Od:
Do:

Župa svetih Fabijana i Sebastijana proslavila župne zaštitnike

Župa svetih Fabijana i Sebastijana proslavila župne zaštitnikeVARAŽDIN, 20. 1. 2018.
U subotu 20. siječnja varaždinska Župa svetih Fabijana i Sebastijana proslavila je svoje nebeske zaštitnike, čime je započela ovogodišnja  fabijanska osmina koja će trajati do 27. siječnja, a bit će u znaku Blažene Djevice Marije. Tako će gostujući svećenici, koji će kroz osam dana predvoditi euharistijska slavlja u ovoj župi, u svojim propovijedima i nagovorima progovoriti o Mariji - Kristovoj i našoj majci kao o Službenici riječi, uzoru vjere, službenici života, zatim o Marijinom djevičanstvu, o njezinih sedam žalosti, pobožnosti krunice te o njenim ukazanjima u Fatimi i Lurdu.

Prvog dana Fabijanske osmine, odnosno na sam blagdan svetih Fabijana i Sebastijana, središnje večernje misno slavlje u crkvi Dobroga Pastira predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Na početku euharistijskog slavlja sve su srdačno pozdravili domaći župnik vlč. Josip Đurin i biskup Mrzljak s kojima su slavili župnici varaždinskih župa te drugi svećenici Zapadnovaraždinskog dekanata.

U svojoj propovijedi sabranim vjernicima otac biskup je govorio o tome kako se na blagdan župne zajednice valja prisjetiti da Crkva živi na jedan drugačiji način od zemaljskih institucija, odnosno da ne broji ono vidljivo, već ono što nije od ovoga svijeta.

- Župna zajednica živi snagom Duha Svetoga, tj. snagom vjere koja je u nama članovima te Crkve. Dobro je da župni blagdan bude vrijeme kada ćemo razmišljati o svojoj vjeri i kada ćemo se duhovno obnoviti. Zato je i ova fabijanska osmina svojevrsna duhovna obnova. Kao što i tijelo moramo uzdržavati hranom i pićem, tako nam je potrebna i duhovna obnova. Uz svetu misu i molitve, potrebni su nam i tzv. duhovni vitamini naše vjere. Oni će jačati naš duhovni život, a ovakvi događaji u župi su vrijeme kada se pitamo kakve vitamine u vjeri trebamo uzimati kako bi naša vjera bila čvrsta. U tome nam mogu poslužiti primjeri mnogih ljudi u 20 stoljeća povijesti Crkve, poput Fabijana i Sebastijana koje danas slavimo, a koji su jedni od prvih svjedoka naše vjere. Situacija danas nije mnogo drugačija, možemo ići različitim putevima kroz život; možemo slušati Isusa i ići njegovim putem ili slušati one koji tvrde kako je taj put zastario i kako valja ići nekim drugim putem. Zato je važno potražiti vrijednosti na putu kojeg je zacrtao sam Gospodin Isus i kojeg su mnogi slijedili. Dakako, kada govorimo o primjerima iz života svetaca, ne možemo mimoići prvu i najvažniju vjernicu, Mariju. Čovjek bi pomislio da već znamo o njoj sve. Ali zaista o Mariji i njezinoj vjeri nikad dosta. Za izvršit Božju volju poput Marije nije bilo lako ni jednostavno. Pogotovo je najteži trenutak bio, čuli smo u današnjem evanđelju, trenutak kada je stajala pod križem i opraštala se od svog Sina vidjevši što zlo može učiniti čovjeku. Takva situacija odbacivanja Isusa se događa kroz cijelu povijest Crkve, pa i dan danas. Zato slijediti Marijin primjer toliko važan. Kao što se svaka majka brine za svoju djecu, tako se i Marija brine za nas - poručio je u homiliji mons. Josip Mrzljak.

Tijekom preostalih dana Fabijanske osmine euharistijska slavlja predvodit će preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu;  vlč. Josip Starčević, župnik u Novoj Rači i Nevincu; vlč. mr. Darko Rogina, župnik u Rakovcu; vlč. mr. Ivan Grbešić, župnik u Sisku;  vlč. Ivica Budinšćak, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih djelatnika u Zagrebačkoj nadbiskupiji; vlč. Goran Bužak, prefekt u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu te preč. Domagoj Matošević, rektor Nacionalnog Svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici

 
Goran Damjanić