NaslovnaDjelatnostiFotogalerijeVideoAudioOdjeciKontakt

Dječja spisateljica Sonja Tomić svjedočila svoju vjeru u korizmenoj emisiji "Vjera i nada"

Dječja spisateljica Sonja Tomić svjedočila svoju vjeru u korizmenoj emisiji "Vjera i nada"VARAŽDIN, 10. 3. 2021.
Tradicionalni korizmeni ciklus emisija „Vjera i nada“ sa svjedočanstvima osoba različitih poslanja nastavljen je uoči 2. korizmene nedjelje gostovanjem književnice i spisateljice za djecu Sonje Tomić.

Tjednu emisiju Ureda za pastoral u medijima Varaždinske biskupije „Vjera i nada“ emitirane u subotu 27. veljače na VTV televiziji obilježila je ova osebujna gošća koja je voditeljici Ivani Šimunić u prostorima Radio Marije na zagrebačkom Kamenitom stolu progovorila o svom bogatom životnom i vjerskom putu.

Ova 73-godišnja rođena Dubrovčanka u glavni je hrvatski grad stigla 1964. godine, nakon što je djetinjstvo provela u odsustvu bioloških roditelja, ali u obitelji s puno ljubavi i vjere. Danas je članica Društva hrvatskih književnika. Piše priče, hagiografije i romane za djecu, te članke i pjesme. Osim pisanjem, Sonja Tomić od najranijeg djetinjstva bavi se i slikanjem.

Već s 15 godina počela je pisati pjesme, ali, kako sama kaže, mislila je da ne valjaju. Matematiku i fiziku imala je u 'malom prstu'. Na studiju matematike dogodila joj se tragedija od koje se nije nikada do kraja oporavila. Naime, kada je trebala obraniti diplomski rad, njezin mentor je poginuo u prometnoj nesreći ispred samog fakulteta. Kako priznaje, nije nikad imala snage obraniti taj rad. Poslije je završila hrvatski i njemački jezik i književnost, dok je na Filozofsko-teološkom institutu kod patera Josipa Weissgerbera obranila rad „Odgoj djeteta kroz priču i pjesmu“. 1986. upisala je Katolički-bogoslovni fakultet u Zagrebu.

Punih je 50 godina u braku sa Stjepanom Tomićem. A što je za Sonju Tomić brak, poslušajte u nastavku.
 

"Budnost! Biti budan. Ne zavaravati se. Svaki čovjek ima dar, ali ne umišljati si više nego jesmo. Svaki puta se preispitivati i to nemilosrdno", govori ova dječja spisateljica u svakodnevnom životu.

Sonja Tomić neumorno stvara već 30 godina, objavila više od 30 knjiga i slikovnica za djecu. Piše i riše za djecu te objavljuje radove u nekoliko časopisa i novina, vodi radijske emisije na Radio Mariji i Hrvatskom katoličkom radiju. Uz to, svakodnevno odlazi na svetu misu.

"Pisanje? Znači mi skoro sve. I pisanje i ilustriranje i emisije. Sve mi znači neizmjerno mnogo. Ne znam što će reći Gospodin, ali htjela bih da to mogu raditi do zadnjeg časa", naglašava Tomić.

S tri ju je godine poočim odveo Isusovcima. Kada je započelo prijateljevanje s Bogom, kako molitva održava njezin odnos s Bogom, u kojem biblijskom redku se osjeća kao kod kuće, s kojim svecima posebno prijateljuje te odgovore na druga pitanja pogledajte u drugoj korizmenoj emisiji "Vjera i nada". Sve ostale video i audio materijale koje proizvodi Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije možete pogledati na YouTube kanalu Varaždinske biskupije na koji se besplatno možete pretplatiti.