Od:
Do:

Biskup Mrzljak na Duhove s krizmanicima: "Pozvani ste surađivati s Duhom Svetim i činiti dobro"

Biskup Mrzljak na Duhove s krizmanicima: "Pozvani ste surađivati s Duhom Svetim i činiti dobro"VARAŽDIN, 4. 6. 2017.
U nedjelju 4. lipnja varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je svečano euharistijsko slavlje povodom svetkovine Duhova koja se u Katoličkoj crkvi slavi u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole u Jeruzalemu 50 dana nakon Kristova Uskrsnuća.

Ove je godine ova svetkovina bila posebna za 45-ero mladih iz župe Biškupec, koji su u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na Nebo upravo na taj dan primili pečat dara Duha Svetoga. Naime, svake godine krizmanici iz jedne od župa grada Varaždina svoj sakrament svete potvrde primaju u Varaždinskoj katedrali.

Ovog će proljeća oko 3 500 krizmanika u gotovo 90 župa Varaždinske biskupije primiti sakrament svete krizme, odnosno sedam darova Duha Svetoga: mudrost, razum, savjet, jakost, znanje, pobožnost i strah Božji. Svima njima, ali i ostalim krizmanicima koji su ove godine primili ovih sedam darova Duha Svetoga koje nam je Isus obećao, biskup je u nedjelju kazao kako ovim činom potvrđujemo svoje krštenje.
 
- Ojačani Duhom Svetim želimo ići putem krštenja. Želimo ići onim putem kojim su nas roditelji usmjerili. To je dobar i pravi put, ali on nije lagan. On je težak i naporan, ali to jest pravi put. Svjesni smo da ponekad zalutamo s tog puta, zato zamolimo Boga da nam oprosti ta naša lutanja i slabosti - poručio je otac biskup.

Na svetkovinu Duhova uz mons. Mrzljaka svetu misu u katedrali suslavili su generalni vikar mons. Antun Perčić, tajnik varaždinskog biskupa vlč. Nikola Tomašević, preč. Mirko Horvatić, preč. Josip Koprek, preč. Mario Kopjar, vlč. Tomislav Dodlek, župnik župe Uznesenja BDM iz Biškupca i fra Vjekoslav Kocijan.
 
Krizmanici su se tijekom cijele školske godine za primanje ovog sakramenta pripremali kako u školi, tako i putem župnog vjeronauka, a osim školskog i župnog vjeronauka nezamjenjivu ulogu u njihovom vjerskom odgoju imaju roditelji te vjerski život u obitelji: molitva, polazak na svetu misu, razgovor o vjeri, vjerski primjer roditelja itd. U svojoj je homiliji biskup Mrzljak svim okupljenima u katedrali, a posebno krizmanicima, ponovio je kako u liturgijskoj godini mi kršćani slavimo tri velike svetkovine koje sadrže glavne istine naše vjere - Božić, Uskrs i Duhove.
 
- Svetkovina Duha Svetoga je ono za što su učenici molili Isusa i pitali se: “Kako ćemo bez tebe?”. On im je rekao: “Ne bojte se - ja ću biti s vama.” Dalje im je rekao: “Kako mene šalje Otac, tako i ja šaljem vas.” Taj Duh Sveti, on će vas uvoditi u svu istinu. I tu je početak zbog kojeg danas svi slavimo svoj rođendan. Rođendan Crkve, zajednice kojoj pripadamo po krštenju, u koju želimo punije ući upravo po sakramentu Svete Potvrde. Želimo poput Isusovih učenika biti zajedno da bismo primili tu snagu Duha Svetoga. Učenici su bili zajedno u molitvi s majkom Marijom. Marija je važan dio molitelja na početku, jer su prvi učenici molili upravo s njom. Molitva znači biti povezan s Bogom. Biti otvoren Bogu da On može u čovjeku djelovati. Čovjek može reći Bogu: “Ne, ja te ne trebam!” To se čini danas, a činilo se i kroz cijelu povijest, pogotovo u Isusovo vrijeme. I onda kada su apostoli svjedočili rekavši “Isus je živ, uskrsnuo je”, mnogi nisu vjerovali. Tako čovjek može ponekad zaboraviti na obećanje koje je dao Bogu, ali tada Riječ Božja postane mrtva. No, Duh Sveti je Duh životvorac, onaj koji oživljava Riječ. Isusovi učenici išli su u Njegovu školu tri godine. Puno toga su doživjeli, no kada je Isus otišao, bili su u strahu, nisu znali kako dalje. Tada dolazi Duh koji ih “oživljava” i oni se sastaju svake nedjelje i spominju se onoga što su s Kristom doživjeli, da bi kasnije Matej, Marko, Luka i Ivan zapisali, da bismo mi danas imali riječi Svetog Evanđelja. Sveto Pismo nije za nas samo neki povijesni zapis, već su tu žive riječi života. Ali te riječi po nama moraju zaživjeti. No, to ne mogu našim ljudskim sposobnostima. Nisu dvanaestorica apostola imala sposobnosti da mogu sami nešto učiniti. Oni su bili obični ribari, nisu imali bogatstva ni znanja, vjerojatno su bili i nepismeni. Čovjek bi pomislio što mogu protiv velikog Rimskog Carstva i velikog bogatstva. I zaista, da su se uzdali samo u svoje ljudske snage, ne bi mogli ništa. No, stavili su se u službu Onome koji može sve. To je taj misterij zajedništva Crkve kojeg je Isus utemeljio na ljudima. Duh Sveti je taj koji oživljava Crkvu. To je ta sila koja nas danas na tisućama i tisućama mjesta diljem svijeta okuplja. Ta sila Duha Svetoga koji čini da je Crkva živi organizam. Ona nije društvo u koje se čovjek učlanjuje, već zajednica utemeljena na Isus Kristu koju vodi Duh Sveti po ljudima, po nasljednicima apostola, po Petrovom nasljedniku u Rimu. Svaki od nas može biti taj koji je poslan ići po ovom svijetu. Često možemo doći u napast da ne molimo ili nedjeljom ne odlazimo na misu. Čovjek koji nema svoju savjest, čini zlo. A da bismo činili dobro, potrebna nam je snaga Duha Svetoga. Zato primajući ovaj sakrament svete potvrde, osvijestimo si kako smo pozvani surađivati s Duhom Svetim i činiti dobro u ovom našem svijetu - poručio je krizmanicima mons. Josip Mrzljak.
 
Goran Damjanić