Od:
Do:

Proslava svetkovine Duhova i podjela sakramenta svete potvrde u varaždinskoj katedrali

Proslava svetkovine Duhova i podjela sakramenta svete potvrde u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 9. 6. 2019.
Svetkovina Duhova svečano je proslavljena 9. lipnja u varaždinskoj katedrali gdje je mons. Josip Mrzljak tokom svečanog euharistijskog slavlja podijelio sakrament svete potvrde vjeroučenicima varaždinske Župe sv. Josipa.

Na svetoj misi suslavili su i molili izljev Duha Svetoga nad okupljene krizmanike kanonici Stolnog kaptola; mons. Antun Perčić, generalni vikar, preč. Mirko Horvatić i preč. Josip Koprek, zatim preč. Ivan Rak, kancelar, vlč. Ivan Žmegač, župnik Župe sv. Josipa te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Prije početka misnog slavlja župnik Žmegač i predstavnici roditelja pozdravili su Oca biskupa i zahvalili mu što će danas po njegovim rukama njihova djeca primiti puninu Duha Svetoga.

Započinjući misno slavlje biskup Mrzljak je pozdravio sve okupljene svećenike, krizmanike, kumove, roditelje i vjernike, župljane župe sv. Josipa čiji ovogodišnji krizmanici će primiti sakrament svete potvrde u katedrali, majci svih crkava. Biskup je podsjetio kako je svetkovina Duhova, uz Uskrs i Božić, najveća svetkovina u Katoličkoj Crkvi, te ju slavimo kao početak, rođendan Crkve. Dok je pozvao vjernike da mole za današnje krizmanike biskup je naglasio kako je ovo slavlje prilika da svi okupljeni obnove i ponovno ispovijede svoju vjeru obilježenu i potvrđenu neizbrisivim pečatom sakramenata krštenja i potvrde koje su već primili.

U svojoj je pak propovijedi biskup govorio o značenju silaska Duha Svetoga nad apostole na dan Pedesetnice, ali i značenju Duha Svetoga u dvotisućljetnom životu Crkve i svakoga vjernika pojedinačno. Duh Sveti preobrazio je apostole koji postaju novi ljudi, na dan Pedesetnice nastaje nešto novo, nastaje Crkva, jedna zajednica u svijetu koja nije od svijeta, ali živi u svijetu. Upravo činjenica da je Crkva i božanska donosi puno izazova u suživot Crkve i suvremenog društva.

Govorio je nadalje mons. Mrzljak o ulozi Duha Svetoga u životu Crkve. On prije svega poučava kao što je Isus obećao: „Duh Sveti će vas uvesti u svu istinu…dozivati Vam u pamet sve što sam vam ja rekao“. U tom kontekstu biskup je istaknuo važnost učenja i znanja o svojoj vjeri, potrebno je poznavati svoju vjeru, moći govoriti o svom Bogu i živjeti u ovom svijetu kao vjernik. Biskup se osvrnu i na suvremeno društvo koje često govori da je nauk Crkve zastario, da nije suvremen, prilagođen današnjem vremenu. Ali mi govorimo o temeljnim vrijednostima koje ne mogu zastarjeti i pripadati prošlosti, no njihova se aktualnost za svako vrijeme prepoznaje djelovanjem Duha Svetoga, rekao je biskup. Suvremeni svijet u mnogočemu ide naprijed, ali je pitanje napreduje li u dobroti, ljubavi, poštenju, istini. Crkva je čuvarica tih vrednota koje je primila od Isusa Krista i koje treba svjedočiti u ovome svijetu.  A sve to može samo u snazi Duha Svetoga. Krizmanicima je mons. Mrzljak poručio kako primanje sakramenta Duha Svetoga nije vrhunac vjere, nego tek početak jer od danas u snazi Duha Svetoga čine Crkvu živom zajednicom Božjeg naroda na zemlji.

Nakon propovijedi uslijedila je podjela sakramenta svete potvrde.

Na kraju misnog slavlja vlč. Žmegač još je jednom zahvalio svima koji su doprinijeli ljepoti slavlja te zaželio krizmanicima da od danas budu hrabri, javni svjedoci svoje vjere pozvavši ih da nastave biti aktivni članovi svoje župne zajednice posebno na nedjeljnom euharistijskom slavlju.

Biskup Mrzljak na kraju slavlja čestitao je krizmanicima, njihovim roditeljima i obitelji te pozvao sve okupljene da čuvaju i vrednuju obiteljsko zajedništvo jer je obitelj temeljna zajednica Crkve i društva. Zahvalio je svima koji su poučavali u vjeri i pripremali krizmanike za današnji dan, a posebno vlč. Žmegaču, župniku župe sv. Josipa na Banfici.

Anita Treščec