Od:
Do:

Svečanim misnim slavljem završena proslava osnutka Župe svetih Fabijana i Sebastijana

Svečanim misnim slavljem završena proslava osnutka Župe svetih Fabijana i SebastijanaVARAŽDIN, 30. 11. 2017.
Varaždinska Župa svetih Fabijana i Sebastijana četiri je dana proteklog tjedna duhovnim sadržajima obilježavala 38. obljetnicu svoga osnutka te 10. obljetnicu posvete župne crkve Dobroga Pastira. Glavna svečanost bilo je euharistijsko slavlje koje je u ovoj najmlađoj varaždinskoj crkvi u četvrtak 30. studenoga predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Za ovu proslavu vjernici su se pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio vlč. Ivica Cujzek, prefekt Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Od ponedjeljka do srijede, 27. do 30. studenoga, vlč. Cujzek je govorio prisutnima o tri teme: “Crkva - mjesto molitve”,”Crkva - mjesto zajedništva” i “Crkva - mjesto opraštanja”.

Svečano misno slavlje u četvrtak okupilo je velik broj vjernika. Uz oca biskupa, slavili su domaći župnik vlč. Josip Đurin, kao i vlč. Mijo Horvat, prvi župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana koji je ljetos umirovljen te ostali svećenici iz dekanata. Vlč. Đurin je zaželio dobrodošlicu mons. Mrzljaku koji je prije 10 godina blagoslovio tada novoizgrađenu župnu crkvu. Biskup se zahvalio na dobrodošlici te na početku misnog slavlja sve vjernike podsjetio kako su prije 10 godina kod blagoslova crkve u oltar ugrađene moći blaženog Alojzija Stepinca.

U homiliji je biskup rekao kako je za svaku crkvu, pa tako i ovu Dobroga pastira dovršenu prije deset godina, najvažnije napraviti dobre temelje. Ti temelji su duboko u zemlji, ali su itekako važni da bi se crkva mogla sagraditi, kazao je mons. Mrzljak. Mislio je otac biskup pritom i na temelje na kojima zidamo našu živu Crkvu.

- Sveti Pavao u poslanici Korinćanima kaže: “Braćo, Božja ste građevina...Mudri graditelj postavi temelj, a drugi naziđuju. Vi pazite kako naziđujete”. Naglasak je na tome da na toj Božjoj građevini, a to smo mi ljudi, trebamo paziti kako zidamo. Temelj je važan, a on je Isus Krist, kaže sveti Pavao. Ako bismo taj temelj maknuli, tada bi građevina našeg života mogla zaista propasti. Zato je jako važno da shvatimo da je temelj ljudskoga života onaj koji nam daje život, Bog. Isto tako, On je taj koji nam je dao nacrte građevinu. Sigurno da nam pomaže taj Graditelj koji nam je dao nacrte po kojima treba živjeti. Ovu crkvu nismo gradili samo da u njoj budu kako treba graditi i živjeti naš život kako bismo bili danas-sutra dobri ljudi. Potrebno je gledati te nacrte, a njih nam daje vjeronauk. Isusovi savjeti iz evanđelja su propisi kojih se čovjek mora držati da bi građevina, a to je sam čovjek, izrastao u dobru osobu na kojoj bi se gradilo dobro društvo. Gradnju ove crkve zato zaista možemo usporediti s Božjom građevinom. Prvi koji su shvatili na kojim temeljima treba graditi tu građevinu, dakako su Isusovi učenici. Baš danas slavimo blagdan apostola Andrije, jednog od dvanaestorice, koji je rekao svom bratu Petru kako su pronašli Mesiju. Mogli bismo reći da je Andrija tada otkrio temelj na kojem valja graditi ljudski život. Isus je došao na Zemlju upravo radi toga da nam pokaže kako se gradi ta građevina ljudskoga života. Na nama je sada da to primijenimo, svatko u svom životu. Svatko od nas je različit i na svoj način izgrađuje sebe u Božju umjetnine, već da se u njoj sastajemo, mi kao živa Crkva i tako izgrađujemo sebe u Crkvi. Isus Krist koji nas okuplja je temelj i moramo paziti da tu gradnju stalno nadograđujemo, da je ne zanemarujemo. Dogodi se, nažalost, u životu kod mnogih kršćana da zanemare gradnju samoga sebe. Tada od čovjeka nastaje ruševina. Zato, slaveći danas ovu posvetu crkve, ovo je prigoda da razmišljamo o tome kako mi gradimo Božju građevinu i kako rastemo na temelju koji se zove Isus Krist - poručio je biskup Josip Mrzljak.
 
Goran Damjanić