Od:
Do:

Siniša Kovačić medijskim djelatnicima na susretu u Varaždinu: "Borite se za istinu, jer je istina srce svake vijesti",

Siniša Kovačić medijskim djelatnicima na susretu u Varaždinu: "Borite se za istinu, jer je istina srce svake vijesti",VARAŽDIN, 11. 5. 2018.
Povodom Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije Varaždinski biskup Josip Mrzljak tradicionalno organizira godišnji susret s medijskim djelatnicima koji je ove godine održan u petak 11. svibnja u Varaždinu. Gost predavač ovogodišnjeg susreta bio je gospodin Siniša Kovačić, dugogodišnji novinar i urednik na HRT-u, a od nedavno glavni urednik Hrvatske katoličke mreže.

Na početku susreta najprije je mr. sc. Anita Treščec, voditeljica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije svima okupljenima uputila dobrodošlicu te zahvalila Varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku što svake godine iznova okuplja novinare.

- Zahvaljujem ocu biskupu što je s nama, što mu je stalo da se vidimo, što je raspoložen prema medijima. Znate i sami, što god trebate, da se do njega uvijek može doći – poručila je Treščec.

Na susretu je, zatim, Ivana Šimunić, vanjska suradnica Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije predstavila poruku pape Franje "Istina će vas osloboditi (Iv 8, 32). Fake news i novinarstvo mira", objavljenu na blagdan sv. Franje Saleškog, 24. siječnja 2018.

Uslijedilo je predavanje gospodina Kovačića  na temu "Mediji 21. stoljeća -  novinarstvo ili PR servis?"

Govoreći o uzrocima krize identiteta hrvatskog novinarstva, gospodin Kovačić je analizirao aktualni medijski trenutak i trend nekritičkog uredničkog uvrštavanja negativnih, loših i izmišljenih događaja u sam vrh vijesti. Ukazao je na tehnike manipulacija kojima se angažirano i istraživačko novinarstvo pretvorilo u sluganski aktivizam vlasnika medija, a na štetu istine te poručio kako je važan novinar 21. Stoljeća.

- Važan je zato što nam trebaju jamci vjerodostojnosti. Trebaju nam jamci relevantnosti informacija, čuvari etike i svog dostojanstva, makar se i ne slagali s osobom o kojoj moraju izvještavati, ili s političkim  garniturama koje su trenutačno na vlasti. Makar bili nevjernici, ili bili na onoj drugoj strani, ali zadržite jamstvo svoje vjerodostojnosti. Nemojte dopustiti da vas povede taj osjećaj za agitaciju, podmetanje, da se ostavite angažiranog novinarstva i postanete najobičniji manipulatori – poručio je prisutnima Kovačić.

Nadalje, rekao je kako se možemo žaliti na pošasti 21. stoljeća i da se ne možemo boriti protiv manipulatora, ali medijski djelatnici mogu se boriti da oni sami ne budu manipulatori.

- Vidite kakvo oružje imamo u rukama? Da zaista možemo napraviti manipulaciju mi sami u medijima. Zato je važno dubinski pročitati Papinu poruku u kojoj nas poziva da se zaista vratimo istini, da možemo mirno zaspati, jer ćemo znati da smo pošteno odradili svoj novinarski posao odnosno zadatak – rekao je Kovačić.

Nadalje, naglasio je i važnost medijske pismenosti koja bi ekspanzijom Interneta i društvenih mreža trebala biti abeceda 21. stoljeća kako bi se spriječilo širenje lažnih vijesti i iskorištavanje medija za jačanje političkog, tržišnog ili ideološkog aktivizma.

Pri kraju je Kovačić konstatirao i kako se medijski djelatnici nalaze u jednoj novoj eri medija i da bi svi trebali nastojati oko toga da ''borba'' ne završava borbom za klikove, nego da ona tek počinje kada imaju sadržaj kojim će biti zadovoljni.

- Da plasiramo sadržaj koji će biti toliko dobar, analitičan i dubok da, u konačnici, bude alat za prodaju…s druge strane, mi novinari moramo biti ti koji će uvijek propitkivati pozadinu samog novinarstva - rekao je Kovačić te dodao kako bi se u novoj eri medija trebala dogoditi transparentnija  slika vlasništva nad medijima i ono što je najvažnije, sukladno medijskoj pismenosti, trebali bismo se svi boriti za to da se naša publika počinje odgajati.

- Da svi mi u tome sudjelujemo da ih odgojimo na kritičko mišljenje, a ne na kritizerstvo, ne na to da budu osobe koje će sudjelovati u 'hejterskim' napadima na pojedine novinske članke, teme ili osobe, rekao je Kovačić te zaključio - borite se za istinu, jer je istina srce svake vijesti. -

Nakon izlaganja, uslijedila je i rasprava na temu o kojoj se govorilo, ali i o drugim temama i poteškoćama s kojima se medijski djelatnici svakodnevno susreću te se od gosta predavača tražilo mišljenje odnosno savjet.

Raspravu je moderirala mr.sc. Anita Treščec, a uključio se i biskup Mrzljak.

Susret je zaključen zajedničkim objedom.
Iva Kuzmić