Od:
Do:

Biskup Radoš predvodio slavlje Svih svetih: "Isus nas poziva da život izgradimo na slici Kraljevstva Nebeskoga"

Biskup Radoš predvodio slavlje Svih svetih: "Isus nas poziva da život izgradimo na slici Kraljevstva Nebeskoga"VARAŽDIN, 1. 11. 2020.
Varaždinski biskup, mons. Bože Radoš, predslavio je na svetkovinu Svih svetih, u nedjelju 1. studenoga, svečanu euharistiju u crkvi Dobrog Pastira, u Župi svetih Fabijana i Sebastijana, u Varaždinu.

U zajedništvu s biskupom Radošem bio je mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, kao i desetak drugih svećenika naše mjesne Crkve. Biskup Radoš je na početku misnog slavlja vjernicima poručio kako su naše misli i oči vjere na svetkovinu Svih svetih usmjerene prema neizmjernome mnoštvu koje slavi Jaganjca. Dodao je biskup u uvodu slavlja da ne samo da smo usmjereni prema njima, nego želimo i mi biti dio te povorke koja slavi Gospodina.

U svojoj propovijedi u crkvi Dobroga Pastira mons. Bože Radoš je naglasio kako je svetkovina Svih svetih blagdan zajedništva i ljubavi. Podsjetio je biskup u svom razmatranju na prošlotjednu evanđeosku poruku Isusa u kojoj nam je izrekao prvu i najvažniju zapovijed; “Ljubi Gospodina Boga svoga svim svojim umom, srcem i dušom". Ljubi ga potpuno, a svoga bližnjega ljubi kao samoga sebe.

- U ovoj Isusovoj zapovijedi blista se i današnji blagdan, blagdan svetosti - poručio je biskup Radoš.

Razmatrajući o Svima svetima biskup je rekao kako slavimo našu braću i sestre u vjeri koji su putovali ovom zemljom, a bili su svojim životom čvrsto naslonjeni na Boga. Dodao je mons. Radoš da su sveci tijekom svog zemaljskog života imali potpuno povjerenje u Boga, stavivši svoj život u njegove moćne ruke. Stavili su u njegove ruke svoju nadu da imaju život koji neće propasti, pojasnio je biskup.

- Sveti su ljubili Gospodina svim srcem, svom dušom i svim umom svojim. Ono što ide preko granice ovoga svijeta, što ne ostaje ovdje, jest ljubav potpuna. Božja blizina ih je tako očistila da sada mogu potpuno Boga ljubiti. A u onima koji potpuno Boga ljube odzvanja i druga Isusova zapovijed; ‘ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga’. Ljubi one koji su ti blizu, koji su blizu tvoga srca i tvoje nutrine - dodao je biskup u homiliji.

Isusov pečat na nama označava pastira koji svoj život daje za svoje ovce, kazao je biskup. Njegov prvi i temeljni pečat je da postaje sluga svima, da bi time pokazao ljubav prema drugima. Ljubav i služenje idu ruku pod ruku, pojasnio je biskup, dodavši da nema zajedništva bez služenja. Svoj je pečat, poručio je biskup Radoš, Isus u svojih osam blaženstava (Mt 5, 1-12a) ostavio svima nama poput Ustava. To je program njegova djelovanja izrečen, kazao je biskup, tako jednostavno i jasno.

- Osam blaženstava je pečat Isusova života i oni koji slušaju njegove riječi znaju da Isus govori o sebi, da ono što govori kao cilj našega života - on već živi. Poziva svoje učenike da uzmu to pravilo života i stave kao pečat u svoju dušu. Isus sve nas poziva da cijeli svoj život izgradimo na ustavu blaženstava; slici novoga života, slici Isusa i Kraljevstva Nebeskoga. Naši sveti koje danas slavimo imali su ovaj ustav kao sliku svoga života - poručio je varaždinski biskup te završio homiliju riječima svete Majke Terezije “svi smo mi pozvani na svetost, da rastemo u svetosti”.

Na kraju svete mise domaći župnik, vlč. Ivica Cujzek, zahvalio je biskupima te svim svećenicima, vjernicima i pjevačima na dolasku na slavlje. Pjevanje je tijekom misnog slavlja predvodilo Pjevačko društvo “Arka”.

Nakon svečane euharistije biskup Radoš je kod glavnog križa na Gradskom groblju u Varaždinu predvodio molitvu za pokojne uz blagoslov grobova.
 
Goran Damjanić