Od:
Do:

Snimatelji i fotografi sudjelovali na stručnom usavršavanju u varaždinskoj katedrali

Snimatelji i fotografi sudjelovali na stručnom usavršavanju u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 23. 3. 2019.
Treći po redu seminar za fotografe i snimatelje s područja Varaždinske biskupije održan je u subotu 23. ožujka u varaždinskoj katedrali.

U organizaciji Ureda za liturgijski pastoral i Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije, predavač je, kao i prethodnih godina, bio dr. sc. Mario Kopjar, predstojnik Ureda za liturgijski pastoral i sakralnu arhitekturu koji je okupljenim fotografima i snimateljima iz fotografskih studija govorio na temu: “Liturgijska slavlja (obredi) sakramenata: krštenja, pričesti, potvrde, vjenčanja”.

Polazeći od sakramenta Euharistije dr. Kopjar je istaknuo važnost poznavanja pojedinih dijelova obreda, značenje simbola i gesti u liturgijskom slavlju kako bi fotografije i video zapisi bili što vjerniji svjedoci sakramentalnih slavlja. Poznavajući obred fotografi i snimatelji mogu bolje i kvalitetnije ispuniti svoj zadatak te na neki način sudjelovanjem u liturgijskom slavlju postaju liturgijski služitelji.  Zbog toga im je i bila potrebna ovakva liturgijsko-crkvena formacija.

Nakon upoznavanja sa obrednicima pojedinačnih sakramenata sudionicima su dani i korisni i praktični savjeti. Između ostalog istaknuta je važnost dostojnog i doličnog odijievanja fotografa i snimatelja kod liturgijskih slavlja, važnost prethodnog dogovora s osobom odgovornom za slavlje kako bi se dogovorilo mjesto za fotografa u slavlju te putevi kretanja za vrijeme obreda. Posebno je naglasak stavljen na dijelove obreda i liturgijskih slavlja koji zahtjevaju posebnu sabranost pa je zabranjeno kretanje i fotogrfiranje takvih trenutaka s ciljem da fotograf ili snimatelj ne priječi i ometa komunikaciju zajednice u slavlju.

Ovaj treći seminar zaokružio je teme o kojima je dr. Kopjar govorio prethodne dvije godine; 2017 godine o općenitoj temi Posebnost sarkralnog prostora u dinamici liturgijskih čina zabilježenih kao uspomena na fotografiji i video zapisu koja se 2018. godine konkretizirala u temi Liturgijski prostor i dinamika kretanja te sudionici liturgijskih slavlja. 


FOTOGRAFI I SNIMATELJI KOJI SU SE ODAZVALI NA SEMINAR SU:


Foto studio Plavec - Fiket - Ksenija Plavec - Fiket
Studio Vipro - Stjepan Naranđa, Mario Naranđa
Foto Ivica - Ivana Herić, Renato Herić
Tomislav Koren, fotografski obrt - Tomislav Koren, Nikola Turković
Foto Merlić - Mladen Plešnar
Foto „Milan“, Koprivnica - Milan Fuker, Željko Suton
Prioriti foto Koprivnica - Slobodan Pavlović
Studio Martinez - Martina Strahija Horvat, Matija Horvat, Kruno Tuksar, Igor Županić
Studio M - Miroslav Kolar
Foto DaVu- Darko Vurušić
Jurinec Photography - Marko Jurinec
Puna d.o.o. - Dalibor Strišković
Foto video Frančić - Katarina Frančić
Studio Mlinarić - Tomislav Mlinarić
Gettzy photo - Krešimir Geci
Memento studio - Mario Sabol
Marlon Video i foto studio - Marlon Janiček, Mario Seretinek





 
Goran Damjanić