Od:
Do:

Misa za poginule i nestale hrvatske branitelje u Varaždinskoj katedrali

Misa za poginule i nestale hrvatske branitelje u Varaždinskoj katedrali VARAŽDIN, 22.9.2021.
Povodom Dana oslobođenja Grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije varaždinski biskup Bože Radoš predslavio je u srijedu navečer u 18 sati u varaždinskoj katedrali svetu misu za poginule i nestale hrvatske branitelje.

S biskupom su suslavili mons. Josip Mrzljak, umirovljeni biskup, preč. Mirko Horvatić i preč. Mario Kopjar, kanonici Stolnog kaptola te vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik.

Na svetoj misi sudjelovali su predstavnici županijske i gradske vlasti, članovi braniteljskih udruga, obitelji i prijatelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja s područja Varaždinske županije.

Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je rekao kako je hvala jedan od najljepših riječi koju čovjek može izreći te da nas ona podsjeća da nam po drugim ljudima dolazi dar Božje dobrote. Ovom svetom misom došli smo reći Bogu hvala na daru slobode, na ljudima po kojima je sloboda ostvarena.

U svojoj pak je homiliji okupljenim vjernicima biskup Radoš rekao kako smo svjesni da i nakon 30 godina života u miru i slobodi ima onih koji još uvijek tuguju za onima koji su darovali život za slobodu i mir, ali i onih koji ne znaju za grobove svojih najmilijih. Te rane ne može zaliječiti samo vrijeme nego prije svega ljubav te smo se došli zamoliti Gospodina da Njegova ljubav izliječi sve naše rane te da nam daruje riječi hvale i zahvale.

Pojašnjavajući kako uvodni pozdrav predsjedatelja misnog slavlja „Mir vama“ nije samo neka lijepa želja već u kontekstu misne žrtve taj pozdrav nosi u sebi poruku, dar mira i u konačnici želju da se taj mir ostvaruje u okupljenoj zajednici. „Mir je djelo Božje, Bog je nositelj mira. Ako smo blizu Boga tada smo blizu mira. Ako naše ljudske žrtve stopimo sa žrtvom Kristovom, tada i naša žrtva može imati miomiris mira i može biti trajna žrtva. Žrtva koja u sebi nosi znakove života.“ Mir i sloboda rastu na istom stablu ljubavi, rekao je biskup podsjećajući na definiciju Boga koji je Ljubav. No, Bog mir i slobodu ne daruje kao čudesan dar nego u njihovo ostvarivanje uključuje čovjeka koji treba biti nositelj mira. To je bilo i poslanje učenika iz naviještenoga evanđelja. Oni su obilazili gradove i sela i naviještali radosnu vijest noseći mir ljudima, pozdravljajući ih „mir vama“ stvarali su ozračje mira u kojem se tada može navijestiti Evanđelje, Radosna vijest.

U nastavku homilije biskup je promišljao nad činjenicom darivanja vlastita života za drugoga kao što su to učinili hrvatski branitelji.  Spremnost na takav čin nije uvijek razumom promišljena odluka, ta se odluka ponekad donosi na jednoj drugoj razini, razini srca, ljubavi koja ponekad otkriva dublju istinu od one koju možemo dohvatiti razumom. „Duboko vjerujem da oni koji su dali svoj život da su dali osjećajući, znajući na svoj način, da su imali od Boga dar vjere 'Ako iz ljubavi daš, položiš život, tada ćeš ga imati i tada ćeš ga sačuvati'“ kazao je biskup Radoš.

Aktualizirajući poruku obilježavanja 30. obljetnice oslobođenja grada Varaždina, ali i poruku naviještenoga evanđelja biskup je rekao kako se nismo okupili samo slaveći i prisjećajući se onih dana nego nas ta sjećanja, ali i naviješteno evanđelje pozivaju da i danas budemo graditelji mira i slobode. Prije 30 godina svi su disali kao jedno, osjećali kao jedno, jer dar mira i slobode gradi jedinstvo. A jedinstvo i zajedništvo oko bitnoga trebamo nastaviti graditi svakoga dana ostavljajući po strani vlastite ciljeve, ambicije, ego, stavljajući u središte ono što nas spaja i ujedinjuje, stavljajući u središte drugog čovjeka. Mir i sloboda koju smo ostvarili prije 30 godina svakog je dana na ispitu i pozvani smo nastaviti graditi mir i slobodu u sadašnjem trenutku.

Anita Treščec
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika