Od:
Do:

Na svetkovinu Duhova biskup Bože Radoš predslavio misno slavlje uz podjelu sakramenta svete potvrde

Na svetkovinu Duhova biskup Bože Radoš predslavio misno slavlje uz podjelu sakramenta svete potvrdeVARAŽDIN, 23. 5. 2021.
Varaždinski biskup, mons. Bože Radoš, predslavio je na svetkovinu Duhova, u nedjelju 23. svibnja, sveto misno slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo.

Događaj je bio posebno radostan za mlade vjernike iz Župe svetog Vida u Varaždinu, učenike varaždinske Druge osnovne škole, koji su tijekom euharistije primili sakrament svete potvrde. Otkako je, naime, osnovana Varaždinska biskupija 1997. godine, zaživjela je tradicija da jedna župna zajednica na svetkovinu Pedesetnice hodočasti u varaždinsku katedralu te ondje po rukama biskupa njezini krizmanici prime pečat dara Duha Svetoga.

U zajedništvu s našim mjesnim biskupom na svetoj misi bili su župnik Župe svetog Vida, fra Mirko Kemiveš, župni vikar fra Dejan Lecić, te vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa.

Na početku misnog slavlja biskup je kazao kako se svi zajedno radujemo s ovogodišnjim firmanicima te smo im molitvena potpora kako bi mogli primiti Duha Svetoga i kroz život ići snažni i ohrabreni.

U svojoj propovijedi na Nedjelju Pedesetnice biskup Radoš je podsjetio kako nas ona želi vratiti na Izvor, početak svega onoga što stoji u duši današnjega dana. To je ono što se dogodilo prije 50 dana, kada je Isus ustao iz groba. Događaj je to koji je obilježio povijest svakoga čovjeka, poručio je varaždinski biskup.

Danas, kada Duh Sveti silazi na apostole, započinje život Crkve, podcrtao je biskup te dodao kako slaveći rođendan Crkve, postajemo svjesni da je ta ‘rijeka ljubavi’ i danas živa zahvaljujući snazi Duha Svetoga koji stoji na njezinu početku.

- Duh Sveti će stajati iza vas. On će biti ona snažna ruka nade na vašem ramenu koja će vas voditi da idete po svem svijetu i ne bojite se. Duh Sveti će biti šaptač koji će vam govoriti kamo trebate ići. Dvanaestorica apostola u dvorani Posljednje večere nisu znali kamo trebaju ići, ali dolazi im Onaj koji ima plan za čovjeka i čovječanstvo - kazao je u homiliji mons. Bože Radoš.

U nastavku propovijedi, biskup je mlade vjernike vratio u dvoranu Posljednje večere gdje su primili Duha Svetoga. Podsjetio ih je na apostole koji su sve čuli i sve znali, ali su i dalje bili ‘mrtvi’. Treba im jedan dar vjere koji će ih pokrenuti, nastavio je biskup Radoš.

- One koji nemaju vjere ne možemo kriviti jer vjera je dar Božji. Mi vjernici koji smo osjetili Božju snagu ne možemo im ništa predbaciti. Ono što možemo jest sklopiti ruke i kazati “Bože daj im dar vjere. Nađi spremne da pođu putem kojim ti želiš”. I apostoli nam govore koliki je vjera dar. U dvorani Posljednje večere nešto se počelo gibati. Vjetar koji pokreće dat će učenicima novu svježinu. Kada izlaze iz dvorane, prvo što primjećuju jest da imaju dobar jezik. Mogu toplinom govoriti da ih svi razumiju. To je “prajezik” koji je tako duboko upisan u čovjeka i koji svatko razumije. Problem za nas ljude nije jezik, već razni nesporazumi kada se s drugima ne razumijemo ili nismo na istoj valnoj dužini. Možda je problem u tome što ne primamo riječi drugih kao nešto istinito i dobro. Apostoli vide i osjećaju da ih drugi razumiju. Druga stvar, oni su po izlasku iz dvorane Posljednje večere i primanja Duha hrabri ljudi. Dobili su od Duha Svetoga hrabrost koju do tada nisu imali. Nije to ljudska hrabrost, već Božja. Znaju da netko stoji iza njih, netko moćan i snažan, zahvaljujući kome će moći svjedočiti istinu da pođu putem života i radosti. To želim poručiti i vama danas, dragi krizmanici. Da vam Gospodin dadne takav jezik koji govori iz duše i srca. Često se bojimo da će nam Bog uzeti nešto od naše slobode, da će pomrsiti naše planove i da nećemo više imati puninu života. Ma nemojte se bojati Onoga koji stoji na početku vašega života. Nismo sami. Bog nam danas govori da idemo hrabro kroz život, jer njegova nas topla ruka prati. Božja smo djeca i on ima plan za nas. Osim toga, želim vam poručiti da budete hrabri. Mogu doći teškoće, muke, udarci ili izrugivanja, ali budite spremni i to podnijeti. Zašto? Zato što imate duboku vjeru da ona istina koju u sebi nosite je vrijedna života. Pozivam vas stoga da budete hrabri i svoju vjeru svjedočite, ne toliko riječju, već ljubavlju koja se širi na različite načine. Pozivam vas da u Crkvi budete znak. Da budete oni kroz koje će Duh ponovno zapuhati i donijeti svježinu da cijela Crkva proživi novu radost i novi silazak Duha Svetoga - poručio je na kraju homilije krizmanicima Druge osnovne škole na svetkovinu Duhova varaždinski biskup Bože Radoš.

Na kraju svečanog misnog slavlja riječi zahvale uputio je župnik kod varaždinskih kapucina, fra Mirko Kemiveš. “Molimo svi da Duh Sveti, koji je Duh zajedništva, učvrsti našu vezu s našim pastirom i pomogne nam da možemo u svojim župama živjeti kršćanskim životom”, poručio je fra Mirko te zamolio Boga da krizmanici ‘napreduju u Duhu i milosti pred Bogom i ljudima, da im ovaj čin bude poticaj da postanu svakim danom još bolji ljudi i kršćani, svjedoci Uskrsnuloga Krista i njegova vječnog Kraljevstva. Budimo svi zajedno povezani u Duhu Svetome’.

Biskup je prije završnog blagoslova firmanicima poručio kako su u katedrali, majki svih crkava, u kojoj su primili darove Duha Svetoga, uvijek dobrodošli.
 
Goran Damjanić