Od:
Do:

Na svetkovinu Duhova mladi vjernici iz Župe sv. Fabijana i Sebastijana po rukama biskupa Mrzljaka primili svetu potvrdu

Na svetkovinu Duhova mladi vjernici iz Župe sv. Fabijana i Sebastijana po rukama biskupa Mrzljaka primili svetu potvrduVARAŽDIN, 20. 5. 2018.
U nedjelju 20. svibnja, na Nedjelju Pedesetnice, kada Crkva slavi svetkovinu Duhova, mons. Josip Mrzljak, varaždinski biskup, predvodio je svečano misno slavlje u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu tijekom kojeg je podijelio sakrament svete potvrde mladim vjernicima iz Župe svetih Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.

S preuzvišenim ocem biskupom suslavili su mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Ivan Rak, kancelar, kanonici Stolnog kaptola; preč. Mirko Horvatić, preč. Josip Koprek i preč. Damir Bobovec, vlč. Josip Đurin, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana, preč. Mijo Horvat, župnik u miru istoimene župe, te vlč. Nikola Tomašević, biskupov tajnik.

Prije samog euharistijskog slavlja sve je srdačno pozdravio vlč. Đurin, koji je kazao kako na svetkovinu Duhova Crkva slavi svoj rođendan, “pa neka po molitvi i polaganju Vaših ruku, oče biskupe, na krizmanike, doista i oni danas po Duhu Svetom ponovno se rode da mogu svjedočiti istinu, ljubav i svoju vezanost uz Gospodina.”

Biskup je na početku misnog slavlja rekao kako svetkovina Duhova označava 50 dana od Uskrsa, središnje istine kršćanske vjere, Isusove pobjede nad smrću, što znači da je On s nama živ, poručio je biskup. Podsjetio je mons. Mrzljak kako primanje sakramenta svete potvrde nije izolirani događaj u našem životu, već u tom sakramentu počinjemo živjeti, baš kao i u krštenju.

U propovijedi biskup je govorio o trojedinom Bogu, odnosno otajstvu naše vjere koje ljudskim razumom ne možemo razumjeti, nego ga vjerom prihvaćamo.

- Apostoli nisu lako dolazili do vjere, oni nisu mogli shvatiti kako netko može umrijeti i onda ponovno biti živ. Naše ljudsko iskustvo govori da to nije moguće, ali u Isusovom slučaju Bog čini ono što je ljudima nemoguće, pobjeđuje smrt i ulazi u novi život koji i nama obećava i u koji nas vodi. To je bit kršćanskog života, a danas na poseban način razmišljamo kako djeluje taj Duh Božji kojeg Otac i Sin šalju na zemlju. U Djelima apostolskih smo čuli što Isus čini prestrašenim apostolima, kako to nije ljudsko djelo već Božje. Crkva je Božje djelo, a danas slavimo rođendan ove zajednice kojoj pripadamo - jedne Svete Katoličke i Apostolske Crkve. To je ta zajednica koja se rodila u Jeruzalemu 50 dana nakon Uskrsa kada je Isus apostolima poslao svoga Duha. To je taj Duh koji nas poučava i povezuje zajednicu Crkve. Duh koji čini da Božja Riječ bude živa riječ, ali moramo je usvajati i po njoj živjeti. Njegova riječ vrijedi danas jednako kao što je vrijedila u prvom stoljeću i jednako koliko će vrijediti i za mnogo stoljeća. To je ono što mi prema Duhu Svetom trebamo prepoznati - vrijednost Božje Riječi u našem svijetu. Danas će nam se nuditi mnoge druge ljudske riječi koje će se činiti lakšima i manje zahtjevnima. Zato ljudi često idu putem manjeg otpora, nego zahtjevnog života po evanđelju. Isus poziva ljude da idu za njim, ali im ne obećava izvanredne okolnosti, već nam želi pokazati put kada treba uzeti križ i poći za Njim. To je put kada treba snagom Duha Svetoga prepoznati ono što nam On danas govori. Vama mladima će se nuditi i neki drugi putevi. Reći će vam “zašto bi se opterećivali s nečim tako starim, zaostalim, konzervativnim. Živimo u suvremenom i modernom svijetu 21. stoljeća, pa zar si ne bi htjeli malo olakšati život.” To je ta neprestana napast koja se čovjeku nudi. Isus je za sebe rekao: Ja sam Put, Istina i Život. On je stoga istina koju treba neprestano otkrivati. To poučavanje u Duhu Svetome će nas pratiti cijeli naš život. Put kršćanskoga života je neprestani hod kroz ovaj zemaljski život. Hod i onda kada se nosi teret, bolest i križ - kazao je biskup Mrzljak.
 
Goran Damjanić