Od:
Do:

Biskup u miru Josip Mrzljak u katedrali predslavio svetu misu na Dušni dan

Biskup u miru Josip Mrzljak u katedrali predslavio svetu misu na Dušni dan VARAŽDIN, 2. 11. 2020.
Mons. Josip Mrzljak, biskup u miru, predslavio je na Dušni dan, u ponedjeljak 2. studenoga, sveto misno slavlje u varaždinskoj katedrali Uznesenja BDM.

Tradicionalno se tijekom misnog slavlja molilo za poginule i nestale hrvatske branitelje, a na svetoj su misi bili prisutni djelatnici Policijske uprave varaždinske te članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma.

U zajedništvu s našim umirovljenim biskupom Mrzljakom bili su kanonici Stolnog kaptola Blažene Djevice Marije na nebo uznesene i drugi suradnici iz biskupijskih ureda. U uvodu misnog slavlja biskup Mrzljak je podsjetio okupljene vjernike u varaždinskoj katedrali kako se na Dušni dan na poseban način želimo sjetiti i moliti za naše pokojne. Dodao je biskup Mrzljak kako su naši najmiliji, čije smo grobove posjetili dan ranije na svetkovinu Svih svetih, živi u euharistiji jer ona je susret sa živim Kristom.

U homiliji je mons. Josip Mrzljak razmatrao nad time kako čovjek 21. stoljeća razmišlja o smrti kao sastavnom dijelu našega života. Podsjetio je stoga biskup Mrzljak kako bismo se mi kršćani trebali odnositi prema smrti u svjetlu Božje Riječi. Živimo li dakle ili umiremo – Gospodinovi smo  (Rim 14,14).

- I život i smrt su Božji. Kao kršćani znamo kako trebamo živjeti, a kad umiremo molimo Božju prisutnost u tom važnom trenutku. U tome nam je Isus bio, ne samo onaj koji nas poučava, nego i onaj koji nam primjerom pokazuje kako se hrabro prihvaća završetak ovog vremenitog ljudskog života kada ulazimo u vječnost. A kako se prihvaća Božja volja - to nam govori Božja Riječ koja je upućena nama sada. Ona ne može biti samo dio prošlosti, već je itekako živa - poručio je biskup Mrzljak te, govoreći o smrti, spomenuo hrvatske branitelje i mučenike Crkve koji su dali svoje živote za slobodu i moralne vrijednosti.

U svojoj je propovijedi biskup Mrzljak vjernicima poručio i kako Crkva, kao zajednica kojoj svi pripadamo, nije samo ovaj vidljivi dio na zemlji, već su to i oni proslavljeni na Nebu - Svi sveti.

- To je Crkva - mi na zemlji, proslavljene duše u Nebu i one u Čistilištu - to je zajedništvo Crkve u kojem molimo. Gledamo ih očima vjere da bismo i mi mogli ići tim putem. Molimo za njih, ali isto tako molimo za sve nas, da i mi poput njih hrabro idemo ovim životnim putem, da svojim životom, poput Krista, svjedočimo istinu Božje Riječi - završio je biskup u miru Josip Mrzljak.
 
Goran Damjanić