Od:
Do:

Biskup Josip Mrzljak predvodio slavlje svetkovine Svih svetih: “Pozvani smo ići putem svetosti”

Biskup Josip Mrzljak predvodio slavlje svetkovine Svih svetih: “Pozvani smo ići putem svetosti”VARAŽDIN, 1. 11. 2018.
Na svetkovinu Svih svetih, u četvrtak 1. studenoga, varaždinski biskup Josip Mrzljak predvodio je sveto misno slavlje u crkvi Dobrog Pastira, u Župi svetih Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.

U zajedništvu s biskupom suslavilo je desetak svećenika Varaždinske biskupije, među kojima su bili kanonik Stolnog kaptola preč. Mirko Horvatić, kancelar preč. Ivan Rak, župnici varaždinskih gradskih župa, gvardijani samostana i drugi svećenici.

Prije početka svetog euharistijskog slavlja domaći župnik Josip Đurin, sve je srdačno pozdravio te poručio kako na svetkovinu Svih svetih želimo moliti za sve nas koji smo na ovome svijetu kako bismo i mogli koračati stazom svetosti. Mons. Josip Mrzljak je na početku misnog slavlja kazao kako smo već krštenjem krenuli putem svetosti.

U svojoj propovijedi u ispunjenoj crkvi Dobroga pastira biskup Mrzljak je govorio o, vrlo često medijski, iskrivljenoj slici svijeta u kojem živimo. Mnogo se priča i sluša o negativnostima, ali postoji i druga slika svijeta koja je medijski manje prikazana, kazao je preuzvišeni otac biskup.

- No, zlo nije većina, većina je ono što je dobro, većina je u onim ljudima koji žele ići putem dobra. Upravo današnja svetkovina Svih svetih, kada se spominjemo onih koji su živjeli prije nas i koji su se trudili živjeti pobožno, otkriva nam jednu drugu sliku ovoga svijeta. Kada govorimo o zlu u svijetu, moramo reći kako zlo ne dolazi izvana, već se ono rađa u čovjeku. Zlo se rađa u našem srcu i mislima. Zlo se događa kada čovjek ne nastoji suzbiti zlo i ne želi ići putem svetosti. Ne smijemo se preplašiti te riječi svet i misliti kako je svetost namijenjena nekom drugom. Svetost je itekako prisutna u našem životu. Po krštenju su nas naši roditelji uputili da idemo putem svetosti. Put svetosti je kada želimo prepoznati sve ono dobro u čovjeku koje želimo i sami činiti. Svetost nije u činjenju nekih velikih stvari, već činiti mala djela svetosti. Zbog toga nam je svetost blizu. Zato bi i naša medijska slika trebala više prepoznati dobro i sveto u našemu društvu. Ima svakako poteškoća u društvenom i obiteljskom životu, ali isto tako ima i svetih obitelji, onih koje poštuju život. Obitelji koje u sakramentu ženidbe pronalaze smisao zajedničkog života i vrijednosti života od njegova začeća do prirodne smrti. Ako nam netko kaže da ima mržnje u našemu društvu, mi moramo odgovarati da ima i ljubavi i dobrote. Želimo naglasiti ono što je sveto - poručio je mons. Mrzljak.

Govorio je nadalje i o tradiciji odlaska na groblje na svetkovinu Svih svetih. Naglasio je važnost duhovne dimenzije koja se često zanemaruje kada se u prvi plan stavlja raskoš cvjetnih aranžmana ili svjetala.

- Odlazak na groblje ne bi trebao biti samo polaganje cvijeća i svijeća, već se mora govoriti o tome što se događa u nama kada odlazimo na grob najmilijima. Pokušajmo naučiti nešto od odlaska na grob. Ako ništa drugo, možemo naučiti o prolaznosti života te kako se isplati biti dobar čovjek. Možemo naučiti o onome što nam Isus govori kada kaže ‘blago siromasima duhom, jer njihovo je Kraljevstvo Nebesko’. To znači da bi čovjek trebao osjećati svoje siromaštvo bez obzira na to koliko bio pametan ili učen. Ne smijemo zaboraviti da je čovjek uvijek siromašan u odnosu prema Bogu, a Bog je tada onaj koji može obogatiti čovjeka i činiti dobro u njemu. No, sve je na nama, moramo dozvoliti Bogu da čini dobro u nama. Želimo nasljedovati sve ono što je Božje. Kako li je samo važan mir. Ne samo svjetski mir, već i mir u našoj zajednici, u susjedstvu, obitelji, među ljudima. Svojom dobrotom, ljubavlju i opraštanjem možemo biti nosioci mira. Euharistija je susret cijele Crkve; nas koji smo u vremenitom životu i onih koji su proslavljeni u Nebu. Slaveći današnju svetkovinu pozvani smo ići putem svetosti. Ne smijemo se prestrašiti i misliti kako to nije nešto za nas. Svi smo pozvani. Krštenje nije samo obred i upisivanje u Maticu krštenih, već danas i svaki dan živimo svoje krštenje. To je ono zajedništvo koje povezuje nas na zemlji i one koji su proslavljeni u Nebu - kazao je biskup.

Pjevanje je tijekom misnog slavlja predvodilo Pjevačko društvo “Arka”, a nakon euharistije uslijedila je procesija vjernika i svećenika prema središnjem križu na varaždinskom groblju uz pjesmu i molitvu za pokojne uz blagoslov groblja.
 
Goran Damjanić