od zla i grijeha, „jer nema veće zaraze među ljudima nego što je grijeh, što je zlo koje se rađa među nama i koje trebamo iskorijeniti. A to možemo učiniti onda kada se ovako sabiremo na Euharistiju, kada se okupljamo oko Isusa Krista, oko Onoga koji jedini može opraštati grijehe. Evo, zato ga i molimo za oproštenje, ali molimo ga i za snagu, pomoć, da nam po zagovoru sv. Roka udijeli snagu da možemo izdržati svaku kušnju i da mi na neki način ostavimo trag u ovom povijesnom trenutku kojega živimo.“

Prije završnog blagoslova uslijedio je blagoslov bolesnika i kruhova koji su se nakon mise podijelili hodočasnicima, a gospođa Jelena Vadas izrekla je riječi zahvale u ime Udruge „Prijetelji sv. Roka“ biskupu Josipu Mrzljaku i župniku Matiji Voniću.

Anita TreščecSlika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika