Od:
Do:

Susret fotografa i snimatelja s područja Varaždinske biskupije

Susret fotografa i snimatelja s područja Varaždinske biskupije
VARAŽDIN, 8. 4. 2017.
Fototgrafi i snimatelji s područja Varaždinske biskupije imali su priliku, u subotu 8. travnja 2017., sudjelovati na seminaru kojem je tema bila Posebnost sakralnog prostora u dinamici liturgijskih čina zabilježenih kao uspomena na fotografiji i video zapisu.


Predavač na seminaru bio je preč. dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu Varaždinske biskupije, organizator – Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije, a susret je održan u dvorani biskupijskog Pastoralnog centra u Varaždinu.

Cilj susreta bio je, fotografima i snimateljima na području Varaždinske biskupije, ponuditi informaciju i formaciju, kako bi svoj posao mogli obavljati stručnije, vodeći računa o liturgijskom obredu i sakralnom prostoru.

Na početku susreta prisutnima se obratila gđa. Anita Treščec, voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije. Fotografima i snimateljima naglasila je njihovu važnost Crkvi kao profesionalaca, ali također napomenula da je jednako tako važno pomiriti zahtjeve posla, očekivanja onih koji ih angažiraju te svetost i dinamiku liturgije i sakralnog prostora.
- Postoje neki događaji koji nas nužno stavljaju u zajednički prostor i kontekst. S jedne strane vi, a s druge strane okupljena zajednica vjernika koja od vas traži prekrasne uspomene na jedan liturgijski događaj. S treće strane tu je svećenik koji nastoji njegovati ljepotu liturgijskih obreda i prostora koji nisu scenografija i scenarij za vaš posao, već mjesto i događaj susreta s Bogom. Bit će ovo prilika da nešto naučimo, nekih se stvari podsjetimo ili da si konačno odgovorimo zašto se nešto smije ili ne smije u crkvi, rekla je gđa. Treščec.

Preč. dr. sc. Mario Kopjar najprije je pojasnio pojam liturgije, koja nije samo izvanjska ceremonija, nego postoji i ono nešto iznutra, duh liturgije koji nas zanima.

Tijekom predavanja, preč. Kopjar prisutne je vizualno proveo kroz prostor crkve kako bi im objasnio uzvišenost i svetost toga prostora.
- Crkva kao prostor, daje svakome čovjeku jedno mjesto u svijetu. Na ovoj zemlji Crkva sa svojim žarištima daje nadu, stoga  više nego mogućnost ovozemnog življenja izriče i poziv na preobrazbu. Crkveni prostor stječe svoje puno značenje u glavnom vrhuncu, tj. Euharistiji jer, Euharistija čini crkvu. Aktivnost vjernika ima svoj izvor i upravo tu dostiže svoj vrhunac. Po Riječi i sakramentima Crkva živi i pokazuje Tijelo Kristovo, poručio je preč. Kopjar.

Objasnio je važnost zvonika crkve, prostora ispred crkve, ulaznih vrata crkve kao i važna mjesta unutar crkve poput aule, prezbiterija i apside te liturgijska žarišta:  predsjedateljsko mjesto, ambon, oltar, svetohranište i krsni zdenac.

Preč. Kopjar svratio je pozornost i na osjetilnu dimenziju liturgijskog prostora: zvuk, procesija, tišina, praznina, svjetlost, poručivši kako liturgija stavlja u red sve elemente koji se tiču vidljivosti, ono što se osjeti dodirom, okusom, sluhom, vidom, njuhom, jer kao takvi međusobno komuniciraju njihovu dinamiku te stvaraju liturgijska slavlja, dopuštajući da ono što je nevidljivo, u vjeri bude prikazano vidljivom Božjom milošću.
- Prolazeći ovim crkvenim prostorom mogli smo primijetiti da upravo fotografija i snimka nekog slavlja može pomoći u jačanju  svijesti o potrebi sabranosti, tišine, zastajanja, uočavanja detalja, osluškivanja, i doživljavanja prostora. Fotografija je izbor koji jedini ponekad ostane vizualni oslonac za sve druge evokacije, zvukove, mirise, boje i gibanja, rekao je preč. Kopjar.

Na kraju, prisutnima je poručio kako je važno držati se pravila da sve fotografije i video zapisi koje smo napravili, nemaju cilj nešto potvrditi što se dogodilo, nego produžiti slavlje koje se i dalje događa.
- Neka naše držanje i oblačenje uvijek bude dostojanstveno. Surađujmo i budimo u dogovoru s odgovornim osobama, zaduženim za liturgijski prostor i događaje. Unesimo ljepotu bratske blizine i ljubavi u našu svakodnevicu, kako bismo osjetili prisustvo Boga u svemu, zaključio je preč. Kopjar.

Fotografi i snimatelji zahvalili su preč. Kopjaru na zanimljivom predavanju te izrekli zainteresiranost za još sličnih susreta u kojima bi progovarali o konkretnijim primjerima i problemima iz prakse. Također, predložili su i organizaciju stručnih usavršavanja koja bi ih učinila još više kompetentnima za obavljanje ovog posla, posebno u liturgijskom prostoru te da za svoju stručnost dobiju potvrdu odnosno akreditacije biskupije. Kako kažu, svećenici bi tada znali da mogu imati u njih povjerenja da neće obeščastiti prostor niti svetost čina kojeg snimaju. Tako bi se spriječile mnoge neugodnosti koje se na terenu događaju.
 
Iva Kuzmić
FOTOGRAFIJE: Siniša Conar