NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Poput živog kamenja Crkve srce nam je otvorila Marta Glavaš iz Čakovca

Poput živog kamenja Crkve srce nam je otvorila Marta Glavaš iz ČakovcaVARAŽDIN, 8. 4. 2021.
Informativno-mozaična emisija „U svjetlu vjere“ svake prve subote u mjesecu na VTV televiziji u nizu reportaža i priloga donosi preglede najvažnijih događanja na području Varaždinske biskupije. Odnedavno je emisija obogaćena rubrikom „Živo kamenje Crkve“ u kojoj ugošćujemo angažirane vjernike laike koji svojim životom svjedoče kršćansku ljubav. U emisiji za mjesec travanj, emitiranoj na Veliku subotu 3. travnja, svoje nam je srce poput živog kamenja Crkve otvorila gospođa Marta Glavaš iz Čakovca.

Marta svoju vjeru istinski svjedoči i živi. Aktivna je u čakovečkoj Župi svetog Nikole biskupa, a za kršćansku vjeru kaže da je oduvijek bila sastavni dio njezina života. Još kao malena djevojčica pomagala je baki koja je i dan danas zvonar u mjesnoj kapeli. Odlazila je uz to na misu s roditeljima, a bila uključena u zajednicu mladih te je pjevala u crkvenom zboru. Uslijedio je period adolescencije gdje se, kaže, možda i malo pogubila pa i okrenula leđa Bogu.

- No, Bog me nikada nije napustio, već me strpljivo čekao. Na poticaj svoje prijateljica Ane uključila sam se u rad Dječjeg oratorija kod Svetog Nikole u Čakovcu. Mislim da nam je više nego ikada potrebna Božja blizina i upravo kroz rad Dječjeg oratorija nastojimo djeci na njima prihvatljiv način, kroz igru, pjesmu i molitvu, približiti Boga - ističe simpatična Marta.

Svoj profesionalni poziv iskazuje kao medicinska sestra u Županijskoj bolnici Čakovec. Blagoslov je raditi posao koji voliš, kaže, usprkos tome što joj je svakodnevno radno okruženje u nimalo nezahtjevnoj Jedinici intenzivne njege. Posao i vjeru spaja usprkos izazovnim trenucima pandemije.

- Kada radiš posao s ljubavlju, nekako taj posao postaje zadovoljstvo. Upravo u ovim izazovnim vremenima još više dolaze do izražaja ljubav, empatija, altruizam i tolerancija, te zapravo shvaćam koliko sam privilegirana što sam kao potpuni stranac toj osobi istovremeno netko kome ona najviše vjeruje. Naša najveća nagrada je kada napravimo pozitivni pomak u nečijem zdravlju i životu - kaže gospođa Glavaš.

Marta je, uz sve navedeno, supruga i majka troje djece. Gabrijel Jona (12), Pia Laura (10) i Jošua Eli (3) njezino su najveće blago. Poseban križ, ali i blagoslov, nosi s najstarijim djetetom koje ima poremećaja iz spektra autizma.

- Autizam nas je naučio stvari gledati na drugačiji način. Ali okrenuo nas je u dobrom smjeru. I upravo tako nastojimo djeci usaditi to prihvaćanje svakog čovjeka bez obzira na različitosti. Imati ljubavi za svakog čovjeka, znati oprostiti i znati reći oprosti. Molitva je po definiciji razgovor s Bogom i upravo je kao takvu mi i doživljavamo. Svake večeri kada zahvaljujemo Bogu i molimo za druge - napominje.

Božja providnost je kroz splet životnih okolnosti Martu spojila s Povjerenstvom za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, odnosno povjerenikom vlč. Leonardom Šardijem.

- Bog je za nas odabrao malo teži put, ali nikada nam ne daje više nego što možemo nositi i uvijek nam pošalje predivne ljude koji nam pomažu nositi naš križ. Vlč. Leonardo je upravo jedan od tih predivnih ljudi. Prije tri godine Gabrijel je bio u dobi da postane prvopričesnik. Imali smo strašnu želju da primi Svetu pričest, ali u okviru svoga poremećaja, budući da ima neke senzorne teškoće, nama se to činilo gotovo nemoguće. No, Bogu ništa nije nemoguće i Božjom providnošću upravo u to vrijeme se oformilo Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom. Vlč. Šardi se javio u našu udrugu, mi smo izrazili želju da Gabrijel primi pričest što je on objeručke prihvatio i s puno ljubavi i strpljenja je pripremio Gabrijela i pričestio ga. Sretni smo i zahvalni što i dan danas s njime slavi svete mise - radosno kaže ova simpatična Međimurka.

 

Ima li osim svetog Nikole još kojeg sveca koji joj je posebno na srcu te kako misli da je ostvarivo da ovaj svijet može postati bolje mjesto za sve nas, pogledajte u prilogu „Živo kamenje Crkve“. Emisija „U svjetlu vjere“ u cijelosti se može pogledati na YouTube kanalu Varaždinske biskupije na kojem se besplatno možete registrirati, a pojedinačni prilozi i na Facebook stranici Ureda za pastoral u medijima I bit ćete mi svjedoci.