Od:
Do:

U komemoraciji u spomen smrti maestra Vladimira Kranjčevića sudjelovao i umirovljeni Varaždinski biskup Josip Mrzljak

U komemoraciji u spomen smrti maestra Vladimira Kranjčevića sudjelovao i umirovljeni Varaždinski biskup Josip Mrzljak VARAŽDIN, 13. 2. 2020.
Varaždinska kulturna javnost je u četvrtak, 13. veljače, na komemoraciji održanoj u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskog HNK, iskazala zahvalnost preminulom maestru Vladimiru Kranjčeviću za sve što je učinio za brojne generacije mladih glazbenika, varaždinsku i hrvatsku kulturu.

Podsjećamo, maestro Kranjčević, dirigent, pijanist, glazbeni pedagog, bio je i jedan od utemeljitelja Varaždinskih baroknih večeri, te u razdoblju od 36 festivalskih godišta iznimno aktivan član uprave i ravnatelj. Za svoj je predan glazbeni i umjetnički rad primio brojne nagrade, među kojima su i nagrade Grada Varaždina  i Varaždinske biskupije. Naime, maestro Kranjčević je posebno volio duhovnu glazbu na koju su iznimno pozorni u Crkvi.

– On ne samo da ju je radio izvodio, već su i susreti s njim bili uvijek interesantni jer imao je osebujne kritičke poglede koji su itekako koristili glazbenicima. Zadnji put sam ga susreo 6. siječnja 2020. godine, kada je već teško govorio, ali je bio pun života i sa zanimanjem pratio događanja na glazbenoj sceni. Zaista ćemo ga pamtiti kao čovjeka koji je obilježio glazbeni život Varaždina. Nakon što je lani putem televizijskog prijenosa gledao ređenje novog varaždinskog biskupa Bože Radoša, nazvao me sutradan i čestitao Biskupiji na liturgiji i organizaciji ceremonije – naglasio je u svom govoru mons. Josip Mrzljak.

Na njega se nadovezala glazbena umjetnica Blanka Tkalčić, koja ističe kako je imala sreću da je od samih početaka karijere imala priliku surađivati s maestrom Kranjčevićem.

– Od njega sam mnogo naučila i surađivali smo na desetak projekata u sklopu Opere B.B. Bila su to divna iskustva kakva možete očekivati od velikog glazbenog pedagoga i prijatelja koji će nam neizmjerno nedostajati – ističe Tkalčić.

Dodajmo da je sućut obitelji maestra, koji je preminuo u 84. godini života, uputio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, jer je Kranjčević najmanje 50 godina svog životopisa utkao u grad na Dravi.

– Ove godine, u prigodi 50. obljetnice njegove suradnje s Varaždinskim baroknim večerima objavit ćemo monografiju i održati znanstveni skup. Bit će to svojevrsni hommage ovom velikom prijatelju grada Varaždina. Pamtit ću ga i po jednom detalju, kada se uplašio tijekom vožnje do Salzburga. Nakon što je povikao i prekorio nas zbog jurnjave, odmah se i ispričao priznavši da i glazbenici poput njega znaju ponekad biti žustri. Bio je pričljiv, žovijalan i znao je bezbroj anegdota iz života naših eminentnih glazbenika – prisjeća se varaždinski gradonačelnik.

U svojem pak obraćanju okupljenima, Rajmond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda i prof. Davor Bobić, direktor Baroknih večeri, istaknuli su izniman doprinos pokojnog maestra Kranjčevića pri etabliranju VBV-i kao jednog od nacionalnih glazbenih festivala.

– Naslijedio sam velikog glazbenika, pedagoga i dirigenta, koji je mnogo svoje energije u nastanak Festivala ulagao još od 1968. godine. U zajedništvu s našim najeminentnijim glazbenicima i turističkim djelatnicima, uspio je Varaždinu zauvijek priskrbiti i epitet grada baroka. Varaždin i maestro Kranjčević zavoljeli su se bezgranično 1971. godine, kada je održan prvi Festival. Mi mlađi, u njega smo s pijetetom gledali kao u „glazbeno nebo“, tim više što su Varaždinske barokne večeri 1993. godine proglašene festivalom nacionalnog značaja – zaključio je Davor Bobić.

 
Izvor: 7Plus Regionalni Tjednik
Fotografije: 7Plus Regionalni Tjednik/Ivan Agnezović